21.3.15

Η γιαγιά στη Σύνοδο Κορυφής…



Οι επαναλαμβανόμενες καταλήψεις και οι βανδαλισμοί δημόσιων κτιρίων, αγαλμάτων κ.λπ. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνιστούν την απάντηση του «κινήματος» στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση.



Είτε κάποιοι αντιδρούν για τον «προσκυνημένο» Τσίπρα, που δύο μήνες από την εκλογή του δεν έχει κρεμάσει στο Σύνταγμα ούτε έναν καπιταλιστή, είτε –κάποιοι άλλοι- επιχαίρουν για την ανάδειξη στην πρωθυπουργία ενός λαοπρόβλητου ηγέτη, το πρακτικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει…


Δημόσια περιουσία καταστρέφεται, μαθήματα και άλλες διαδικασίες αναβάλλονται και η Ελλάδα αποκαλύπτει το πλέον απολίτιστο πρόσωπό της.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Παιδείας ανοίγει τις πόρτες του υπουργείου στους διαδηλωτές, με τους οποίους συζητάει επί μισή ώρα και περισσότερο, πιθανόν διότι δεν είχε κάτι καλύτερο να κάνει.
Λογικά η κυβέρνηση περίμενε τα όσα συμβαίνουν. Κακά τα ψέματα, ως αντιπολίτευση χρόνια τώρα τα καλλιέργησε.
Εσπειρε την χωρίς όρους και όρια ανοχή στην αυθαιρεσία και τώρα εισπράττει τις θύελλες θράσους που βγαίνουν από το μπουκάλι.
Εκανε σημαία την άρνηση στην επιβολή του νόμου και της ηρεμίας και τώρα υφίσταται τις συνέπειες.
Ανέχθηκε και ανέδειξε την πιο ακραία αριστερίστικη συνιστώσα και τώρα αδυνατεί να επιβάλλει όρια. Τα όρια του νόμου.
Δύο μήνες μόλις έφτασαν για να επιβεβαιωθεί για πολλοστή φορά ότι «άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη».
Από τα πιο καθοριστικά για την πορεία της χώρας θέματα, όπως είναι η θέση της στην Ευρώπη και οι σχέσεις με τους εταίρους, μέχρι τα καθημερινά, όπως είναι η αγορά και ο κοινωνικός αναβρασμός γίνονται χειρισμοί που μοιάζουν –και μάλλον είναι- ερασιτεχνικοί αυτοσχεδιασμοί.
Στην κοινωνία η αβεβαιότητα εξαπλώνεται, ακόμη και ανάμεσα στους υποστηρικτές της κυβέρνησης. Την ώρα που κάποιοι αναρωτιούνται αν ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει «plan B», η έλλειψη βασικού σχεδίου είναι εμφανής διά γυμνού οφθαλμού.
Το πραγματικό αδιέξοδο μιας χώρας, μιας κοινωνίας, μιας οικονομίας είναι έλλειψη κατεύθυνσης.
Η Ελλάδα σήμερα πελαγοδρομεί, επειδή τα σήματα που εκπέμπει η κορυφή είναι αντιφατικά και συγχρόνως πολύ αδύναμα.
Το έχουμε ξαναγράψει: ποτέ στο παρελθόν η γιαγιά των 80 και το εγγόνι των 15 χρόνων δεν ενδιαφέρονταν τόσο πολύ για τα αποτελέσματα ενός Eurogroup ή μιας Συνόδου Κορυφής.

Γιώργος Μητράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου