26.11.14

The Boy in the Bubble...

Paul Simon



Ο Πούτιν και το…Ferguson!



Η ρωσική κρατική προπαγάνδα είναι γεμάτη από χαιρεκακία, σε σχέση με τα δραματικά γεγονότα του Ferguson των ΗΠΑ.
Λογικό, αφού πρόκειται για  μια «μετασοβιετικού» τύπου ιστορία, όπου ο «μπάτσος» δολοφονεί έναν μη προνομιούχο νέο, δεν τιμωρείται, και ο κόσμος εξεγείρεται.



Μπορούν άραγε οι ΗΠΑ με την ωμή δύναμη και την περηφάνια τους σε σχέση με το κράτος δικαίου που έχουν, να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις διαδηλώσεις απ’ ότι θα μπορούσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ή ο ανατραπείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς;

Δεν αρκεί το πρόγραμμα και ο ορθός λόγος…



Δεν βρίσκω κάποιο λόγο να γελάσω με τη φάτσα όσων συμπολιτών μας παραστάθηκαν στο συνέδριο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και επέλεξαν να στηρίξουν ένα αριβίστα πολιτικό, ο οποίος ξεκίνησε από τις πασίγνωστες και βίαιες φοιτητικές νεολαίες της Ν.Δ., τη δεκαετία του ’80, ποντάριζε ανέκαθεν στη πατριδοκαπηλία και φρόντιζε να το δείχνει με τον πιο επιδεικτικό τρόπο (θυμηθείτε τις κραυγές του on camera την εποχή του επεισοδίου στα Ίμια),





επένδυσε στις θεωρίες συνωμοσίας, για να καλλιεργήσει τα φοβικά ένστικτα ενός κατά πλειοψηφία ακαλλιέργητου και τσακωμένου με την ενημέρωση λαού, τσιτάριζε αποσπάσματα από έντυπα αμφιβόλου προελεύσεως και δήθεν αποκαλυπτικών ειδήσεων και, όταν είδε, ότι το γαλάζιο καράβι μπάζει νερά, την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια για το δικό του μετερίζι, απ’ όπου πυροβολεί, πλέον, κατά του ίδιου κόμματος, το οποίο υπηρέτησε τυφλά για τρεις δεκαετίες.


Η Ρωσία και η Κίνα μέσα από τον κινηματογράφο!



Οι καταστάσεις που βιώνουμε φαίνονται πολλές φορές πιο καθαρά μέσα από τη τέχνη.
Πολλά έχουν γραφτεί για τη μετακομμουνιστική Ρωσία και τη Κίνα.
Εντούτοις, δύο πρόσφατες ταινίες,  Α Touch of Sin του Jia Zhangke, γυρισμένη στη Κίνα το 2013, και Leviathan του Andrey Zvyagintsey, γυρισμένη στη Ρωσία το 2014, αποκαλύπτουν με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια το κοινωνικό και πολιτικό τοπίο των δύο ως άνω χωρών, σε σχέση με οποιοδήποτε γραπτό κείμενο που έχω διαβάσει.


H ταινία του Jia είναι σε επεισόδια.
Πρόκειται για τέσσερις ιστορίες, χαλαρά συνδεδεμένες  μεταξύ τους, με πράξεις σφοδρής βίας , επηρεασμένες από πραγματικά γεγονότα που έχουν γραφτεί στις εφημερίδες.
Από την άλλη, η ταινία Leviathan πραγματεύεται την ιστορία ενός έντιμου ανθρώπου του οποίου η ζωή καταστρέφεται από τον  δήμαρχο της πόλης ο οποίος συνωμοτεί προς τούτο με την Ορθόδοξη Ρωσική Εκκλησία και τους διεφθαρμένους δικαστικούς λειτουργούς…

Προσοχή! Πτώσις μύθων…



Ο κ. Τσοχατζόπουλος, ένας μύθος του καθ’ ημάς σοσιαλισμού, παραλίγο αρχηγός του κόμματος που κυβέρνησε στα μισά χρόνια της μεταπολίτευσης, στη φυλακή από καιρό.
Στον κ. Παπαντωνίου, επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επιβλήθηκε τετραετής φυλάκιση με αναστολή.




Ενα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. στην Αυτοδιοίκηση και σπουδαίος αθλητής του παρελθόντος, ένας μύθος-σύμβολο, ο κ. Παπαγεωργόπουλος, στη φυλακή· επίσης από καιρό.
Ο κ. Καρατζαφέρης, συγκυβερνήσας τη χώρα, ένας «αυτοδημιούργητος» μύθος όπως καυχιόταν, κατηγορείται για κακουργήματα.
Αλλο «γαλάζιο» αυτοδιοικητικό στέλεχος (αλλά και υποψήφιος αρχηγός της Ν.Δ. και ιδιοκτήτης του κόμματος ΠΑΤΡΙ.Δ.Α), ο θρυλικός κ. Π. Ψωμιάδης, εξέπεσε του αξιώματός του και τιμωρήθηκε με φυλάκιση μετά αναστολής.
Και, για διαφορετικούς λόγους, για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, έχει προφυλακιστεί η ηγεσία της Χ.Α….

Βία ενάντια στη βία;



Στις 16 Νοεμβρίου, η παρουσιάστρια του ABC World News CeciliaVega  ρώτησε την ανταποκρίτρια του δικτύου στη Μ. Ανατολή: «Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί… περίπου 800 αεροπορικές επιδρομές μέχρι σήμερα εναντίον της ISIS. Γιατί δεν πέτυχαν τίποτα»;



Μια τέτοια αφελής ερώτηση αποκτά σημασία, επειδή θεωρεί αυτονόητο ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα έπρεπε να έχουν σημειώσει επιτυχία.
Δεν χρειάζεται όμως να είναι κανείς βαθύς γνώστης της στρατιωτικής ιστορίας για να ξέρει ότι μια τέτοια υπόθεση δεν ισχύει…

Στη Fraport AG παραχωρούνται τελικά τα περιφερειακά αεροδρόμια!



Την κοινοπραξία της γερμανικής Fraport AG με την Slentel Ltd του ομίλου Κοπελούζου ανέδειξε, ως προτιμητέο επενδυτή, για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών που υποβλήθηκαν, υπόψη του ΤΑΙΠΕΔ.



Η προσφορά του κοινοπρακτικού σχήματος ανήλθε στα 1,234 δισ. ευρώ εφάπαξ τίμημα και 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό. 
Αξιοσημείωτο είναι ότι η συγκεκριμένη κοινοπραξία ανακηρύχθηκε ανάδοχος και για τα 14 αεροδρόμια, τα οποία είχαν χωριστεί σε 2 ομάδες.