19.2.15

«Βαρουφάκειες εξυπνάδες»…



Ή πώς το…έξυπνο πουλί πιάνεται από τη μύτη!


Με τις θεωρίες των Παιγνίων, ασχολήθηκα ως νεαρός μεταπτυχιακός φοιτητής, πριν πολλά χρόνια. Όταν δεν ήταν ακόμα της μόδας!
Στην αρχή τις βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες. Ενθουσιάστηκα, όπως πολλοί άλλωστε που ανακαλύπτουν την γοητεία τους.
Όμως, ένας καθηγητής μου, έμπειρος διπλωμάτης ο ίδιος, με συμβούλεψε να μην τις παίρνω και πολύ σοβαρά. Χρήσιμες ως ασκήσεις επί χάρτου, αλλά πέραν αυτού ουδέν!




Η πολυμερής διαπραγμάτευση αναπτύσσει συχνά τη δική της δυναμική
Για δυο λόγους, όπως μου εξήγησε: Πρώτον, γιατί οι άνθρωποι ακόμα και υπό παρόμοιες συνθήκες δεν αποφασίζουν κατά τον ίδιο τρόπο, δηλαδή η συμπεριφορά τους δεν είναι πάντα προβλέψιμη.
Δεύτερον, γιατί όταν εφαρμόζεις ένα συγκεκριμένο παίγνιο στην άσκηση της πολιτικής, μπορεί να την…πατήσεις (κατά το κοινώς λεγόμενο) επειδή η συμπεριφορά σου καθίσταται απολύτως προβλέψιμη, όταν οι άλλοι αντιληφθούν το παιχνίδι που σκαρώνεις!



Έναν τρίτο λόγο, μου αποκάλυψε αργότερα, μετά από μια δική του παταγώδη διαπραγματευτική αποτυχία. «Όταν αυτοί με τους οποίους διαπραγματεύεσαι έχουν την πολυτέλεια της υπομονής και εσύ ενεργείς υπό την πίεση του χρόνου, κερδίζει εκείνος που μπορεί να περιμένει!»
«Γιατί;», ρώτησα αφελώς!
«Γιατί εκείνος που βιάζεται, λόγω της πίεσης του χρόνου, θα αναγκαστεί να κάνει την πρώτη κίνηση!»
Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά;
Παρακολουθώ όλο αυτό το επικοινωνιακό κρεσέντο του κ. Βαρουφάκη που διαπραγματεύεται δια …συνεντεύξεων! Δημοσίως, δηλαδή!
Αυτοδιαφημίζεται, μάλιστα, και ως ειδήμων στις θεωρίες των παιγνίων!
Όμως, τόσα μαζεμένα λάθη τακτικής ούτε ένας πρωτοετής φοιτητής της θεωρίας των παιγνίων θα είχε διαπράξει.
Ο κ. Βαρουφάκης είναι όμηρος του ναρκισισμού του. Υποτίμησε τους ομολόγους τους και, εννοείται, ότι υπερεκτίμησε τις δικές τους δυνατότητες! Διάβασε λάθος τις …φάσεις, όπως λένε οι αθλητικοί συντάκτες! Για αυτό και έφαγε τόσα….μαζεμένα γκόλ!
Επειδή, λοιπόν, και οι άλλοι κάτι ξέρουν από διαπραγματεύσεις, οδήγησαν τον …πρωτάρη, εκεί ακριβώς που ήθελαν. Ίσως και εκεί που ήθελε ο ίδιος, ως ….πρωτάρης!
Αντιμέτωπο με την καταστροφή!
Ο κ. Βαρουφάκης έχει να διαλέξει μεταξύ του….Αρμαγεδδώνα, που θα προκαλέσει μια μετωπική ρήξη με τους εταίρους μας (στο διάσημο chicken game που έχει υιοθετήσει, οι οδηγοί επιλέγουν τη σύγκρουση) και μιας …..καταστροφικής λύσης την οποία όμως μπορεί να παρουσιάσει ως σωτήρια, γιατί θα μας έχει γλυτώσει από τον ….Αρμαγεδδώνα! Όμως, θα είναι μια λύση που δεν θα έχει καμιά σχέση με αυτή που είχε αρχικά στο μυαλό του!
Οι εταίροι μας, από την άλλη μπορούν να περιμένουν τον κ. Βαρουφάκη να διαλέξει το σενάριο που επιθυμεί! Και να πληρώσει και το ανάλογο κόστος!
Ο υπουργός οικονομικών έπεσε στη φάκα και παρακαλάει τους εταίρους να του δώσουν οδό διαφυγής…
Όλα τ’ άλλα, είναι για το εσωτερικό μας ακροατήριο! Καθεύδουμε, υπερηφάνως…..
Εν τω μεταξύ η χώρα μας για πρώτη φορά βρέθηκε πλήρως απομονωμένη. Χωρίς συμμαχίες….Θα το βρούμε μπροστά μας αυτό, για άλλα θέματα!
Τελική παρατήρηση: Καμιά φορά η καταστροφή επέρχεται νωρίτερα, λόγω ατυχήματος! Στο chicken game του, μπορεί να μην πιάσουν τα φρένα, ενώ θα προσπαθεί ν’ αποφύγει τη μετωπική!
Για αυτό, ίσως είναι προτιμότερο, για τον κ. Βαρουφάκη να μην περιμένει και πολύ για να διαλέξει!

Κώστας Ροδινός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου