3.2.15

Πρώτα δείγματα γραφής…



Σχηματισμός συγκυβέρνησης με το ακροδεξιό μόρφωμα του Καμμένου, με αστραπιαίες διαδικασίες που αποκάλυψαν συμφωνία κλεισμένη από καιρό.
Διορισμός ενός πολιτικά άγνωστου δικηγόρου, ειδικευμένου στις ιδιωτικοποιήσεις, με πελάτες όλα τα μονοπώλια που κάνουν μπίζνες στην Ελλάδα και μερικούς από τους μεγαλύτερους εγχώριους καπιταλιστικούς ομίλους.



Σχηματισμός μιας κυβέρνησης-τέρας με 34 υπουργούς (μαζί με τους αναπληρωτές) και 6 υφυπουργούς, εκεί που ανακοίνωναν μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα.
Αυτές ήταν οι πρώτες ενέργειες της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νίκη του στις εκλογές…


Προηγήθηκε, μια μέρα πριν τις εκλογές, η παραπομπή στις ελληνικές καλένδες των τριών από τους τέσσερις πυλώνες του περιβόητου «προγράμματος της Θεσσαλονίκης», που έγινε με τετρασέλιδη συνέντευξη του Τσίπρα στο «Βήμα» του Ψυχάρη.
Παράλληλα, τροφοδοτήθηκε μέσω διαρροών η φιλολογία ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καραδεξιός, με πρώτη προτίμηση τον Καραμανλή και σε περίπτωση άρνησής του τον Αβραμόπουλο.
Οι υπουργοί κάνουν δηλώσεις σα να βρίσκονται ακόμη στην προεκλογική περίοδο, ο Τσίπρας προσπαθεί να τους μαζέψει και στο φινάλε ξαμολάει τον Δραγασάκη να τους τραβήξει μια αποδοκιμασία που ήταν όλη δική τους.
Την Πέμπτη κατέφθασε ο Σουλτς, που προσφέρθηκε να παίξει ρόλο γέφυρας μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, ενώ χθες αναμενόταν ο Ντεϊσελμπλούμ, για να παίξει ρόλο γέφυρας μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών. Ο Γιούνκερ ακόμη δεν το έχει αποφασίσει.
Στο μεταξύ, ο Μπαρουφάκης ανακοίνωσε πως αναζητείται μια άλλη γέφυρα, οικονομική, «μεταξύ των προηγούμενων προγραμμάτων και της τελικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, που θα διαβουλευτούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα με τους ευρωπαίους εταίρους μας, με τους δανειστές μας, με την ΕΚΤ», χωρίς καμιά διάθεση «μονομαχίας».
Ο Δραγασάκης επιβεβαίωσε τον Μπαρουφάκη, διευκρίνισε κι αυτός πως «δεν μιλάμε για τσαμπουκάδες» και συμπλήρωσε πως ανάμεσα στο παλιό «πρόγραμμα» και στο καινούργιο θα υπάρξει ένα κενό «και σε αυτό το κενό θα υπάρξει ΚΑΤΙ, το οποίο θα επιτρέψει και διαπραγμάτευση να κάνουμε ήρεμα και τις όποιες ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ να τις καλύψουμε».
Δανεικά θέλουν, όπως καταλάβατε.
Κι αυτό το «κάτι» που θα υπάρξει μπορεί να είναι μια νέα επιμήκυνση του ισχύοντος «προγράμματος» (του Μνημόνιου, δηλαδή), όπως είχε πει προεκλογικά η νυν αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.
Πριν ακόμη παρέλθει η πρώτη μετεκλογική εβδομάδα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής.
Μπορεί να τα έπνιξε μέσα στον καπνό παραλλαγής των υπουργικών φλυαριών και της αφαίρεσης των κιγκλιδωμάτων από τον περίβολο του αγνώστου στρατιώτη, όποιος όμως έχει στοιχειώδη ικανότητα ανάγνωσης «ανάμεσα στις γραμμές», όποιος διαθέτει στοιχειώδη θεωρητική κατάρτιση και πολιτική εμπειρία, βλέπει καθαρά αυτό που θα έρθει στις εβδομάδες που θ’ ακολουθήσουν.
Οσοι θέλουμε να χτυπήσουμε την κινεζοποίηση οφείλουμε από τώρα να ξεσκεπάζουμε τη νέα συγκυβέρνηση και να προετοιμάζουμε τους όρους για μια πραγματική εργατική αντεπίθεση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου