30.1.15

Κωλοτούμπα, greek kolotoumba, κυβίστησις...



Είδατε με τι ταχύτητα έρχεται κατά πάνω μας η ώρα της αλήθειας;
Από το πρωί χθες, οι παλαιοί στην εξουσία, πλην φρέσκοι στην κυβέρνηση, υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ (Τ-Λ) ξεκίνησαν τις δηλώσεις: θα καταργήσουν αυτό, εκείνο και το άλλο.



Πάντα, με την ίδια ελαφρότητα που είχαν και ως αντιπολίτευση.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι, ώς το μεσημέρι, οι λεγόμενες αγορές είχαν πάει κατά διαόλου.
Κάποιος, κάπως, έπρεπε να κάνει την περιώνυμη πλέον «greek kolotoumba»! Ποιος;



Στο σημείο αυτό, θυμηθείτε την αγωνία του κόσμου, όταν βλέπει τον Σούπερμαν να πετά στον ουρανό: είναι πουλί, είναι αεροπλάνο, είναι ούφο; Οχι! Ευτυχώς, είναι ο Βαρουφάκης, που έρχεται να συγκρατήσει τις αγορές, προτού ο τρόμος τους γίνει πανικός. (Γιατί ωραία είναι να θεωρητικολογούμε αρειμανίως για τα πλεονεκτήματα του «ξαφνικού θανάτου» κι άλλο να τον βλέπουμε να πλησιάζει...).
Θα το ξαναπώ και θα το τονίσω, γιατί εδώ που καταντήσαμε το εννοώ: ευτυχώς, ο ρόλος του εκτελεστή του ακροβατικού ελιγμού που αναφέρεται στον τίτλο ανήκε στον Γιάννη Βαρουφάκη, τον ούτως ή άλλως καλύτερα προετοιμασμένο για το έργο. (Διότι, τι διάολο; Τόση γυμναστική τζάμπα την έκανε; Μια τέτοια στιγμή είχε στο μυαλό του πάντα και «φούσκωνε τα σίδερα», κατά το λεγόμενο...).
Για να αποδώσουμε όμως τα του Καίσαρη τω Καίσαρη (σ.σ. ωραίο γλωσσικό κατάλοιπο από την εποχή της αστακομακαρονάδας...), ο Βαρούφας ήταν πολύ καλός στην ομιλία που έκανε, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών.
Ηξερε σε ποιους απευθυνόταν και ήξερε πώς να τους μιλήσει.
Αν μάλιστα δεν παρασυρόταν από τον ναρκισσισμό του, που τον έκανε να επιδεικνύει γνώσεις, γλωσσική ευχέρεια, ευστροφία κ.λπ., διακινδυνεύω να πω ότι θα ήταν εξαιρετικός για τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ (Τ-Λ).
Επιπλέον δε, τα είπε με τρόπο που δεν νομίζω να κλόνισε τις εσωτερικές ισορροπίες στην κυβέρνηση.
Αλλωστε, οι περισσότεροι από τον απλό κόσμο, που ίσως άκουγε εκείνη την ώρα από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση, είναι αμφίβολο αν καταλάβαιναν ότι, εκείνη ακριβώς την ώρα, ο Βαρουφάκης πραγματοποιούσε την περίφημη κωλοτούμπα.
Την έκανε δε με τέτοια χάρη, ώστε εφεξής όπου αναφέρεται το όνομά του στη στήλη, δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσω ξανά τη λέξη «κωλοτούμπα». Αρκετά πια με αυτή την αγοραία λέξη που εξαγνίσθηκε αυτομάτως, από τη στιγμή που την πήραν οι πολιτικοί στο στόμα τους!
Από εδώ και πέρα, για τον Βαρούφα θα λέω «κυβίστησις».
Στην τρίτη κλίση μάλιστα, όπως παλιά.
Διότι, γενικώς, βρίσκω ότι, με τη δουλεμένη άρθρωσή του και, φυσικά, την εκκεντρικότητα που κουβαλάει, του πάει η τρίτη κλίση.
Φιλική συμβουλή: κρατηθείτε, είμαστε ακόμη στην αρχή...

Στέφανος Κασιμάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου