30.1.15

Με επαναστατικά τσιτάτα δεν αγοράζεις ούτε τυρόπιτα…



Η νέα κυβέρνηση της άφθαρτης Αριστεράς ορκίστηκε, οι υπουργοί της ανέλαβαν, και αφού κόπασαν πλέον τα πρώτα πανηγύρια (με καλαματιανούς χορούς, ύμνους του ΕΑΜ, κλπ) ήρθε η ώρα να σφίξουν οι κώλοι.



Και γι αυτό θα πρέπει το παρόν σημείωμα να είναι σοβαρό, και σε αντίθεση με αυτά που γράφω συνήθως, και που πάνω απ όλα ελπίζω να προκαλούν χαμόγελα.
Έχουμε λοιπόν και λέμε…





Το οικονομικό επιτελείο του Σύριζα θα πρέπει να αφήσει τις δηλώσεις και τα τουίτς, και να τρέξει να προλάβει τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού του 2015, μετά τις αστοχίες που σημειώθηκαν το  2014.
Η μαύρη τρύπα του 2014, ύψους 1.4 δις στα φορολογικά έσοδα και 3.9 δις  συνολικά,  επηρεάζει τον τρέχοντα προϋπολογισμό δημιουργώντας αρνητική βάση εκκίνησης.
Σε συνδυασμό με το δημοσιονομικό αυτό κενό, η νέα περήφανη κυβέρνηση θα βρεθεί σε δυσχερή θέση αν επιμείνει στην άμεση αλλαγή των φορολογικών όπως έχει υποσχεθεί επανειλημμένα, καταργώντας π.χ. τον ΕΝΦΙΑ.
Παράλληλα χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση των επειγουσών χρηματοδοτικών αναγκών.
Τον Φεβρουάριο επί παραδείγματι  λήγουν μια δόση από το δάνειο του ΔΝΤ ύψους 690 εκατ. και έντοκα γραμμάτια ύψους 2.6 δις που όμως  θα πρέπει να καλυφθούν.
Το ποσό της συγκεκριμένης δόσης στο ΔΝΤ θα πρέπει να καταβληθεί από τα διαθέσιμα, ενώ οι λήξεις των εντόκων θα αναχρηματοδοτηθούν με νέες εκδόσεις(!) τις οποίες βασικά καλύπτουν οι ελληνικές τράπεζες.
Ποιες; Χμμμμ…..
Δυστυχώς, η ανεξέλεγκτη φυγή κεφαλαίων, και οι μαζικές αναλήψεις του τελευταίου μήνα δημιούργησαν σοβαρά  προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών (χώρια η πτώση των μετοχών τους) που τις καθιστά ανίκανες να βοηθήσουν.
Συνολικά δηλαδή τα τοκοχρεολύσια του επόμενου μήνα φτάνουν τα 3.3 δις.
Τον Μάρτιο μάλιστα λήγει η προθεσμία πληρωμής μιας δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 1.45 δις και ομολόγων αλλοδαπού δικαίου ύψους 89 εκατ.
Επίσης οι λήξεις εντόκων γραμματίων του Μαρτίου φτάνουν σε 4.6 δις και προέρχονται από λήξεις δυο εκδόσεων τριμήνων έντοκων ύψους 3.2 δις (1.6 η καθεμία).
Συνολικά οι πληρωμές χρεολυσίων τον Μάρτιο φτάνουν στο ποσό των 6.14 δις.
Όλα αυτά τα ξερά νούμερα λένε μια αλήθεια: Ότι δυστυχώς, με ευχολόγια και με επαναστατικά τσιτάτα, δεν αγοράζεις ούτε τυρόπιτα.
Χρειάζεται χρήμα, και μάλιστα ζεστό.
Και αν ο Σύριζα επιμείνει στις ανεδαφικές του υποσχέσεις να χορέψει τις αγορές και τη Μέρκελ στους ρυθμούς που θα βαράει ο Αλέξης, τότε όχι μόνο δεν θα δούμε ζεστό χρήμα, αλλά θα πάρουμε και την άγουσα για τη περήφανη δραχμή.
Και άντε μετά να πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου σε σκληρό νόμισμα.
Εκτός κι αν, σαν τον φίλο μου τον Μήτσο τον συριζαίο, νομίζει και ο Αλέξης ότι οι πιστωτές μας θα δεχθούν πληρωμές σε δραχμές και τσίπρια.
Λάθος! Σε ευρώ τα πήραμε και σε ευρώ θα τα δώσουμε, ακόμη κι αν μεταξύ μας συναλλασσόμαστε με δραχμές.
Οπότε;
Οπότε χαμηλώστε τους τόνους αδέρφια, ανασκουμπωθείτε, και κοιτάξτε να τα βρείτε με τη τρόικα μπας και συνεχίζουν να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις, και γλιτώσετε τα μεταμεσονύκτια ταξίδια με ελικόπτερα.
Κι ας λέει τα δικά του ο Μπαρουφάκης…

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου