6.2.15

Αλλάζεις; Παραδέξου το, μην κοροϊδεύεις!




Άκουγα χτες το πρωί τον ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο».
«Δεν άλλαξε τίποτα», έλεγαν οι εκπομπές και οι ειδήσεις του, μετά τη γνωστή πλέον δήλωση-κωλοτούμπα Βαρουφάκη, η οποία βάζει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τα περί «κουρέματος» ή «διαγραφής» του χρέους.
Λίγο αργότερα, άκουσα και τη διαβεβαίωση του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «δεν υπάρχει καμιά κωλοτούμπα» (εδώ).




 Η κυβερνητική και κομματική προπαγάνδα είναι διαχρονικά ίδια.
Άρα, καμία έκπληξη και με τη σημερινή.
Επειδή, όμως, οι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ νέοι στη διαχείριση της εξουσίας, καλό είναι να μη γίνονται τόσο κυνικοί αμέσως.
Δεν θα τους κάνει καλό. Αντίθετα, είναι καλό να προετοιμάσουν τους ψηφοφόρους και οπαδούς τους και για άλλες «προσαρμογές», που θα ακολουθήσουν.
Δεν θα μπορούν να τους παραμυθιάζουν  διαρκώς...



Αλήθεια, δεν υπάρχει καμιά κωλοτούμπα στο θέμα του χρέους;
Ας το δούμε με αποδείξεις. Λίγες μέρες πριν, μέσα στην προεκλογική περίοδο, ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε καθαρά διαγραφή του χρέους (εδώ). Ο ίδιος χτες στη Ρώμη ούτε καν εκστόμισε τη λέξη. Απέφυγε όπως ο διάβολος το λιβάνι τη λέξη «κούρεμα». Ακριβώς όπως ο Βαρουφάκης.
Αφού, λοιπόν, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έχουν αποφασίσει να κάνουν τη στροφή, ποιος ο λόγος ο κ. Σακελλαρίδης να βγάζει ανακοινώσεις και να διαψεύδει τα αδιάψευστα; Επειδή είναι νέος και στην ηλικία και στον ρόλο αυτό, καλό είναι να προσέχει περισσότερο, για να μην εκτίθεται άνευ λόγου.
Λοιπόν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άδειασε τον προεκλογικό ΣΥΡΙΖΑ. Και ο υπουργός Βαρουφάκης άδειασε τον οικονομολόγο Βαρουφάκη. Όχι τόσο για το τεχνικό μέρος της διευθέτησης του χρέους, που προτείνει σήμερα. Αλλά για την ουσία. Η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε στόχο την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους.
Ο Βαρουφάκης, όμως, θεωρούσε την επιμήκυνση «θηλιά για να κρεμαστούμε» (εδώ). Σήμερα που ο ίδιος προτείνει κάτι παρόμοιο(αφού ξέχασε το κούρεμα), δεν είναι θηλιά;
Τουλάχιστον ο αναπληρωτής του Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε αμέσως τη «γραμμή» και άρχισε να εκθειάζει την, δια της κωλοτούμπας, επιμήκυνση (εδώ).
Το πρωτεύον δεν είναι να επισημαίνουμε τις ανακολουθίες προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων.
Αυτές είναι συνήθεις.
Άλλωστε, εν προκειμένω, η κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ευπρόσδεκτη, αφού δεν γίνεται αλλιώς. Δεν έχει νόημα να επιχαίρουν κάποιοι, όπως κάνουν οι της ΝΔ. Η χαιρεκακία είναι ανθρώπινο συναίσθημα, αλλά δεν βοηθάει. Το λέω ευθέως: προτιμώ χίλιες φορές την κωλοτούμπα, αν είναι για το συμφέρον της χώρας. Δηλαδή, κάποιοι θα ήθελαν να πάει ο Τσίπρας να  στουκάρει πάνω στον τοίχο, για να ικανοποιηθούν;
Είναι ανοησία. Θα στουκάρουμε όλοι μαζί.
Όμως, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί του, και τα μέσα ενημέρωσης που τους υποστηρίζουν, ας μην κάνουν το άσπρο-μαύρο, παριστάνοντας ότι δεν έγινε τίποτα.
Οι εκλογές έγιναν, τις κέρδισαν και τώρα έχουν μπροστά τους τη σκληρή πραγματικότητα.
Είναι καλύτερα να προετοιμάσουν όσους τους ψήφισαν για την υποχρεωτική προσγείωση.
Δεν μπορούν να τους παραμυθιάζουν -πόσο μάλλον να τους κοροϊδεύουν- για πολύ. Πολλά πράγματα θα αλλάξουν.
Είναι καλύτερα να το παραδέχτούν.
Η ειλικρίνεια είναι προτιμότερη από την υποκρισία.

Γιώργος Καρελιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου