11.2.15

Βενεζουέλα: Ούτε χαρτί υγείας, ούτε και … προφυλακτικά!



Οι ταλαίπωροι πολίτες της Βενεζουέλας, που ήδη πρέπει να στήνονται επί ώρες σε μεγάλες ουρές για να προμηθευτούν κρέας, ζάχαρη, φάρμακα, και άλλα βασικά είδη που βρίσκονται σε μόνιμη έλλειψη, τώρα πρέπει να υποστούν μια ακόμη προσβολή: Τα πανάκριβα και σχεδόν απλησίαστα πλέον προφυλακτικά.




Όπως θρηνεί ο 31χρονος Jonatan Montilla, «η χώρα είναι τόσο διαλυμένη, που πρέπει να στηνόμαστε στην ουρά ακόμη και για να κάνουμε σεξ…».


Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου αύξησε τις ελλείψεις διάφορων αγαθών, από τις παιδικές πάνες ως τα αποσμητικά, σε αυτή τη χώρα που εισάγει σχεδόν τα πάντα απ όσα καταναλώνει, με τις εξαγωγές αργού πετρελαίου να αντιστοιχούν στο 95% του ξένου συναλλάγματος.
Και όσο πέφτει η τιμή του πετρελαίου, τόσο μειώνονται τα έσοδα της χώρας, με αποτέλεσμα να υπάρχει 75% πιθανότητα για επίσημη χρεοκοπία της μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Εν τω μεταξύ, το πρόβλημα της έλλειψης προφυλακτικών είναι πιο σοβαρό από όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Και αυτό επειδή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ,  η Βενεζουέλα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά της Νότιας Αμερικής στη λοίμωξη του HIV, αλλά  και εφηβικής εγκυμοσύνης, ενώ οι εκτρώσεις είναι παράνομες.
«Χωρίς προφυλακτικά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» λέει ο Jonathan Rodriguez, γενικός διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης StopVIH.
«Η έλλειψη αυτή απειλεί όλα τα προληπτικά προγράμματα που τρέχουμε σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα», συμπληρώνει.
Τα προφυλακτικά, όπως και τα υπόλοιπα αντισυλληπτικά έχουν εξαφανιστεί εδώ και ένα μήνα από τα φαρμακεία και τις κλινικές, εξαιτίας της ανυπαρξίας δολαρίων, που επιδεινώθηκε από τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου.
Σήμερα, στην ηλεκτρονική σελίδα δημοπρασιών MercadoLibre, μέσω της οποίας οι κάτοικοι της πολύπαθης αυτής χώρας προμηθεύονται αγαθά που δεν υπάρχουν στην αγορά, ένα πακέτο 36 προφυλακτικών μάρκας Trojans πουλιέται για 4.760 Μπολιβάρ, δηλαδή $755 με βάση την επίσημη ισοτιμία του δολαρίου!
Να σημειωθεί ότι ο ελάχιστος βασικός μισθός είναι 5.600 Μπολιβάρ.
Στην ανεπίσημη μαύρη αγορά, όπου η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου είναι διαφορετική, το ίδιο πακέτο κοστίζει μόλις $25 (στις ΗΠΑ κοστίζει $21).
Η ραγδαία (κατά 2/3) πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει φέρει τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αφού ο πρόεδρος Μαδούρο, αντί να περικόψει τις κοινωνικές δαπάνες προτίμησε να περιορίσει τις εισαγωγές.
Το 2015 η Βενεζουέλα θα εισάγει 42% λιγότερα προϊόντα (σε δολάρια) απ ότι το 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Bank of America Corp.
Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε πάμπολλα βασικά αγαθά, από το αλεύρι ως τα καρδιολογικά φάρμακα, με εκατοντάδες πολίτες να στήνονται με τις ώρες σε ουρές, προκειμένου να μπορέσουν να προμηθευτούν ότι μπορέσουν να βρουν με επιδοτούμενες τιμές.
Οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις εναντίον του Μαδούρο, και του τρόπου που διαχειρίζεται την οικονομία, τον πληθωρισμό, και την εγκληματικότητα, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 43 ανθρώπων από πέρσι.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου