21.2.15

Λαφαζάνης speaking...



Παραθέτουμε απόσπασμα από συνέντευξη του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη στην Εφημερίδα των Συντακτών (21/2/15).




*Επιμένατε εδώ και έξι χρόνια για την ύπαρξη ενός σχεδίου Β, υπάρχει αυτό και αν δεν υπάρχει πρέπει να συνταχθεί και σε ποιά βάση?
Δεν θα ήθελα σε αυτήν ιδιαίτερα την κρίσιμη και λεπτή φάση να μιλήσω προσωπικά και δημόσια για άκρως ευαίσθητα θέματα.
Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω, πάντως, είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι όμηρος ούτε αιχμάλωτη των πιο τυφλών και δογματικών κατεστημένων κέντρων της Γερμανικής ΕΕ….



Να τονίσω, επίσης, ότι για τις χώρες και τους λαούς δεν υπάρχουν μονόδρομοι και πολύ περισσότερο δεν υπάρχουν για την Ελλάδα και την κυβέρνησή μας εξαναγκασμοί υποταγής σε εκβιαστικές μεθοδεύσεις.
Θα υπερασπιστούμε με όλα τα δημοκρατικά μέσα που διαθέτουμε και πρώτα από όλα με τη λαϊκή αγωνιστική στήριξη, την εθνική μας αξιοπρέπεια και το λαϊκό συμφέρον
*Πάμε σε ρήξη ή σε συμφωνία με τους εταίρους, και τι θα γίνει με τις "κόκκινες γραμμές¨ της κυβέρνησης?
Δεν είναι επιλογή της κυβέρνησής μας η ρήξη με τους λεγόμενους «εταίρους». Μέχρι τώρα που απαντάω στις ερωτήσεις σας διεξάγονται σκληρές διαπραγματεύσεις με αβέβαιη κατάληξη.
Η κυβέρνησή μας έχει «κόκκινες» γραμμές για τις διαπραγματεύσεις, από τις οποίες δεν θα κάνει πίσω. Δεν πρόκειται να συνομολογήσουμε μια συμφωνία η οποία θα σκοπεύει να ακυρώσει τον πυρήνα του ριζοσπαστικού προοδευτικού μας προγράμματος.
Ο τόπος μας με την ψήφο και την αγωνιστική παρουσία του λαού μας άλλαξε πορεία και δεν πρόκειται να θέσουμε υπό ερώτημα ή σε κίνδυνο το νέο προοδευτικό βηματισμό της χώρας μας.
*Αν παρά τις ελπίδες της κυβέρνησή σας αποτύχουν οι συνομιλίες και προκύψει κρίσιμο δίλημμα πρέπει να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός και με ποιό τρόπο?
Δεν θέλω να πιστέψω ότι οι πλέον σκληροπυρηνικοί στο Βερολίνο θα βάλουν μέχρι το τέλος τη σφραγίδα τους στις διαπραγματεύσεις για να τις οδηγήσουν σε ναυάγιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, έφθασε στην κυβέρνηση με τη βούληση, τη ψήφο και τον αγώνα του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η μεγάλη δύναμη και το πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνησή μας είναι σήμερα η πιο προοδευτική και η πιο λαοπρόβλητη σε όλη την Ευρώπη.
Αν φθάσαμε μέχρι εδώ με τη θέληση και τον αγώνα του ελληνικού λαού, έτσι ακριβώς, με τη θέληση, τους συνεχείς αγώνες και την κινητοποίησή του θα πορευόμαστε πάντα και στο μέλλον για να αντιμετωπίζουμε τις όποιες κρίσιμες περιστάσεις και δυσκολίες.
*Προΐσταστε ενός κρίσιμου υπουργείου, τι θα γίνει με τις ιδιωτικοποιήσεις?
Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις και πολύ περισσότερο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων επιχειρήσεών μας.
Αντίθετα, ισχύουν στο ακέραιο όσα αναφέραμε στις προγραμματικές δηλώσεις και αφορούν επανεξέταση συγκεκριμένων ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη.
*Επισκεφθήκατε πρόσφατα το Αζερμπαϊτζάν, τι γίνεται με τους αγωγούς και το νέο γεωστρατηγικό παιχνίδι που φαίνεται να "ανοίγει"?
Όπως δήλωσα ευθέως η κυβέρνησή μας στηρίζει τον TAP και την κατασκευή του νότιου διαδρόμου για το φυσικό αέριο.
Παράλληλα, διεκδικούμε αντισταθμιστικά οφέλη για τη διέλευση του TAP από τη χώρα μας, πράγμα που το θεωρούμε λογικό και δίκαιο, ιδιαίτερα για μια χώρα που δοκιμάζεται από ιδιαίτερα υψηλές τιμές ενέργειας.
Από κει και πέρα, όπως επανειλημμένα έχω τονίσει, θέλουμε ως χώρα να αναπτύξουμε πολυεπίπεδες, τεσσάρων οριζόντων, διεθνείς ενεργειακές σχέσεις και δεσμούς, έτσι ώστε να υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εθνικό μας συμφέρον, την ενεργειακή μας ασφάλεια και προσιτές ενεργειακές τιμές.



Σημ.Ο- Εμείς απλά να θυμίσουμε ότι «λαφαζάνης» στα τούρκικα σημαίνει φαφλατάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου