9.2.15

Η Βενεζουέλα ξέμεινε και από … πατάτες.



Είσαστε στη Βενεζουέλα και θέλετε να φάτε στο McDonald's;
Ξεχάστε τις τηγανιτές πατάτες.




Αντί για τις παραδοσιακές French fries, μπορείτε να συνοδέψετε το Big Mac σας με… yuca! Μια αμυλώδη τροφή, βαθιά τηγανισμένη σε σπορέλαιο, που συνηθίζεται στη Λατινική Αμερική, και που αποτελεί σήμερα το υποκατάστατο της πατάτας.
Και αυτό όχι λόγω κάποιου τοπικού ιδιαίτερου γαστριμαργικού γούστου, αλλά επειδή η συγκεκριμένη αλυσίδα fast food δεν μπορεί να βρει πατάτες στη Βενεζουέλα...


Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία, για την έλλειψη στις πατάτες φταίνε οι λιμενεργάτες της δυτικής ακτής των ΗΠΑ, που εξαιτίας μιας κόντρας τους με τον κολοσσό των χάμπουργκερς, έχουν παγώσει τις εξαγωγές τους προς τη Βενεζουέλα!
Το ίδιο πρόβλημα προκάλεσε ένα τριήμερο έλλειψης πατάτας και στην Ιαπωνία τον προηγούμενο μήνα.
Η εκπρόσωπος όμως της Arcos Dorados, που διαχειρίζεται τα  McDonald's σε ολόκληρη τη Ν. Αμερική, αρνήθηκε να εξηγήσει το πώς γίνεται και αυτή η έλλειψη δεν έχει πλήξει άλλη χώρα της ηπείρου, εκτός από τη Βενεζουέλα.
Τα περισσότερα προβλήματα ελλείψεως βασικών και μη προϊόντων στη συγκεκριμένη χώρα οφείλονται στους σφιχτούς συναλλαγματικούς ελέγχους και στον έλεγχο της διακίνησης κεφαλαίων, οπότε είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν δολάρια για να γίνονται εισαγωγές, ενώ παράλληλα θεριεύει η μαύρη αγορά.
Το αποτέλεσμα όσον αφορά στα McDonald's είναι η Βενεζουέλα να έχει το πιο ακριβό Happy Meal σε ολόκληρο το πλανήτη, που κοστίζει $27 με βάση την επίσημη ισοτιμία, και παράλληλα το πιο φθηνό, που κοστίζει μόλις 90 σεντς στην ισοτιμία της  μαύρης αγοράς.
Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, η McDonald's αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα εξαιτίας των ελλείψεων προϊόντων στη Βενεζουέλα, που οφείλονται κυρίως στην αδυναμία εισαγωγών, εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, και στο ακριβότατο ξένο συνάλλαγμα.

S.A.
(Associated Press)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου