26.10.14

The Guns of Brixton...

The Clash



Η μοναξιά του δρομέα μεγάλων αποστάσεων…



«Run, rabbit, run, dig that hole, forget the sun»
Breathe, Pink Floyd
«Life is just what happens to you, while your busy making other plans»
Beautiful Boy, John Lennon




Δεν ζούμε, τρέχουμε.
Όλο τρέχουμε, κάτι να προλάβουμε, κάτι να κάνουμε, κάποιον να δούμε, κάτι να πληρώσουμε, κάτι να ακούσουμε, κάτι να μάθουμε, κάτι να διαβάσουμε, κάτι.
Απ” τη στιγμή που ανοίγουμε τα μάτια μας μέχρι να τα κλείσουμε, τρέχουμε.
Ακόμα και τις στιγμές που ξεκουραζόμαστε, ακόμα και στον ελεύθερο χρόνο μας, ακόμα και τότε κάτι πρέπει να κάνουμε.

Το "αντιμνημόνιο" ως ιδεολογικός αχταρμάς…



Μια από τις βασικές συνέπειες της κρίσης στο πεδίο της δημόσιας συζήτησης, πέρα από την καταφανή πτώση της ποιότητας του πολιτικού λόγου, υπήρξε η ακραία ιδεολογική σύγχυση και οι πολιτικά τεταρτογενείς συμμαχίες και οσμώσεις που ανέδειξε.
Δεν είναι βέβαια η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.




Εδώ έχουμε να κάνουμε με δύο κόμματα που παρόλες τις πολιτικές και ιστορικές διαφορές τους υπηρετούσαν και υπηρετούν αμφότερα το βασικό θεσμικό και γεωστρατηγικό πλαίσιο της χώρας (ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ενωση, ΝΑΤΟ κλπ) και ως εκ τούτου η κυβερνητική τους σύμπραξη στην οριακή περίοδο της κρίσης υπήρξε μονόδρομος, όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλες χώρες που δεν αντιμετωπίζουν μάλιστα τα δικά μας μεγέθη προβλημάτων…

Η «αθώα» ιστορία της σβάστικας!



Στο δυτικό κόσμο η σβάστικα είναι συνώνυμη με τον φασισμό, όμως η ιστορία της είναι χιλιάδων ετών και έχει χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο καλής τύχης σε σχεδόν κάθε πολιτισμό της γης.
Με τόσα στοιχεία που αποκαλύπτονται σχετικά με το  παρελθόν της, μπορεί άραγε αυτό το πανάρχαιο σύμβολο να διαχωριστεί από τις διαβολικές σημασίες του;




Στα αρχαία ινδικά σανσκριτικά, η σβάστικα σημαίνει «ευ ζην».
Το συγκεκριμένο σύμβολο έχει χρησιμοποιηθεί από τους Ινδουιστές, τους Βουδιστές, και άλλους για χιλιετίες, ενώ συνήθως εκλαμβάνεται για ινδικό.

Ο κόμπος της Αριστεράς…



Ο​​ταν ερωτώνται εάν συμφωνούν με τις καταστροφές και τις παράνομες δραστηριότητες εντός των πανεπιστημιακών κτιρίων, απαντούν κατηγορηματικά «όχι».




Οταν πραγματοποιούνται όμως οι καταστροφές και οι παρανομίες, η Αριστερά κομπιάζει να τις καταγγείλει.
Αντιθέτως, καταγγέλλει αυτομάτως κάθε επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, είτε ασκείται καθ’ υπέρβαση είτε όχι.

Η γελοιότητα με τους Δ.Υ. έχει και τα όρια της…



     Η γελοιότητα έχει και τα όρια της.
Ή μήπως όχι;
Στην ίδια χώρα που όλα τα κόμματα, πλην Δράσης και Ποταμιού, αρνούνται ότι θα πρέπει ν' αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, κάποιοι προτείνουν όσοι προσλήφθηκαν παράτυπα όχι μόνο ν' απολυθούν, αλλά και να επιστρέψουν τις αποδοχές που είχαν λάβει στο μεταξύ.




Στην απόλυση μάλλον δεν θα διαφωνήσει κανείς, ιδίως αν αυτή συνδέεται με ουσιαστικούς λόγους και όχι επειδή ο τάδε δημόσιος υπάλληλος πλαστογράφησε το δίπλωμα lower ή άλλαξε το βαθμό του απολυτηρίου λυκείου.
Βέβαια, όταν αρνείσαι την αξιολόγηση καταλήγεις να προσλαμβάνεις και ν' απολύεις για τυπικούς και όχι για ουσιαστικούς λόγους…


Το νόμιμο και το ηθικό...



Εύγε στον Αλέξη τον Μητρόπουλο τον καραμπουζουκλή!
Χάρη στο έγγραφο που αποκάλυψε προχθές στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάθαμε ότι ο Αλ. Μητρόπουλος έδωσε μια νέα διάσταση στη θεωρία περί νομίμου και ηθικού, την οποία θυμίζω ότι εισήγαγε ο (πολιτικά) αείμνηστος Γεώργιος Βουλγαράκης και η οποία αποτελεί τη φιλοσοφική κορωνίδα της Μεταπολίτευσης.




Ο Βουλγαράκης, αντιμέτωπος τότε με την αποκάλυψη ότι είχε off-shore εταιρείες, υποστήριξε ότι αυτό μπορεί να μην είναι ηθικό για ορισμένους, αλλά ωστόσο είναι νόμιμο…