4.3.15

Ο Τζήμερος και η γιαγιά του Μπαρουφάκη…



Σκληρή κριτική στον Γιάνη Βαρουφάκη ασκεί ο Θάνος Τζήμερος.
Με ανάρτησή του στο Facebook αναφέρεται στη γιαγιά του υπουργού Οικονομικών γράφοντας :
"Να κάνουμε υπουργό τη γιαγιά του".



"Η δικιά μου γιαγιά πάντως, καλή της ώρα, το καταλάβαινε μια χαρά. Υποθέτω και η γιαγιά του Γιάνη. Γιατί είναι τόσο απλό, που μπορεί να το καταλάβει κάθε γιαγιά αυτού του κόσμου. Έλα όμως που δεν μπορεί να το καταλάβει ο μικρός Γιάνης!" σημειώνει ο κ. Τζήμερος και συνεχίζει:
"Γιαγιάδες, που κουμαντάρετε το νοικοκυριό σας, προσπαθήστε να εξηγήσετε στην κυβέρνηση τα εξής απλά, απλούστατα..



- Αν έχεις δάνειο 100 ευρώ με επιτόκιο π.χ. 2% πρέπει κάθε χρόνο να πληρώνεις 2 ευρώ για τόκους ώστε αυτά που χρωστάς να μένουν σταθερά.
- Αν μια χρονιά πληρώσεις μόνο 1 ευρώ για τόκους, και δεν συνεννοηθείς με τον δανειστή, χρεοκόπησες.
Αν συνεννοηθείς με τον δανειστή, μπορεί το 1 ευρώ που δεν πλήρωσες να το προσθέσει στο δάνειο, οπότε πλέον το δάνειό σου θα είναι 101 ευρώ.
Άρα ο τόκος είναι το 2% των 101 ευρώ, δηλαδή 2,02 ευρώ.
- Το Δημόσιο χρέος στις 31/12/2014 ήταν 324,1 δισ. με μεσοσταθμικό επιτόκιο 2,7% σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχειρίσης Δημόσιου Χρέους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο, ο προϋπολογισμός πρέπει να έχει ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ τουλάχιστον ίσο με τους τόκους για να μην μεγαλώνει το χρέος. Δηλαδή 324,1 δισ. Χ 2,7% = 8,75 δισ.
- Άρα, όποιο και να είναι το ποσοστό του πλεονάσματος ως προς το ΑΕΠ, αν μας περισσεύουν 8,75 δισ. τον χρόνο, το χρέος μένει σταθερό. Αν μας περισσεύουν περισσότερα μειώνεται, και αν μας περισσεύουν λιγότερα αυξάνεται.
Αν μειώσουμε το επιτόκιο μπορούμε να πληρώνουμε λιγότερα. Αλλά οι αγορές που μας θεωρούν ξωφλημένους δεν μας δανείζουν. Άρα να το μειώσουμε από εκεί αποκλείεται.
Μένει ο μηχανισμός στήριξης της ΕΚΤ με 1,5% επιτόκιο και τα έντοκα γραμμάτια με επιτόκιο από 2,7% και πάνω.
Αν δεν θες τον μηχανισμό στήριξης, απλώς τα 8,75 τα κάνεις περισσότερα, εις βάρος του φορολογούμενου, πάντα.
Το να μην πληρώνεις έστω τους τόκους και ταυτόχρονα να θες να μην αυξάνεται το χρέος δεν γίνεται!
Δεν γίνεται!!! ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!!
Μια γιαγιά το αντιλαμβάνεται. Ένα παιδί της 3ης Δημοτικού επίσης.
Το να μην το αντιλαμβάνεται ο Υπουργός Οικονομικών είναι πάρα, πάρα, πάρα πολύ επικίνδυνο.
Διότι αποκαλύπτει όχι την πολιτική αλλά τη διανοητική του ανεπάρκεια.
Αυτή που αντιλήφθηκαν όλοι στο Eurogroup, τους έπεσε το σαγόνι, και προσπαθούν να μας το πουν.
Με τρόπο στην αρχή, απροκάλυπτα στη συνέχεια, και μεις τους καταγγέλλουμε ως εχθρούς της Ελλάδας…

1 σχόλιο:

  1. Σωστός ο λογαριασμός της γιαγιάς.Ευ γε που μας τον αναλύσετε,για να κατανοήσωμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.Απλώς 8,75 δις ευρώ πλεόνασμα αποκλείεται να έχωμε! Με δεκαετείς ελέγχους και 1000 ελεγκτές για τις λίστες,με άρνηση της Ελβετίας να επιστρέψη φόρους των εξαχθέντων 600 δις ευρώ,με ξεπούλημα-δωρεά των 14 αεροδρομίων,με ειφορο-φορο-κλοπή 70 δις ευρώ,με 78 δις ανεξόφλητες οφειλές πως θα έχωμε πλεόνασμα;αφού μάλιστα έχομε έλλειμμα 1 δις μηνιαίως;Όσους ΕΝΦΙΑ κι αν επιβάλλουν,δεν θα εισπράττουν παρά της μη εχούσης πλέον μεσαίας τάξεως.Οι καταθέσεις είναι εξαντλήσιμες ίσως εντός του έτους(60 δις ευρώ! από 370 πριν.)Οι τόκοι ασφαλώς θα μείνουν απλήρωτοι,για να σταθή η ανευθυνοϋπεύθυνη Συγκυβέρνηση.Οι δανειστές όμως θα κλείσουν την ρευστοποίηση.Που θα βρεθούν τα 25 δις ,για μισθούς και συντάξεις;Οι αγρότες θα δεχθούν να χάσουν τις επιδοτήσεις (ΟΠΕΚΕΠΕ) η τις αποζημιώσεις(ΕΛΓΑ);5-3-2015

    ΑπάντησηΔιαγραφή