28.2.15

Η ανεργία αλλοιώνει την προσωπικότητα.



Όπως προκύπτει από πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, η ανεργία αλλάζει την προσωπικότητα! Και μάλιστα προς το χειρότερο.
Αυτό από μόνο του μειώνει τις πιθανότητες του ανέργου να ξαναβρεί δουλειά.




Αυτά αναφέρει το American Psychological Association, μέσω μιας δημοσίευσης στο περιοδικό Journal of Applied Psychology, σύμφωνα με την οποία εξετάστηκαν 6.769 Γερμανοί ενήλικες, οι οποίοι έκαναν δυο τεστ μέσα σε τέσσερα χρόνια.
210 από αυτούς ήταν άνεργοι από ένα ως τέσσερα χρόνια μέσα στη συγκεκριμένη περίοδο, ενώ 231 ήταν άνεργοι προσωρινά, καταφέρνοντας να βρουν απασχόληση μέσα σε ένα χρόνο...


Τα αποτελέσματα των τεστς έδειξαν την μεγάλη επίδραση της ανεργίας στις πέντε βασικές ιδιότητες της προσωπικότητας του ατόμου: Ευσυνειδησία, νεύρωση, τερπνότητα, εξωστρέφεια και η διαφάνεια.
Τα συμπεράσματα των ειδικών είναι ότι οι άνεργοι άνδρες επέδειξαν μια αύξηση της τερπνότητας στα δυο πρώτα χρόνια της ανεργίας (σε σχέση με τους απασχολούμενους), αλλά τελικά αυτή μειώθηκε, ως που έφτασε στα επίπεδα εκείνων που δεν είχαν μείνει ποτέ άνεργοι.
Όσον αφορά στις γυναίκες, αυτές έγιναν πιο δυσάρεστες με κάθε χρόνο ανεργίας που περνούσε.
Όπως λένε οι επιστήμονες που έκαναν τη μελέτη: «Στα πρώτα στάδια της ανεργίας ίσως να υπάρχουν κίνητρα για κάποιους να φέρονται συγκαταβατικά, ώστε να ικανοποιούν τους γύρω τους, και άρα να μπορούν να εξασφαλίσουν μια νέα εργασία… αργότερα όμως και με το πέρασμα του χρόνου, τα κίνητρα αυτά εκλείπουν».
Η μελέτη βρήκε ακόμη ότι όσο περνάνε τα χρόνια για κάποιον άνδρα που παραμένει χωρίς δουλειά, τόσο μειώνονται η ευσυνειδησία και η εξωστρέφεια.
Στις γυναίκες, η εξωστρέφεια μειώθηκε κάθετα τον δεύτερο και τον τρίτο χρόνο της ανεργίας, αλλά επανήλθε μετά. Όσον αφορά στην ευσυνειδησία για τις γυναίκες, αυτή αυξήθηκε στην αρχή και προς το τέλος της περιόδου ανεργίας, αλλά μειώθηκε στα μέσα της!
Ο επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων που συνυπογράφουν την εργασία λέει πως το συμπέρασμα είναι κρίσιμο στο να κατανοήσουμε το κατά πόσο η ανεργία ξεπερνάει την οικονομία, και αγγίζει την ψυχολογία. Και προσθέτει ότι οι κυβερνώντες θα πρέπει όχι μόνο να καταπολεμήσουν την ανεργία, αλλά να προσφέρουν στήριξη σε αυτούς που την υφίστανται.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου