15.3.15

Ο χρόνος του Γιάνη...



 Αν –γιατί τίποτα δεν είναι σίγουρο στο μπάχαλο που ζούμε- ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε στο Eurogroup ότι στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες δε χάνεται χρόνος, τότε ζει εκτός πραγματικότητας και σε άλλον τόπο.
Και σίγουρα εκτός πραγματικής οικονομίας.




Αν –λέμε αν- ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών δεν αντιλαμβάνεται τον παράγοντα χρόνο στην χαλάρωση ή την επιδείνωση του οικονομικού προβλήματος της χώρας, τότε ή δεν κάνει για τη θέση ή θα πρέπει να αλλάξει συμβούλους.
Δυο τρία τηλέφωνα να έκανε σε γνωστούς του μικροεπιχειρηματίες στην Αθήνα ή στην Αίγινα, όπου παραθερίζει, θα μάθαινε την αλήθεια...


Αυτό που αντιλαμβάνεται στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο ο πρόεδρος των βιομηχάνων, ο έμπορος στην Τσιμισκή, ο μπουγατσατζής στην Καμάρα, ο μανάβης στη λαϊκή, ο πλανόδιος κουλουρτζής και ο λαχειοπώλης.
Οτι, δηλαδή, στην ουσία η αγορά είναι «παγωμένη».
Κάτι που έχει επιπτώσεις τόσο στην τσέπη των ανθρώπων (εργοδότες, εργαζομένους, ανέργους) και στις τράπεζες, όσο και στα δημόσια ταμεία (κράτος, ασφαλιστικό σύστημα).
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι το βασικό προεκλογικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ανάγκη αναθέρμανσης της οικονομίας. Σωστή θέση, αλλά το θέμα είναι πώς την επιτυγχάνει κανείς. Σίγουρα όχι με όσα ζούμε τις τελευταίες 45 ημέρες και νωρίτερα, που –να το εμπεδώσουμε, ίσως;- η οικονομία κινείται σε σκηνικό Σιβηρίας στη μέση του χειμώνα.
Το κακό για τον κ. Βαρουφάκη -και όποιον άλλο μέσα στην κυβέρνηση ενδεχομένως πιστεύει ότι επειδή οι Ελληνες πολίτες ψήφισαν Αριστερά ο χρόνος «πάγωσε» και περιμένει το σύνθημα του κόμματος για να ξανακυλήσει- είναι ότι οι τρεις θεσμοί (sic) γνωρίζουν πολύ καλά τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα.
Ακόμη κι αν δεν ήξεραν, πέντε χρόνια τώρα έμαθαν.
Επομένως δεν τρώνε… παραμύθι. Ευτυχώς, δηλαδή!
Γιατί αν έπαιρναν στα σοβαρά τις δηλώσεις υπουργών που δήθεν καθησυχάζουν για μισθούς, συντάξεις και ρευστότητα, δεν αποκλείεται να γύριζαν… πλευρό, αφήνοντας τον υπουργό Οικονομικών στα κρύα του λουτρού και της αψιλίας.

Γιώργος Μητράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου