21.4.15

Το μέλλον του… από αέρος πολέμου!



Από μικρό παιδί ακόμη, βλέποντας τα πρωτόγονα τότε τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια πάντα απορούσα γιατί αυτά δεν χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερη κλίμακα, από τις πολεμικές αεροπορίες.




Σήμερα, πολλές δεκαετίες μετά, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη drones, είναι πλέον ο κανόνας, τουλάχιστον όσον αφορά στις πολεμικές αεροπορίες μεγάλων και πανίσχυρων χωρών…



Όταν ο Abe Karem ξεκίνησε να εξελίσσει το Gnat, που στη συνέχεια μετεξελίχτηκε στο MQ-1 Predator, ούτε ο ίδιος δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η ιδέα του θα άλλαζε τον τρόπο που διεξάγονται οι πόλεμοι για πάντα.
Αντί λοιπόν σήμερα να διακινδυνεύονται  πολύτιμες ζωές πιλότων, η Αμερική χρησιμοποιεί κατά κόρον τα drones, προκειμένου να πλήξει στόχους σε μακρινά πεδία μαχών (και μη).
Το αποτέλεσμα βέβαια σήμερα είναι να υπάρχουν «αεροπόροι», και μάλιστα χαμηλόβαθμοι (υπαξιωματικοί), που να έχουν ολοκληρώσει περισσότερες «πτήσεις» και βομβαρδισμούς από πολλούς μπαρουτοκαπνισμένους ιπτάμενους συναδέλφους τους, έχοντας σκοτώσει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες,  «εχθρούς» από αέρος…  χωρίς να έχουν μπει ποτέ τους σε αεροπλάνο.
Αντιθέτως, κάνουν το οκτάωρό τους σε μια ασφαλή βάση κάπου στο Τέξας ή στη Φλόριντα, στη διάρκεια του οποίου «εμπλέκονται» σε πολεμικές συγκρούσεις χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Και στη συνέχεια σχολάνε, και πάνε να πιουν τη μπύρα τους σε κάποιο κοντινό παμπ.
Και που να ξέρει ο διπλανός τους στο μπαρ, ότι ο τύπος δίπλα, που πίνει σκεπτικός το ποτό του, μόλις «γύρισε» από μια μάχη στο Αφγανιστάν, ή μόλις πριν είχε σκοτώσει έναν ολόκληρο λόχο τζιχαντιστών κάπου σε κάποιο λόφο στη Μέση Ανατολή…
Και όμως, έτσι έχει σήμερα η κατάσταση.
Μάλιστα, πρόσφατα δημιουργήθηκε μεγάλη αμφισβήτηση στην Αμερική, και έγινε μεγάλη συζήτηση, για το αν οι συγκεκριμένοι «πιλότοι» είναι όντως ήρωες ή όχι. Κάποιος  από αυτούς, που προτάθηκε για παρασημοφόρηση, εξαιτίας της «απόδοσής» του, είδε να αντιδρούν πολλοί συνάδελφοι του στρατιωτικοί, με αποτέλεσμα να εισακουστούν στο τέλος οι φωνές εκείνων που διαφωνούν με μια τέτοια αναγνώριση των υπηρεσιών των χειριστών drones, και να ακυρωθεί η παρασημοφόρηση.
Κάποιοι άλλοι πάσχουν από σοβαρά προβλήματα στρες, εξαιτίας των ενοχών που αισθάνονται, όντας μαχητές, πλην όμως εκ του ασφαλούς. Χώρια οι τύψεις για τους θανάτους για τους οποίους είναι υπεύθυνοι, χωρίς να ρισκάρουν τίποτα, σαν να παίζουν ένα βίντεογκειμ.
Τέτοιου είδους «συνέπειες» και συζητήσεις έχει δει μπόλικες η ανθρωπότητα, κάθε φορά που τα όποια οπλικά συστήματα εν χρήσει εξελίσσονταν.
Το ίδιο έγινε με τη καθιέρωση της πυρίτιδας, που έβαλε τέλος στη γενναιότητα των σιδερόφρακτων ιπποτών, και το ίδιο έγινε με την είσοδο στο «παιχνίδι» των πολυβόλων, αλλά και των τανκς.
Για να μην αναφερθώ στο μεγάλο game changer, του πολέμου, δηλαδή στην ατομική βόμβα και στα θερμοπυρηνικά όπλα.
Η τεχνολογική εξέλιξη πάντα προχωράει, και ειδικά στα ζητήματα του πολέμου. Οπότε…
Έτσι σήμερα, τα drones αποτελούν καθεστώς, με κλασικό παράδειγμα το Northrop Grumman X-47B, που επιχειρεί από αεροπλανοφόρα, και που αποτελεί το παράδειγμα του τι μέλει να δούμε στο εγγύς μέλλον, όταν ο πόλεμος θα διεξάγεται κυριολεκτικά εκ του μακρόθεν, και θα θυμίζει περισσότερο βιντεοπαιχνίδι παρά οτιδήποτε άλλο. Τουλάχιστον για αυτούς που θα διαθέτουν αυτά τα όπλα.

Διότι εμείς ως Ελλάδα, παρά την υπουργία του «μεγάλου πατριώτη» Πάνου Καμένου, προτιμάμε να ανασκευάζουμε παλαιολιθικά αεροσκάφη εποχής πολέμου του Βιετνάμ, πληρώνοντας πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ, που μάλλον μας περισσεύουν, παρά να επενδύουμε σε σύγχρονη τεχνολογία όπως αυτή των drones, η οποία, ειδικά στο Αιγαίο, θα μας ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη σε πάρα πολλά επιπεδα.
Τέλος πάντων, ξέχωρα από την Ελλάδα, που στο τέλος πάλι θα ξαναδανειστεί τα μαλλιοκέφαλά της για να αγοράσει drones από τους κακούς Αμερικάνους ή τους ομόδοξους Ρώσους, ή ακόμη και από τους Κινέζους «κομουνιστές», ο υπόλοιπος αναπτυγμένος κόσμος αναγνωρίζει αυτά τα αεροσκάφη ως το μέλλον της άμυνας (και της επίθεσης).
Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Ray Mabus, ανακοίνωσε ότι μετά από το F-35C, το αμερικανικό ναυτικό δεν πρόκειται να αγοράσει ποτέ πια άλλο επανδρωμένο πολεμικό αεροσκάφος!
Αυτό είναι το μέλλον… πώς να το κάνουμε;

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου