3.4.15

Συμβιβασμός ή ρήξη;



Αυτό είναι το κυρίαρχο δίλημμα για την κυβέρνηση, τους εταίρους και τους σχολιαστές των παγκόσμιων ΜΜΕ: Ο συμβιβασμός είναι πάντοτε η πιο πιθανή εξέλιξη, όταν γίνεται μία διαπραγμάτευση, ανεξάρτητα αν πολλοί τον ξορκίζουν με ιδεοληψίες, η δε ρήξη με τους πιστωτές και τους συμμάχους μας είναι το ακραίο σενάριο, που μπορεί να οδηγήσει αρχικά σε «πιστωτικό γεγονός» και στη συνέχεια σε επίσημη χρεοκοπία, γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα για πολλές δεκαετίες.




Η κυβέρνηση είναι δέσμια τόσο του μαξιμαλισμού των εξαγγελιών της, όσο και μιας ηθελημένης άγνοιας της πραγματικότητας και των οικονομικών αναγκών της χώρας, που μόλις τώρα φαίνεται να συνειδητοποιεί…


Διότι, όταν δει κάποιος τις υποχρεώσεις της χώρας για μισθούς, συντάξεις, δάνεια σε ΔΝΤ και ΕΚΤ, για τόκους, ομόλογα κ.λπ., δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος και να λέει, όπως προ ολίγων ημερών η «Αυγή», πως «λεφτά υπάρχουν» και μετά να διευκρινίζει: «Αν πιάσουμε τη φοροδιαφυγή, αν μειωθούν οι δαπάνες, αν χτυπηθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων, αν βάλουμε φόρο στον ηλεκτρονικό τζόγο, αν, αν, αν….!».
Δυστυχώς, με αν και υποθέσεις δε γίνεται πολιτική!
Από την άλλη, τα σενάρια της ρήξης από υπουργούς και στελέχη, κυρίως του αριστερού ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τον τρόμο που προκαλούν, δημιουργούν πρόβλημα στην εικόνα της χώρας και κυρίως του πρωθυπουργού, που ιδίως μετά τις συναντήσεις του με την κ. Μέρκελ, φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά ρεαλισμού και προσπάθειας για «έντιμο» συμβιβασμό και έχει ανάγκη διεθνών συμμαχιών.
Οπωσδήποτε το πικρό ποτήρι θα το πιει και η κυβέρνηση και εμείς: Διότι πώς θα βρεις χρήματα για να εξυπηρετήσεις τις ανάγκες της χώρας και να κάνεις πολιτική, αν δε λάβεις μέτρα που θα ψηφιστούν στη Βουλή;
Σημαντική, κατά τη γνώμη μας, είναι η θετική απάντηση του κοινού με ποσοστό πάνω από 60%, σε πρόσφατη δημοσκόπηση στο ερώτημα: «Προτιμάτε να μείνουμε στο ευρώ παρά το γεγονός ότι μπορεί να ληφθούν μνημονιακά μέτρα;». Αυτό δείχνει πως οι πολίτες έχουν συναίσθηση της πραγματικότητας καλύτερη από την κυβέρνηση!

Γιάννης Μακρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου