5.2.15

Επιστροφή στην πραγματικότητα;



Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από τους τσαμπουκάδες Βαρουφάκη, η «αριστερά» κυβέρνηση Τσίπρα, με ολίγη «ψεκασμένους», επέστρεψε στο ρεαλισμό. 
Είναι σίγουρο ότι το σκηνικό επικοινωνιακά λειτούργησε μια και πολλοί συμπολίτες ένιωσαν «εθνικά υπερήφανοι» που η Ελλάδα «σήκωσε κεφάλι» κλπ, κλπ.



Το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ γέμισε τα ΜΜΕ και κυρίως το διαδίκτυο, με κατευθυνόμενες ειδήσεις, που μη υπάρχοντος αντίλογου έπιασαν τόπο (η Ν.Δ. έχει εξαφανισθεί... είναι σαν να μην υπάρχει αντιπολίτευση...).
Η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα έγινε και πάλι βάσει σχεδίου, όπως όλες οι κινήσεις του, που ήταν σχεδιασμένες προεκλογικά.
Το Μαξίμου έστησε αυτό το κόλπο με τον Βαρουφάκη ώστε να δείξει ότι διαπραγματεύεται σθεναρά… 


Το Σαββατοκύριακο που ακολούθησε απλά επιβεβαίωσε και επισφράγισε την κυβίστηση της κυβέρνησης η οποία συντάσσεται πλήρως με τη γραμμή των δανειστών.
Και τι δεν ακούσαμε τις προηγούμενες ημέρες: Ότι θα σεβαστούν τις συμφωνίες, ότι θα πληρώσουν τα χρέη, ότι δεν είπαν ποτέ ότι δεν διαπραγματεύονται με την τρόικα, ότι ζητούν μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη, ότι είναι κοντά στην υπογραφή συμφωνίας - γέφυρας για παράταση του Μνημονίου μέχρι τις 28 Μαΐου.
Όλα αυτά το επικοινωνιακό χαλκείο της κυβέρνησης τα παρουσιάζει ως τεράστια επιτυχία.
Ότι οι Ευρωπαίοι τρέχουν να συναντήσουν τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη, ότι κάνουν πίσω και δέχονται τις ελληνικές θέσεις, ότι τρόμαξε η Μέρκελ και ότι σηκώθηκε ο Σόιμπλε από το καροτσάκι και σπεύδει να δει τον μεγάλο Ελληνα οικονομολόγο Βαρουφάκη.
Ποια είναι η αλήθεια; Η αλήθεια είναι ότι το κλίμα μέσα σε δύο 24ωρα άλλαξε άρδην. Από την προ των πυλών σύγκρουση με τους δανειστές και την πιθανή χρεοκοπία, μπήκε το νερό στ’ αυλάκι της διαπραγμάτευσης. 
Ότι οι ξένοι είναι πιο πρόθυμοι να ακούσουν την ελληνική κυβέρνηση να λέει ότι διαπραγματεύεται μαζί τους και δεν κάνει του κεφαλιού της. 
Ξεχάστηκαν τα περί διαγραφής χρέους. Ο Βαρουφάκης στο Παρίσι ξέχασε τους τσαμπουκάδες που έκανε στον πατομπούκαλο Ντάισελμπλουμ. 
Καθίσαμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και βάλαμε τα προβλήματα κάτω είπε. Ο δε Δραγασάκης στο «Mega» μίλησε για συμφωνία με τους δανειστές. 
Που είναι εκείνες οι «επαναστάσεις» ότι θα σκίσουν τα μνημόνια; Που είναι εκείνα τα τσιτάτα ότι έδιωξαν την τρόικα;
Μα με την τρόικα δεν μιλάνε και τώρα;
Η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ δεν είναι η τρόικα;
Στην αλλαγή του κλίματος, εκτός από τους φόβους για «μαύρη» Δευτέρα συνετέλεσαν και τα εξής γεγονότα.
Πρώτον ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν είπε στον Βαρουφάκη «θα σας στηρίξουμε, αλλά ξεχάστε τη διαγραφή χρέους».
Δεύτερον η παρέμβαση του Μπ. Ομπάμα είναι όντως σημαντική. Είναι υπέρ της Ελλάδας αν και δεν δεσμεύει τη Μέρκελ η οποία μπορεί να συνεχίσει στην ίδια τακτική της λιτότητας και του τσαμπουκά. 
Άλλωστε κι άλλες φορές έχουν μιλήσει οι Αμερικανοί και ο ίδιος ο Πρόεδρος αλλά το κηφηναριό στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αδιαφόρησε παντελώς.
Τρίτον τα μηνύματα που ήρθαν από παντού και κυρίως από την ΕΚΤ. Την ερχόμενη Τετάρτη ο ELA αποφασίζει αν θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. 
Η πίεση είναι τόσο ασφυκτική που δεν υπήρχαν περιθώρια για μαγκιές. Χωρίς ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε και θα ήταν η αρχή του τέλους.
Μόλις το κατάλαβαν αυτό στο Μαξίμου... έβαλαν πάνες ακράτειας. Και τότε αποφασίστηκε η ολοκληρωτική στροφή στη ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης.
Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Πλέον ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του ξεκινούν έναν μαραθώνιο μέχρι τις 12 και τις 16 Φεβρουαρίου προκειμένου να πείσουν τους δανειστές ότι αξίζουμε μια παράταση ζωής. Και θα μας δοθεί μέχρι τον Μάιο.
Μπορεί να τη βαφτίσουν συμφωνία - γέφυρα, μπορεί να την πουν όπως θέλουν. Η ουσία είναι ότι παρατείνεται το μνημόνιο μέχρι να υπογραφεί καινούργιο. 
Και οι δανειστές θα απαιτήσουν να μη γίνουν μονομερείς ενέργειες. Τέτοιες είναι η αύξηση στους μισθούς και τις συντάξεις που δεν αντέχει η οικονομία. 
Είναι επίσης το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων και η κρατικοποίηση των πάντων. Και είναι τέλος, η ρητορική κατά των μεταρρυθμίσεων που έτσι κι αλλιώς έχει ανάγκη η χώρα.
Για να δούμε, όμως, οι συνιστώσες που περίμεναν ρήξεις με τους δανειστές πώς θα αντιδράσουν;
Για να δούμε ο Λαφαζάνης και η παρέα του πώς θα πορευτούν όταν θα πρέπει να βάλουν την υπογραφή τους κάτω από νόμους και σκληρά μέτρα;
Και για να δούμε ο λαός που πίστεψε τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει τώρα που άρχισαν τις κωλοτούμπες;

Φάνης Ζουρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου