14.8.14

Bitter Sweet Symphony...

The Verve



Το νικηφόρο παρελθόν …



Ο τάφος που προκαλεί ανατριχίλες, ρίγη και κομμάρες στους λατρευτές ενός ανύπαρκτου θεού είναι αυτός της Αμφίπολης.
Οι θρησκευόμενοι του τίποτα είναι κάτι τύποι που συνήθως βαριούνται να δουλέψουν και δουλεύουν τους άλλους, απομυζώντας κρατικά κονδύλια και κούφια χειροκροτήματα.




Στην Αμφίπολη ο τάφος είναι αρχαίος και σίγουρα κρύβει μέσα του σημαντικότερα ευρήματα από την τσατσάρα για το μουσάκι του Λένιν ή την φυσαρμόνικα του μακαρίτη Λεωνίδα Κύρκου…

Που ετάφη ο Μέγας Αλέξανδρος;



Στην Αμφίπολη των Σερρών η ανεύρεση βασιλικού τάφου έχει πυροδοτήσει σειρά συζητήσεων για το εάν αυτό που σταδιακά βλέπει το φως της ημέρας δεν είναι ένας τάφος κάποιου σημαίνοντος προσώπου, όπως ας πούμε της Ρωξάνης και του γιου της με το Μ.Αλέξανδρο, αλλά ο τάφος του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.




Ο τάφος έχει περίμετρο 498 μέτρα (!!), σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερος από τον τάφο του Βασιλιά Φιλίππου στη Βεργίνα, παραπέμποντας σε δημιούργημα που θα κατασκευαζόταν μόνο για έναν Βασιλιά.


Η ταυτότητα του νεκρού…



Δεν πρόκειται ποτέ να ισχυρισθώ πως η αρχαιολογική έρευνα, και ο τρόπος ταυτοποίησης, ακόμη και έκθεσης, των ευρημάτων της είναι ιδεολογικά ουδέτερη ή αθώα.



Ειδικά σε μια χώρα σαν τη δική μας, όπου η αρχαιολογία είναι ένα από τα συστατικά κύτταρα της εθνικής μας ταυτότητας, του εθνικού μας μύθου, ακόμη και της ευρωπαϊκής μας πιστοποίησης.
Τρανό παράδειγμα η Ακρόπολη των Αθηνών, στην ύπαρξη της οποίας οφείλουμε τη μετατροπή του θλιβερού χωριού των αρχών του 19ου αιώνα σε πρωτεύουσα του νεογέννητου κράτους.

Από τον Μιλόσεβιτς στον Πούτιν, μέσω Αγίου Όρους.



«Γονατίζω και ζητώ να συγχωρηθεί η Σερβία για το έγκλημα που διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα.»
Με αυτά τα λόγια ο εθνικιστής πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς ζήτησε συγγνώμη για τη χειρότερη θηριωδία επί ευρωπαϊκού εδάφους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης την άνοιξη του 2013.




Ήταν μια ακόμη επίσημη παραδοχή της σερβικής ηγεσίας για την μαζική εξόντωση περίπου 8.000 Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούνιο του 1995 από τις σερβικές δυνάμεις. Είχε προηγηθεί τον Μάρτιο του 2010 η πρώτη επίσημη καταδίκη της σφαγής από το σερβικό κοινοβούλιο.

Ποιος είναι μέσα στον τάφο;



«Ο Αλέξανδρος; Μα σας παρακαλώ, τι είναι αυτά που μου λέτε; Είναι δυνατόν να λέγονται αυτά τα πράγματα; Για να αποδώσεις τάφο στον Αλέξανδρο θα πρέπει να τον βρεις ασύλητο και με επιγραφές που να εξηγούν ότι τελικά δεν ετάφη στην Αίγυπτο!»




Συζητώ με κορυφαίο παράγοντα της αρχαιολογικής έρευνας στη χώρα μας. Και η διάθεσή του μετακινείται από τον εκνευρισμό στο σαρκασμό…

Είσαι έτοιμος για την επανάσταση;




Ας υποθέσουμε ότι έχεις ακόμα τη δουλειά σου.
Ότι ακόμα παλεύεις και κρατάς δυνάμεις για το μέλλον.
Ότι έχεις κάποια ακίνητα που νοικιάζεις, πως κάτι βγάζεις και πληρώνεις φόρους και ταμεία, πως καλύπτεις υποχρεώσεις για τα παιδιά, πως βοηθάνε παράλληλα κι οι παππούδες με τις συντάξεις.



Ας  δεχτούμε επίσης πως η εταιρία σου ή το μαγαζί σου πάνε καλά (για πόσο ακόμα όταν η παραγωγικότητα και τα έσοδα των άλλων θα μειώνονται;) ή ότι είσαι δημόσιος υπάλληλος και «βρέξει χιονίσει» πέφτει το μικρό αλλά σίγουρο μηνιάτικο.