24.3.15

Yes madam…



Κανείς ασφαλώς δεν περίμενε συμφωνίες και λύσεις από την επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο.
Ούτε ακόμη κι αν υπήρχε μια σημαντική προσπάθεια προσέγγισης, αυτό να ανακοινωνόταν στη συνέντευξη τύπου.



Ό,τι είναι να ειπωθεί θα ειπωθεί στο δείπνο κι εμείς δύσκολα θα το μάθουμε. Θέλοντας να σκεφτούμε τους διθυραμβικούς τίτλους των Συριζαίικων μέσων αλλά και τα όσα θα διαρρεύσει το Μαξίμου θα λέγαμε ότι θα γράψουν ότι ο Τσίπρας «ράγισε το Τείχος».
Ή ότι ο «Αλέξης την είπε στη Μέρκελ μέσα στο Βερολίνο. Θα γράψουν για τον «τολμηρό Τσίπρα» ή για την «ελληνική επέλαση στο στόμα του λύκου»...



Αν θέλουμε να κάνουμε μια σοβαρή αποτίμηση θα λέγαμε ότι η επίσκεψη έχει και κέρδη και ζημιές για την Ελλάδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε το χαρτί της προσέγγισης της γερμανικής κοινής γνώμης. Προσπάθησε ξεκάθαρα να καθησυχάσει τους Γερμανούς για το ελληνικό μίσος όπως αυτό εμφανίζεται από ανόητες προσεγγίσεις φανατικών περί ναζί ή περί κατάσχεσης γερμανικών κτιρίων.
Βεβαίως ο κ. Πρωθυπουργός ξέχασε να απαντήσει στην ερώτηση για αξιωματούχους στην Ελλάδα (εννοούσαν τον Καμμένο) που είπε ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και θα γεμίσει η Γερμανία με τζιχαντιστές.
Η ουσία είναι ότι προσπάθησε ξεκάθαρα να πείσει τους Γερμανούς πολίτες ότι δεν έχει να χωρίσει τίποτε με τον ελληνικό λαό και ότι οι διαφορές που υπάρχουν δε μπορεί να ανάγονται στο παρελθόν και στους ναζί. Και μάλλον κατάφερε να τους καθησυχάσει αφού έδωσε τα πάντα. Ξεχνώντας την πολεμική ρητορική των προηγούμενων δύο ετών ο Τσίπρας μόνο που δεν είπε ότι «οι Γερμανοί είναι φίλοι μας».
Αντιθέτως τόνισε ότι δεν φταίνε οι ξένοι για όλα.
Άραγε θυμόταν τότε που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη κυβέρνηση «Μερκελιστές» ή «γερμανοτσολιάδες»;
Η περήφανη αντίσταση στη Γερμανία πήγε περίπατο στο Βερολίνο.
Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να πει ότι κέρδισε τις εντυπώσεις θέτοντας θέμα Siemens και γερμανικών αποζημιώσεων. Αλλά μόνο εντυπώσεις αφού δεν υπάρχει ουσία. Ούτε καν σκέφτονται οι Γερμανοί να δώσουν φράγκο, γι' αυτούς έχει κλείσει νομικά και πολιτικά το ζήτημα όπως τόνισαν.
Επομένως, μόνο να το «πουλήσει» στους χαχόλους θα πετύχει ο πρωθυπουργός.
Επί της ουσίας, εκεί που πρέπει να εστιάσουμε είναι ότι η πολιτική λύση για την οποία μας πιπίλιζε το μυαλό τόσο καιρό, πάει έγινε καπνός.
Ξεκάθαρα η Μέρκελ, κάτι που αποδέχθηκε και ο Τσίπρας, οι όποιες αποφάσεις οδηγούνται στις Βρυξέλλες και στο Γιούρογκρουπ.
Αν εκεί δεν υπάρξει κάποια συμφωνία, αν η ελληνική πλευρά δεν καταθέσει συγκεκριμένο πακέτο μέτρων, τότε από τις αρχές Απριλίου θα μιλάμε για επίσημη χρεοκοπία, την οποία έχει αποδεχθεί και ο Τσίπρας με την επιστολή του στη Γερμανίδα καγκελάριο.
Και μην ξεχνάμε επίσης ότι ο Τσίπρας ξέχασε τις μαγκιές και τα νταούλια και δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει η Ελλάδα όσα έχει δεσμευτεί.
Κατά τα λοιπά, καλό κλίμα, ευγένεια, λίγο μούδιασμα αλλά και καμιά ουσία. Και βεβαίως δεν πέρασε απαρατήρητη η θερμή αναφορά του Τσίπρα στην Μέρκελ, αυτήν που κάποτε αποκαλούσε ειρωνικά μαντάμ και τώρα την αποθέωνε. Και να θυμίσουμε ότι ακριβώς πριν από ένα χρόνο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έλεγε «go back κ. Μέρκελ». Τώρα τι λέει;
Ο έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την στροφή στο ρεαλισμό όταν βρίσκεται στο εξωτερικό και το άλλο πρόσωπο όταν βγαίνει από την Αθήνα.
Ο... άλλος Τσίπρας παρουσιάστηκε μπροστά μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου