30.1.15

Έρχονται μαύρες μέρες…



Στις αστυνομικές ταινίες υπάρχει ο καλός μπάτσος και ο κακός μπάτσος. Ο ένας καλοπιάνει τον διαρρήκτη και ο άλλος τον χτυπάει.
Δεν ξέρουμε αν θα επιβεβαιωθεί το σενάριο και στην περίπτωση του Τσίπρα, αλλά αν πούμε ότι ο Σουλτς ήταν ο καλός και ο Ντάισελμπλουμ που έρχεται σήμερα είναι ο κακός, τότε έρχονται πολύ μαύρες ημέρες.




Ο Σουλτς θεωρητικά είναι και ο μόνος Ευρωπαίος αξιωματούχος που καιρό τώρα πήγαινε τον ΣΥΡΙΖΑ με το μαλακό, σοσιαλιστής γαρ.
Ήρθε λοιπόν στην Αθήνα αφού πρώτα έριξε τις ρουκέτες του, κυρίως για το θέμα των κυρώσεων στην Ουκρανία και τα «παιχνιδάκια» του Τσίπρα και του Κοτζιά. Με το που πάτησε το πόδι του στο Μαξίμου προσπάθησε να είναι ήρεμος με τον πρωθυπουργό...


Ο Τσίπρας του παρουσίασε το σχέδιό του για την Ελλάδα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απλά κούνησε το κεφάλι του και παρέπεμψε στον κακό μπάτσο. Άλλωστε, αυτός «ταχυδρόμος» ήταν και δέκτης των μηνυμάτων που θέλει να εκπέμψει η νέα κυβέρνηση. Άκουσε τι του είπε ο Τσίπρας και θα πάει να τα πει χαρτί και καλαμάρι στην Μέρκελ.
Εκεί που υπήρξαν συγκρούσεις ήταν στο θέμα της Ρωσίας και το αποτέλεσμα φάνηκε από την κωλοτούμπα που έκανε στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών ο Ν. Κοτζιάς.
Κι ενώ στην κυβέρνηση… πανηγύριζαν που ο Σουλτς τους φέρθηκε με το γάντι ήρθαν οι δηλώσεις του περί μετεκλογικών ψευδαισθήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στον Σκάι όσο και κατ’ ιδίαν με Σαμαρά, Βενιζέλο και Θεοδωράκη, για να καταλάβουμε όλοι που το πάνε οι ξένοι και τι θα τραβήξει η κυβέρνηση με τις ανοησίες που έχει κάνει μέχρι τώρα.
Σήμερα, λοιπόν, τα σπουδαία καθώς στην απογευματινή συνέντευξη που θα δώσει ο Ντάισελμπλουμ θα ξεκαθαρίσει εν ολίγοις τι θα συμβεί με την διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό είναι ξεκάθαρα. Και ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε χθες ότι αν επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι θα εφαρμόσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες τότε... μαύρο φίδι που μας έφαγε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσίπρας δίνει την μεγάλη μάχη του για να πετύχει μια συμφωνία – γέφυρα όπως θα ονομαστεί, η οποία θα κρατήσει μέχρι το Μάιο. Ουσιαστικά θα πρόκειται για παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, του μνημονίου που θα έσκιζε στο Σύνταγμα ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις γινόταν κυβέρνηση.
Ωστόσο, ακόμη κι αυτή η συμφωνία – γέφυρα να υπάρξει, ακόμη κι αν οι δανειστές δώσουν «ανάσα» με μια περίοδο χάριτος στον Τσίπρα, δημιουργούνται πολλά και σοβαρά ερωτήματα:
1.Πώς θα καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας; Πώς θα πληρώσουμε τις συντάξεις του Μαρτίου όταν τα ταμειακά διαθέσιμα είναι ελάχιστα;
2.Πώς θα καλύψουμε τις λήξεις των ομολόγων; Με έντοκα γραμμάτια;
Κι αν γίνει αυτό ποιος θα τα αγοράσει και με τι επιτόκιο που έχουν πάει στο θεό; Μήπως οι ελληνικές τράπεζες με τις... καταθέσεις του ελληνικού λαού;
3.Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του;
Ο Κατρούγκαλος είπε ότι σε ένα μήνα θα επαναπροσληφθούν 3.500 υπάλληλοι. Η Βαλαβάνη είπε στις καθαρίστριες να περιμένουν ένα μήνα ακόμη. Την ίδια ώρα τα έσοδα έχουν καταρρεύσει και δεν υπάρχει ρευστό στο κράτος.
Πώς θα κάνει όλα αυτά που λένε τρεις ημέρες τώρα;
4.Αν υπάρξει η περίοδος χάριτος τα επικοινωνιακά παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ θα την χαρακτηρίσουν «σκληρή διαπραγμάτευση». Θα ξεχάσουν ότι πρόκειται για παράταση του προγράμματος.
Όμως, μήπως θα μπορέσουν να απαντήσουν πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να πάρουμε τις δόσεις που μας χρωστάνε; Ξέχασε η υπουργός Οικονομικών Βαλαβάνη ότι έλεγε πως δεν θα πάρουν τα 7,5 δισ. ευρώ;
5.Οι δανειστές θα δώσουν παράταση σε ένα πρόγραμμα που η κυβέρνηση το κατεδαφίζει με συνεχείς ανακοινώσεις; Μέχρι το Μάιο, αν υπάρχει συμφωνία – γέφυρα θα ψηφίζονται νόμοι που θα αντικαθιστούν τους άλλους τους μνημονιακούς;
Ο Τσίπρας και η παρέα του ξεκίνησαν με ένα λάθος. Τον βερμπαλισμό υποσχέσεων που δεν μπορούν να υλοποιήσουν.
Επικοινωνιακά το έκαναν κι έφαγαν το πρώτο χαστούκι από τις αγορές ενώ και η Fitch είπε ότι θα μας υποβαθμίσει στην επόμενη αξιολόγηση.
Το μόνο που απομένει στον πρωθυπουργό είναι να κάνει σήμερα μια μικρή κωλοτούμπα μπροστά στον Ντάισελμπλουμ και μια μεγαλύτερη στη Σύνοδο Κορυφής τον Φεβρουάριο.
Σιγά – σιγά θα γίνει μετρ στις κυβιστήσεις, αλλά να δούμε πώς θα γλιτώσει από τον κόσμο όταν δεν θα τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου