21.11.14

Julia...

Pavlov's Dog



Ποια αξιοκρατία...



Βαρέθηκα να ακούω τη λέξη «αξιοκρατία», δεκαετίες τώρα.
Τη χρησιμοποιούν όλοι οι πολιτικοί χωρίς να την εφαρμόζουν, τη χρησιμοποιούν εκπρόσωποι της πνευματικής μας ηγεσίας παραβιάζοντάς την κυνικά, τη θέλουν και όλοι οι Ελληνες, φτάνει... να μην ισχύει για τους ίδιους.




Ο Aθηναίος φιλόσοφος Αντισθένης έλεγε: «Αρχή σοφίας, ονομάτων επίσκεψις». Κάπως έτσι θα ξεκινήσουμε κι εμείς προσεγγίζοντας την έννοια με επίκαιρο παράδειγμα.

Η ψηφιοποίηση του παραλογισμού.



Η κατάληψη ενός δημόσιου χώρου δεν είναι μόνο παράνομη πράξη, είναι και αντιδημοκρατική.
Παραβιάζει το δικαίωμα των πολιτών να κινούνται ελεύθερα στον (και δικό τους) χώρο.




Επομένως, ακόμη και το 90% των κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα να αποφασίσει δημοψηφισματικώς ότι θα απαγορεύσει σε μελαψούς να χρησιμοποιούν την παιδική χαρά, η απόφαση είναι άκυρη και κάθε προσπάθεια επιβολής της ποινικώς κολάσιμη.
Είτε η ψηφοφορία γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο της κάλπης είτε ηλεκτρονικώς, το αποτέλεσμα δεν μετράει διότι παραβιάζει θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών...

Αεροπορικές εταιρείες χωρίς «φρου φρου και αρώματα»…



Στη δεκαετία του 1950 το να ταξιδεύεις με αεροπλάνο ήταν ένα προνόμιο μόνο για τους πλούσιους.
Το κόστος παραήταν υψηλό για τον απλό λαό.




Το 1952, για μία πτήση με επιστροφή από το Λονδίνο για Σκωτία, θα χρειαζόταν ο μέσος Βρετανός να ξοδέψει τα ημερομίσθια μιας ολόκληρης εβδομάδας, ενώ για ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη, θα χρειαζόταν να αποταμιεύει για τουλάχιστον πέντε μήνες.
Αλλά σήμερα η αεροπορική αγορά είναι μία μαζική αγορά χάρη κυρίως στις εταιρείες χαμηλού κόστους που προσφέρουν πτήσεις σε πολύ χαμηλές τιμές...

Στη τελική της φάση η παραχώρηση των αεροδρομίων…



Στην τελική φάση βρίσκεται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτες των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, όπου βάσει της σύμβασης οι επενδυτές δεσμεύονται να υλοποιήσουν επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ μέσα στα τέσσερα πρώτα χρόνια.



Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξουν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) οι τεχνικές και την Τρίτη οι οικονομικές προσφορές των ενδιαφερομένων.
Προσφορές για τις δύο ομάδες έχουν καταθέσει οι κοινοπραξίες VINCI Airports S.A.S.-ΑΚΤOR Παραχωρήσεις Α.Ε., FRAPORT AG- SLENTEL Ltd και CASA (Corporation America S.A.)-METKA Α.Ε.

Ο Πούτιν αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της Μέρκελ!



Το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου, η Γερμανίδα καγκελάριος οδηγήθηκε μέσα σε μια λευκή BMW στο ξενοδοχείο Hilton Hotel της πόλης Brisbane στην Αυστραλία.
Την ώρα που οι υπόλοιποι ηγέτες της ομάδας G20 των κορυφαίων οικονομιών έβαζαν τη τελική πινελιά στο ανακοινωθέν της Συνόδου τους, η Μέρκελ πέρασε τέσσερις ολόκληρες ώρες συζητώντας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, για τη κρίση στην Ουκρανία.



Οι σύμβουλοί τους επί της εξωτερικής πολιτικής Christoph Heusgen και Yuri Ushakov, δεν ήταν παρόντες, ενώ δεν υπήρχαν ούτε διερμηνείς αλλά ούτε και πρακτικογράφοι.
Η Μέρκελ γνωρίζει άπταιστα ρωσικά, ενώ και ο Πούτιν μιλάει γερμανικά.
Ο Jean-Claude Juncker συμμετείχε στη συνάντηση από τα μισά της και μετά.
Αυτή ήταν η δεύτερη μακρά συνάντηση των δυο ηγετών μέσα σε τέσσερις εβδομάδες…


Ο Λαφαζάνης παίρνει τ’ όπλο του…



Με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη μπορεί κανείς να διαφωνεί.
Αλλά ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν είναι συνεπής σε όσα λέει.
Με λόγια και με πράξεις.



Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τη στροφή της ηγετικής ομάδας πέριξ του Αλέξη Τσίπρα και στέλνει μηνύματα.
Επισημαίνει ότι δηλώσεις στελεχών, όπως του Δημήτρη Παπαδημούλη, είναι εκτός γραμμής.
Και κινήσεις στελεχών, όπως των οικονομικών επιτελών του προέδρου, είναι εκτός της λογικής της ριζοσπαστικής αριστεράς.