31.12.14

Habemus … εκλογές!



Και κάπως έτσι, Χριστουγεννιάτικα, εν μέσω ευχών για υγεία και ευημερία, οδεύουμε για εθνικές εκλογές.
Ο λευκός καπνός αναδύθηκε από τη Βουλή προχθές το μεσημέρι και η συντριπτική πλειοψηφία εκ των 300, αποχώρησε εν μέσω χειροκροτημάτων με αφορμή το σύρσιμο της χώρας σε εκλογές…




Για πολύ κόσμο η εξέλιξη δεν ήταν αναπόφευκτη.
Σίγουρα όμως για τους περισσότερους ήταν απευκταία…


Τώρα, όμως, ο γέγονε, γέγονε, ο κύβος ερρίφθη, οι μάσκες έπεσαν, και άλλα τέτοια «έτοιμα» για να περιγράψουν, με αμήχανο μάλλον τρόπο, την κατάληξη που είχε αυτή η διαδικασία των τελευταίων ημερών για ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Τα επιτελεία των κομμάτων μπορεί και να ήταν έτοιμα από καιρό.
Αν όχι όλων, σίγουρα κάποιων υποψιασμένων.
Το βέβαιο είναι, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, αν όχι ήδη μέσα στις επόμενες ώρες, θα δούμε πολλά και θα ακούσουμε ακόμη περισσότερα.
Όχι μόνο από το εσωτερικό της χώρας, αλλά – κυρίως μάλιστα – από το εξωτερικό. Η πόλωση θεωρητικά θα καταδικαστεί ένθεν κακείθεν, είναι σίγουρο, όμως, ότι θα ευνοηθεί και θα καλλιεργηθεί ποικιλοτρόπως.
Λύση, όμως, μέσα σε τέτοιο κλίμα, δεν μπορεί να βρεθεί
Συνήθως σε περιόδους πόλωσης, οι πρώτες απώλειες είναι οι άλλοι, αυτοί οι περίεργοι τύποι που δεν στοιχίζονται είτε εδώ είτε εκεί∙ που επιλέγουν να κινηθούν εκτός άξονα πόλωσης και να δουν την κατάσταση - όσο δύσκολη και περίπλοκη αν παρουσιάζεται - στις πραγματικές της διαστάσεις, καθιστώντας εαυτούς εύκολα θύματα του κάθε είδους και προέλευσης λαϊκισμού.
Λοιδορούνται, απαξιώνονται και αντιμετωπίζονται ως ο ευεπίφορος σάκος του μποξ των κυρίαρχων τάσεων
Βέβαια, από την άλλη, επειδή το σύμπαν δεν συνωμότησε ποτέ είτε υπέρ είτε εναντίον κάποιου, πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι οι εκλογές που ήρθαν μαζί με τον Αη Βασίλη, δεν είναι κάτι έξω και πέρα από εμάς όλους.
Θα πάρει ίσως καναδυό μέρες να το συνειδητοποιήσουν κάποιοι, όμως οι εκλογές που είναι πλέον εδώ, δεν είναι βούτυρο στο ψωμί κανενός μονομάχου.
Το αποτέλεσμά τους δεν μπορεί να προεξοφληθεί τόσο αβασάνιστα, όσο κάποιοι σπεύδουν να παρουσιάσουν.
Η Κυβέρνηση, με προεξάρχοντα τον Πρωθυπουργό, έχει υποπέσει σε σωρεία λαθών το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο και η εναλλακτική του ΣΥΡΙΖΑ κάποιους, όχι απλά δεν τους έχει ενθουσιάσει, αλλά στην κυριολεξία τους έχει τρομοκρατήσει.
Η ρητορική του νταουλιού και του ντεφιού δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα, και κάπως έτσι εξηγείται η έτερη ρητορική, από πλευράς Γ. Σταθάκη εκ του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, που μόλις πρόσφατα δήλωνε ότι το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε περίπτωση εκλογικής νίκης «δεν σκοπεύει να προβεί σε μονομερείς ενέργειες».
Γενναίες και γενναίοι μου, ευτυχές το νέο έτος!
Το 2015, δυστυχώς, δεν είναι σίγουρο τι θα φέρει και σε ποιους σε επίπεδο προσωπικό.
Σε επίπεδο χώρας, πάντως, φέρνει σίγουρα εκλογές.
Μας φέρνει, δηλαδή, αμέσως προ ευθυνών και πριν καλά καλά προλάβουμε να του ζητήσουμε εμείς κάτι, σπεύδει και ζητάει πρώτα αυτό από εμάς.
Habemus εκλογές, λοιπόν.
Αυτή η χώρα που δεν παύει ποτέ να εκπλήσσει, κράταγε το καλύτερο για το τέλος και πια, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω…

Σπύρος Στατίρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου