23.2.15

Περί καρότων…



Διάβαζα προχθές ένα βιβλίο, και συνειδητοποίησα ότι ο  δικός μας εγχώριος πολιτικός σταρ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ο μόνος που θα μείνει γνωστός στην ιστορία για την αγάπη του προς τα καρότα.
Υπήρχε κι άλλος.




Διότι, όπως είχε πει και ο Ηράκλειτος, ουδέν καινόν υπό τον ήλιον…



Αναφέρομαι στον σμήναρχο της RAF George Cunningham της 604 πτέρυγας (squadron) μάχης, ο οποίος θεωρείται ο πιο πετυχημένος πιλότος νυχτερινών αποστολών του Β’ ΠΠ, έχοντας καταρρίψει 20 γερμανικά βομβαρδιστικά πάνω από την Αγγλία, πάντα σε νυχτερινές συνθήκες! 

Την 20η Δεκεμβρίου του 1940 ο Cunningham ήταν ο πρώτος πιλότος της RAF που κατάφερε να καταρρίψει εχθρικό βομβαρδιστικό με τη βοήθεια της νέας τότε απόρρητης τεχνολογίας των ραντάρ.
Εξαιτίας όμως της μεγάλης μυστικότητας γύρω από την νέα αυτή εφεύρεση, ο τύπος της Βρετανίας πίστεψε αυτά που του σέρβιραν οι αρχές, ότι δηλαδή ο συγκεκριμένος πιλότος είχε ιδιαίτερα αναπτυγμένη νυχτερινή όραση!
Μάλιστα, οι εφημερίδες τον βάφτισαν «τα μάτια της γάτας» (cat’s eyes Cunningham), προσθέτοντας  διάφορες λεπτομέρειες, όπως το ότι έτρωγε τεράστιες ποσότητες καρότων, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, εξ ου και η γατίσια όρασή του.
Το εν λόγω ψέμα εξυπηρετούσε δυο σκοπούς: Πρώτον παραπλανούσε τους Γερμανούς όσον αφορά στην εξέλιξη του ραντάρ, και δεύτερον προωθούσε την κατανάλωση των καρότων σε μια Βρετανία γονατισμένη από τις ελλείψεις τροφίμων λόγω του πολέμου.
Βέβαια δεν είναι καθόλου σίγουρο για το κατά πόσο οι Γερμανοί «μάσησαν», ενώ και ο ίδιος ο Cunningham δεν ήταν ιδιαίτερα ευτυχής με το προσωνύμιο «καροτάκιας»…

Strange Attractor
(Από το βιβλίο Myths & Legends of the Second World War, του James Howard)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου