5.2.15

Σόκ και δέος από Βερολίνο...

«Όχι» σε φοροελαφρύνσεις, αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στις συντάξεις, επαναπρόσληψη απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων και ακύρωση ιδιωτικοποιήσεων ετοιμάζεται να πει το Βερολίνο στην Αθήνα, όπως μετέδωσε το Reuters.
Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση λέει «όχι» στη διάλυση της τρόικας.



Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο κατά το πρακτορείο ειδήσεων θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στο Euro Working Group, η Γερμανία θα καλέσει την Ελλάδα «να τηρήσει τα συμφωνηθέντα» (σ.σ. από την προηγούμενη κυβέρνηση) και όχι να επιχειρήσει να τα ανατρέψει…



Η διαρροή του εγγράφου-σοκ έγινε την ώρα που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντούσε τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι και μόλις ένα 24ωρο πριν από τη συνάντηση του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Βερολίνο.
Στο απόρρητο έγγραφο η Γερμανία ζητά από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να κάνει πίσω στις δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας που έκανε τις πρώτες ημέρες μετά την εκλογή της και να επανέλθει στις οικονομικές πολιτικές που είχε συμφωνήσει ο προκάτοχός του Αντώνης Σαμαράς με τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας.
«Το Eurogroup χρειάζεται μία σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα ότι θα διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμιστικών μέτρων που απαιτούνται για να κρατηθεί το πρόγραμμα σε τροχιά», αναφέρεται στο γερμανικό έγγραφο.
«Ο στόχος είναι η συνέχιση του συμφωνηθέντος μεταρρυθμιστικού προγράμματος (όχι υπαναχώρηση στα μέτρα), που καλύπτει τομείς όπως η διαχείριση των εσόδων, η φορολογία, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η δημόσια διοίκηση, η υγεία, οι συντάξεις, η κοινωνική πρόνοια, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς», συνεχίζει το έγγραφο.
Παράλληλα, από το έγγραφο προκύπτει ότι το Βερολίνο επιθυμεί η τρόικα να παραμείνει στη θέση της, κάτι που έχουν απορρίψει με δημόσιες δηλώσεις τους ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Εφτιαξαν κλίμα» Μέρκελ - ΔΝΤ
Το μεσημέρι της Τετάρτης η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι δεν βλέπει σημαντική διαφορά απόψεων ανάμεσα στη Γερμανία και στις άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης σχετικά με την προσπάθεια της Ελλάδας να αναδιαπραγματευτεί το χρέος της και τους όρους του διεθνούς πακέτου διάσωσης.
«Δεν νομίζω ότι οι θέσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης για την Ελλάδα διαφέρουν, στην ουσία τους, τουλάχιστον, είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ.
Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ έσπευδε να ανακοινώσει ότι η Ελλάδα δεν έχει συζητήσει με το Ταμείο για αλλαγή του πλαισίου σχετικά με την αντιμετώπιση του χρέους της.
«Υπάρχει συμφωνημένο πλαίσιο για τη διαχείρηση του χρέους στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. Δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση με τις (ελληνικές) Αρχές για αλλαγή στο πλαίσιο αυτό» ανέφερε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου