16.5.15

Οι τρεις επιλογές της κυβέρνησης…



Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας
Με την πολιτική του πρωθυπουργού η κυβέρνησή του είναι δύσκολο να βγάλει τον επόμενο μήνα. Αυτό το γνωρίζει ο ίδιος , το γνωρίζουν οι δανειστές και αρχίζουν να το συνειδητοποιούν οι αγορές. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση.



Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει ότι δεν θα παίξει τον ρόλο του Παπαδήμου, επικεφαλής μίας κυβέρνησης που δεν έχει σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτός των άλλων, η πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπει συμμετοχή σε τέτοια κυβέρνηση…


Τι μένει; Ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ είπε ότι πιο πιθανή εξέλιξη είναι μια «μερική συμφωνία «με την Ευρώπη.» Αυτή προϋποθέτει ότι θα συμφωνήσουν οι χώρες που συμμετέχουν στο Eurogroup. Αυτό δείχνει σχεδόν αδύνατο, για τους εξής λόγους:
·       Η κυβέρνηση δεν δίνει τα στοιχεία που χρειάζονται για να σχεδιασθεί το δημοσιονομικό πλαίσιο.
·       Δεν κλείνει τον προϋπολογισμό.
·       Δεν αγγίζει έστω και σε επίπεδο προθέσεων τις αλλαγές που αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να γίνουν ώστε να συνεχίσουν να πληρώνονται συντάξεις.
Συνεπώς η στάση πληρωμών είναι σε απόσταση εβδομάδων. Με 3 εκατομμύρια  συνταξιούχους και 700.000 δημοσίους υπαλλήλους να αποτελούν κυρίως την ομάδα που στηρίζει ακόμα την κυβέρνηση, μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε μία δραματική καταστροφή της νομιμοποιητικής της βάσης. Παράλληλα υπάρχουν τα προβλήματα  που  στα όργανα κορυφής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως στις τοπικές οργανώσεις . Η χρεοκοπία της χώρας θα σημάνει και την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιλογές της ηγεσίας του είναι αυτή της κατάρρευσης , του συμβιβασμού με τους πιστωτές ή η εγκατάλειψη της εξουσίας. Και αυτό πολιτικά θα μεταφραστεί σε ήττα που θα αποτυπωθεί στη συλλογική συνείδηση ως αξίωμα: «Παίρνουν την εξουσία για να την εγκαταλείψουν στα δύσκολα».
Ο χρόνος τελείωσε.

Τάσος Τέλλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου