3.1.14

Play Dead...

Bjork (from the film The Young Americans).







Προς Ελληναράδες.



Από μικρός μου άρεσε να διαβάζω ιστορία.
Για αυτό, και σαν ερασιτέχνης ιστοριοδίφης τρελαίνομαι με πάρα πολλές σαχλαμάρες που ακούω κατά καιρούς από συμπατριώτες μας, και δυσανασχετώ με την γενικευμένη άγνοια που έχουμε ως λαός για την ιστορία μας.



Δυστυχώς, το εκπαιδευτικό μας σύστημα πάσχει, και μπάζει από παντού.
Για παράδειγμα, εγώ που τελείωσα κλασικό, και που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχω διδαχτεί περισσότερη ιστορία από ότι ένας συνομήλικός μου του πρακτικού, ή ένας σημερινός απόφοιτος τεχνικού λυκείου, τις περισσότερες χρήσιμες ιστορικές μου γνώσεις τις πήρα από εξωσχολικό διάβασμα, που έκανα για το μεράκι μου.
Για αυτό, όσο και να δυσανασχετώ με τις παπαριές που ακούω από δω κι από κει, εν τούτοις δικαιολογώ τους παπαρολόγους, διότι και δεν διδάχτηκαν (σωστή) ιστορία, και δεν φρόντισαν να μάθουν λίγη από μόνοι τους, αφού στα μάτια του μέσου μαθητή η ιστορία ως μάθημα είναι βαρετή, είναι αγγαρεία, και συνήθως έχει να κάνει με μια σειρά από ανούσιες μάχες και ημερομηνίες.
Και όμως, δεν είναι έτσι…
Τέλος πάντων.

Γίνε και συ σωτήρας, μπορείς…



Πολλά πράματα μπορεί να λείπουν από την Ελλάδα, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν της έλειψαν οι σωτήρες.
Εξ υπανέκαθεν μάλιστα (που λένε και οι γραμματιζούμενοι).



Πόσο δε μάλλον σήμερα, που όντας βυθισμένη σε κρίση η χώρα, έχει μεγαλύτερη ανάγκη από κάθε άλλη φορά από σωτήρες.
Και ευτυχώς, σε αυτόν τον τομέα διατηρούμε την πρωτιά.
Από σωτήρες να φαν’ κι οι κότες….
Ειδικά τυχάρπαστους.
Λες και ζούμε στη Παλαιστίνη της εποχής του Ιησού, που οι προφήτες, και οι σωτήρες έσκαγαν μύτη από το πουθενά.

Ο Σαμουράι και η … δεξιά Ελιά!



«Αν κληθώ, θα ηγηθώ μιας δεξιάς Ελιάς», μας… προειδοποιεί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας.



Ένας από τους βασικότερους εκπροσώπους του παλαιοκομματισμού, ένας βουλευτής και υπουργός που διέπρεψε στην ψηφοθηρία, στη δημιουργία του κομματικού κράτους και του ρουσφετιού, μας προαναγγέλλει την πρόθεσή του να είναι ο… σωτήρας της λαϊκής Δεξιάς ή πατριωτικής όπως αρέσκονται κάποιοι να λένε, προφανώς γιατί είναι πιο πατριώτες από άλλους.

Το Golden Hall και ο… Λένιν.



Προχτές έκανε τη γύρα στα ίντερνετς ένα ενός νεαρού ο οποίος αναγκάστηκε να πάει για ψώνια μέσα στις γιορτές στο εμπορικό κέντρο Golden Hall στο Μαρούσι, και διαβάζοντάς το πάρα πολύς κόσμος γέλασε πολύ κι αυτό ήταν πολύ καλό γιατί ετούτες τις δύσκολες εποχές ένα από τα πράγματα που μας λείπει είναι το γέλιο.



Προσπερνώντας τα προφανή που έχουν συζητηθεί ήδη εξαντλητικά -ενίοτε και στα όρια του bullying- στα σόσιαλ μύδια (το αναπόφευκτο hashtag #kati_se_lenin είναι ενδεικτικό) και με κάθε συμπάθεια και σεβασμό στο νεαρό Βαγγέλη Γαβρηιλίδη που το έγραψε, θέλω να σημειώσω το πιο ενδιαφέρον πράγμα που παρατήρησα στο κείμενο.
Είναι ένα φαινόμενο κοινό στους στρατευμένους ιδεολογικούς κύκλους του «περιθωρίου», δηλαδή εκτός του πολιτικού mainstream, του συρμού: Η απέχθεια για τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι προσπαθούν να σώσουν.

Ξεφτίλα!



Για τον Μιχάλη Λιάπη απέφυγα μέχρι στιγμής να γράψω στο σάιτ του Ποντικιού ή να σχολιάσω τα  όσα διαδραματίστηκαν από τη Λούτσα μέχρι την Κουάλα Λουμπούρ και στο δικαστήριο στην Ευελπίδων.



Όχι από καμιά αναστολή λόγω προσωπικών σχέσεων, δημοσιογραφικού νταραβεριού ή από φιλοτιμία για να κάνω κάνα ρουσφέτι στο καραμανλέικο.
Δεν το έπραξα, απλώς γιατί πιστεύω ότι κάτι δεν πάει καλά με το παλικάρι...

25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία…



Από προχθές 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ το μέτρο για την καταβολή 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία.
Από το μέτρο εξαιρούνται οι άποροι και οι χρονίως πάσχοντες.



Μιλώντας σε  εκπομπή του Mega, o υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι τα 5 ευρώ είναι το εισιτήριο για εισαγωγή, και τα 20 ευρώ για τα νοσήλια, τα οποία θα εισπράττονται με την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο.