14.5.15

Οικονομολόγοι για Βαρουφάκη: Είναι παράφρονας!



«Ο Βαρουφάκης προβληματίζει τους οικονομολόγους με δυσνόητες διαλέξεις» είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος στη διαδικτυακή πύλη ευρωπαϊκής ενημέρωσης Politico, η οποία δημοσιεύει αντιδράσεις οικονομολόγων, άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές, σχετικές με το περιεχόμενο μιας διάλεξης που έδωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο ενός συνεδρίου του European Business Summit.



Σύμφωνα με το δημοσίευμα η διάλεξη συνοδευόταν από μια σειρά διαγραμμάτων με χαρακτηριστικό, όπως αναφέρεται, εκείνο που έφερε τον τίτλο «Looking Forward-Synergistic Reforms» και απεικόνιζε τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας για ανάπτυξη.
Το διάγραμμα απεικόνιζε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάτι που έμοιαζε με ένα «τερατώδη αστερισμό» από μια «ντουζίνα όρων» και από «πολύχρωμα τόξα που έδειχναν προς διάφορες κατευθύνσεις»...



Ο αρθρογράφος του δημοσιεύματος ζήτησε, σύμφωνα με το Politico, τη γνώμη ορισμένων οικονομολόγων αλλά και ανθρώπων της αγοράς για την παρουσίαση του «Έλληνα καθηγητή που έγινε πολιτικός» και αποτελεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα τον «πνευματικό ηγέτη» της πολιτικής κατά της λιτότητας του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον οικονομολόγο Robert Barro (Πανεπιστήμιο Harvard) πρόκειται για ένα «αρκετά γελοίο έγγραφο».
«Το διάγραμμα αυτό αποτελεί προφανώς μέρος της ελληνικής εκστρατείας που έχει στόχο να εδραιώσει τη φήμη του ως παράφρονα. Μια τέτοια στάση μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματική σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και άλλους "σοβαρούς" διεθνείς οργανισμούς», σχολιάζει.
Ο καθηγητής Γιώργος Μπίτρος (Πανεπιστήμιο Αθηνών) σχολιάζει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι ο Βαρουφάκης είναι «μπερδεμένος γιατί περιφρονεί τα δεδομένα».
«Αυτοί οι άνθρωποι ζουν στα μαρξιστικά τους σύννεφα και αποτελεί σπατάλη χρόνου να προσπαθήσουμε να τους λογικεύσουμε. Για μένα, ως επαγγελματία οικονομολόγο, το να παρουσιάζεις τέτοιες καρικατούρες αντί για ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι εξαιρετικά ταπεινωτικό», σχολιάζει.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής George Hendrikse (Πανεπιστήμιο Erasmus, Ρότερνταμ) σχολιάζει ότι το διάγραμμα αυτό είναι «πολύ ευρύ για να δίνει πληροφορίες».
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι που συνεργάζονται με δεξαμενές σκέψης είναι πιο επιεικείς, αν και εξίσου μπερδεμένοι, σχολιάζει το Politico.
Ο Guntramm Wolff της δεξαμενής σκέψης Bruegel (Βρυξέλλες) σημειώνει: «Πρόκειται για ένα τυπικό διάγραμμα που δείχνει τις διασυνδέσεις μεταξύ διαφόρων τομέων. Ως εκ τούτου, σε αυτή τη φάση δεν είμαι σίγουρος τι μπορώ να εξάγω ως συμπέρασμα. Είναι αρκετά σαφές ότι υπάρχει ροή χρήματος σε μια οικονομία, σωστά;».



Ο Daniel Gros της δεξαμενής σκέψης CEPS (Βρυξέλλες) σχολιάζει: «Πρόκειται για τη δική του θεώρηση όσον αφορά τη θετική επίδραση που θα υπάρξει αν διατεθεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση για ανάπτυξη, αν υπάρξει περισσότερη δραστηριότητα, περισσότερα έσοδα από φόρους και βελτίωση των δημόσιων οικονομικών… Πρόκειται για την παλιά ιδέα ότι μπορείς να θεραπεύσεις με κάποιο τρόπο τα παλιά προβλήματα με νέο χρήμα από το εξωτερικό. Αυτό είναι ακριβώς το μοντέλο ανάπτυξης του παρελθόντος», καταλήγει ο Gros.
Και εκτός του ακαδημαϊκού κόσμου όμως, τα σχόλια για το εν λόγω διάγραμμα δεν είναι περισσότερο κολακευτικά για τον καθηγητή – υπουργό.
«Δεν ξέρω τι να πω! Ελπίζω να μην χρησιμοποιήσει τέτοιου επιπέδου ανάλυση στο Eurogroup», σχολιάζει ένας τραπεζίτης που ειδικεύεται στην ελληνική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου