29.6.15

Τυχοδιώκτες…



Επειτα από μια μακρά περίοδο παλινωδιών και αλλοπρόσαλλων τακτικισμών, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οδηγούν τον τόπο σε περιπέτειες χωρίς τέλος.



Η πολιτική υπεκφυγή και η άρνησή τους να αντιληφθούν το θεσμικό τους καθήκον θέτουν σε κίνδυνο κατακτήσεις τριών δεκαετιών ευρωπαϊκής πορείας για τη χώρα, αν δεν βάζουν σε δοκιμασία ακόμη και τη δημοκρατική ομαλότητα.



Η επιπόλαιη και τυχοδιωκτική επιλογή για δημοψήφισμα μπορεί να τους διευκολύνει να δραπετεύσουν πρόσκαιρα από μια δύσκολη επιλογή για συνεννόηση και συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές αλλά η απεμπόληση από το ιστορικό τους χρέος θα τους συνοδεύει για πάντα.
Αν ποτέ φθάσουμε σε αυτό το δημοψήφισμα, καθώς δεν είναι πρακτικά εύκολο να πραγματοποιηθεί σε μία εβδομάδα, το κρίσιμο ερώτημα είναι πού πάμε;
Μετά δε και την ευθεία αρνητική τοποθέτηση του πρωθυπουργού και των υπουργών, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, αυτή η κυβέρνηση είναι απολύτως παγιδευμένη και έχει υποσκάψει το μέλλον της.
Αν ο λαός αποφανθεί ναι για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να σταθεί στην εξουσία.
Αν παρ΄ ελπίδα οι πολίτες επιλέξουν το όχι, τότε τι ακριβώς θα πάει να διαπραγματευτεί;
Είναι προφανές ότι πρόκειται για τον απόλυτο εγκλωβισμό.
Το επικίνδυνο όμως είναι ότι σπέρνουν τον πανικό και γι' αυτό απαιτείται ψυχραιμία από παντού για να αποφευχθεί ένας διχασμός και η καταστροφή της χώρας.
Ετσι κι αλλιώς η πραγματική απάντηση στον εκβιασμό του κ. Τσίπρα θα δοθεί στις εθνικές εκλογές που μετά ταύτα δεν πρόκειται να αργήσουν.

Παναγιώτης Λαμψίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου