23.2.15

Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.



Απόσπασμα από άρθρο του James Petras στο Global Research.

Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από μια συμμαχία μικρών μαρξιστικών σεχτών  σε ένα μαζικό κόμμα οφείλεται κυρίως στην ενσωμάτωση σε αυτό εκατομμυρίων  δημοσίων υπαλλήλων, συνταξιούχων, και μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
Οι περισσότεροι ήταν παλιότερα οπαδοί του ΠΑΣΟΚ.




Όλοι αυτοί ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε να ανακτήσουν και πάλι την εργασιακή ασφάλεια και την ποιότητα ζωής που απολάμβαναν την εποχή της «ευμάρειας» (2000-2007), που πέτυχε η χώρα με την ένταξή της στην ΕΕ…



Η ριζοσπαστική απόρριψη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ήρθε μετά από 5 χρόνια οξείας δυστυχίας, που ίσως σε κάποια άλλη χώρα να προκαλούσε μέχρι και επανάσταση.
Ο ριζοσπαστισμός ξεκίνησε με διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις, πορείες και απεργίες, με σκοπό να πιεστούν τα «δεξιά» καθεστώτα να αλλάξουν την πορεία της ΕΕ, και να βάλουν τέρμα στη λιτότητα, χωρίς όμως να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ΕΕ.
Αυτό το κομμάτι του  ΣΥΡΙΖΑ είναι ριζοσπαστικό επειδή αντιτίθεται στα σημερινά, και κομφορμιστικό επειδή νοσταλγεί το παρελθόν. Τις εποχές δηλαδή που το ευρώ χρηματοδοτούσε διακοπές στο Λονδίνο και στο Παρίσι, και άφθονη εύκολη πίστωση για αγορές εισαγόμενων αυτοκινήτων και τροφίμων, ώστε οι Έλληνες να αισθάνονται μοντέρνοι και Ευρωπαίοι, και να μιλάνε αγγλικά!
Η σημερινή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αντανακλά εν μέρει αυτό το ασαφές κομμάτι της εκλογικής του πελατείας.
Παράλληλα, το κόμμα εξασφάλισε και τη ψήφο των άνεργων νέων καθώς και των εργατών, που ποτέ δεν συμμετείχαν στην καταναλωτική κοινωνία, και που ποτέ δεν ταυτίστηκαν με την Ευρώπη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε ως μαζικό εκλογικό κόμμα μέσα σε λιγότερα από πέντε μόλις χρόνια, με την ηγεσία του και τους οπαδούς του να χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό ανομοιομορφίας.
Το πιο ιδεολογικά ριζοσπαστικό κομμάτι του αποτελείται από τις μαρξιστικές ομάδες που αρχικά συνενώθηκαν για να δημιουργήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι άνεργοι νέοι ακολούθησαν μετά από τις βίαιες αντι-αστυνομικές διαδηλώσεις που ήταν αποτέλεσμα της δολοφονίας από την αστυνομία ενός νεαρού ακτιβιστή στα πρώτα χρόνια της κρίσης.
Το τρίτο κύμα μαζικής προσέλευσης αποτελείται από χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους που απολύθηκαν, και από συνταξιούχους που υπέστησαν σοβαρές μειώσεις και περικοπές στις συντάξεις τους με εντολή της τρόικας το 2012.
Το τέταρτο κύμα είναι τα πρώην  μέλη και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, που έσπευσαν και εγκατέλειψαν το βυθιζόμενο σκάφος του κόμματός τους.
Η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκεντρωμένη στη βάση, και κυρίως στα τοπικά και μεσαία στελέχη επιμέρους κινημάτων.
Η ηγεσία του κόμματος σε θέσεις εξουσίας αποτελείται από ακαδημαϊκούς, με κάποιους μάλιστα από το εξωτερικό. Πολλοί εξ αυτών είναι νέα μέλη του κόμματος, ενώ κάποιοι δεν είναι καν μέλη.
Ελάχιστοι έχουν συμμετάσχει σε μαζικούς αγώνες, και πολλοί εξ αυτών έχουν ελάχιστες έως ανύπαρκτες σχέσεις με τους ακτιβιστές της πρώτης γραμμής. Αυτοί είναι οι πιο πρόθυμοι να υπογράψουν μια «συμφωνία» ξεπουλώντας τους φτωχοποιημένους συμπατριώτες τους.
Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε προς την εκλογική νίκη του 2015, τόσο πιο πολύ απέρριπτε το αρχικό του πρόγραμμα ριζοσπαστικών θεσμικών αλλαγών (σοσιαλισμός), ενώ άρχισε να υιοθετεί μέτρα που είχαν στόχο να βολέψουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Ελλάδας.
Ο Τσίπρας άρχισε να μιλάει περί μιας «διαπραγμάτευσης για συμφωνία», πάντα μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, στην οποία κυριαρχεί η Γερμανία. Πρότεινε μάλιστα, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών του, να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος, την υποχρέωση αποπληρωμής, και το 70% των μεταρρυθμίσεων!
Όταν υπογράφηκε η συμφωνία, παραδόθηκαν άνευ όρων.
Για ένα σύντομο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρούσε μια «δυική» θέση αντίθεσης στη λιτότητα, και συμφωνίας με τους δανειστές.
Οι ρεαλιστικές του πολιτικές ήταν αποτέλεσμα των θέσεων των ακαδημαϊκών υπουργών του, των πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, και της σε κατολίσθηση ευρισκόμενης μεσαίας τάξης.
Από την άλλη, οι ριζοσπαστικές του κινήσεις και ρητορική αντανακλούσαν την πίεση από πλευράς των ανέργων νέων, και των πάμπολλων φτωχών που είχαν πολλά να χάσουν αν υπογράφονταν μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές…

James Petras

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου