15.6.15

Το Ατύχημα είναι, αυτή η κυβέρνηση…



 «Στα τέσσερα εσείς, στα τέσσερα»:
Πάνος Καμμένος
«Νοιώθω απόλυτα υπερήφανος που κανένας τροϊκανός δεν διέβη τις πύλες του υπουργείου μου»
Γ.Βαρουφάκης




Και μάλιστα το νέο μεγάλης και εν πολλοίς αχαρτογράφητης έκτασης ατύχημα. Αυτή η κυβέρνηση είναι η ίδια η αυτοτροφοδοτούμενη «σκοτοδίνη», όχι η αποφυγή της…


Στους πέντε μήνες διακυβέρνησης από αυτό το ανεκδιήγητο εθνολαϊκιστικό
μόρφωμα, υβρίδιο και ύβρη μαζί,  έχουν συγκεντρωθεί δυστυχώς  όλες οι ενδείξεις και αποδείξεις ότι δεν είναι  το ατύχημα(Graccident) του Grexit, που αναμένεται ολοένα και με μεγαλύτερη πιθανότητα να συμβεί, είτε διά ολισθήσεως, είτε δια ρήξεως με τους πιστωτές, αυτό που φοβίζει περισσότερο τους υποστηρικτές του ευρώ και της ομαλής πορείας της ελληνικής δημοκρατίας σε ένα καλύτερο ευρωπαϊκό  μέλλον, αλλά το υπάρχειν αυτής της κυβέρνησης και ο τρόπος της διακυβέρνησης και διαπραγμάτευσης που ανταποκρίνεται στον ορισμό του νέου μεγάλου πολιτικού «ατυχήματος».
Ονοματίζω, την πρώτη συνέπεια αυτού του ατυχήματος: Πρώτη φορά χωρίς Μεταρρυθμιστική Αριστερά.
Αυτό είναι το νέο μέγα συμβάν, που έλαβε χώρα από τότε που η κρίση του 2007-2009 προκάλεσε  τον  κύριο τεκτονικό παραμορφωτικό- του νεοελληνικού φαντασιακού- σεισμό και την  διπολικότητα που εγκαταστάθηκε μετά  την ενεργοποίηση το 2010 του αντιδιαλεκτικού και αντιδιαλογικού ψυχικού ρήγματος σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς πολίτες, φορείς και κομματικούς σχηματισμούς.
Η συνύπαρξη στην κυβερνητική δομή και λειτουργία  αυταρχικών αριστεροδεξιών με μυαλό Κουκούγκι σε Κιβώτιο με γούνες ή γοργόνες του Μεγαλέξανδρου είναι ο ορισμός του συντακτικού τύπου του πολιτικού ατυχήματος.
Δεν είναι μια κυβέρνηση, μία Αρχή ,που όπως διατείνεται  η κυβερνητική προπαγάνδα,  κέρδισε τις εκλογές επειδή υποσχέθηκε αποκατάσταση των ζημιών (dammage control) και έξοδο από την πολυετή κρίση και προσώρας απλά δυσκολεύεται στην πράξη στην εκπλήρωση των προσδοκιών που εξέθρεψε. Είναι δυστυχώς μια εμμενής και επίμονη κρίση στην απόκριση και απόκρουση της κρίσης. 
Μια παράκρουση που αδυνατεί όπως είναι φυσικό να συλλάβει την πραγματικότητα.
Ένα αντιφατικό και εξοργιστικά ασαφές και βαβελικό λέγειν και πράττειν εν εξελίξει .
Μία αλυσιδωτή , φοβάμαι ανεξέλεγκτη, αντίδραση που οδηγεί μαθηματικά σε μη ανατάξιμες καταστάσεις  .
Πρόκειται για ένα  κανονικό ατύχημα(Normal accident) με εκθετικά άσχημα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς.
Μια διαρκής έκθεσή μας και σε γεωπολιτικούς  κινδύνους.
Μια διαρκώς μειούμενη Gredibility και Greability.
Ένα μόνιμο 18-1(isolation game) σε όλα τα gameς της.
Μια μοναδική ικανότητα παράκαμψης της πολυπλοκότητας και παραγωγής λαθών (βλ.Π.Κ.Ιωακειμίδη) έχει εγκατασταθεί μετά τις 25 Ιανουαρίου στου Μαξίμου , μοναδική στο να εξαντλεί όλες τις αποχρώσεις του Gr…σε δανεικό χρόνο. Μοναδική στο να θεωρεί τα πολιτικά παίγνια ως παιχνίδια με βαθειά άγνοια των ιεραρχιών, των θεσμών κλπ
Αυτό το αντιμεταρρυθμιστικό πολιτικά τυχοδιωκτικό κατασκεύασμα και ύφασμα δεν είναι δυνατόν να το ταξινομούμε, ακόμη και αν μας αρέσει να χρησιμοποιούμε για γέλιο τον τύπο της ταξινομητικής μήτρας της κινέζικης εγκυκλοπαίδειας που αναφέρει ο Μπόρχες. (Βλ.Μισέλ Φουκώ:οι Λέξεις και τα πράγματα, σελ.11) σε ένα γραφτό του, στα αριστερά του πολιτικού φάσματος.
Ο σβουραίος και αμφίρροπος κ.Τσίπρας κατάφερε δυστυχώς να είναι ο πρώτος αυτόπτης μάρτυρας και επομένως ο πρώτος ύποπτος της δολοφονίας της γοητείας της μεταρρυθμιστικής αριστεράς στο μέτρο που αυτή (η γοητεία) παραγόταν όχι ως υπαινικτικός ή και αφασικός λόγος αλλά ως ακριβολογία:όχι ως άμορφη μορφή πολιτικής , πολυπρόσωπη ή απρόσωπη ,που θα έκανε θέαμα το τέλος του θεάματος.
Που θάλεγε τα πράγματα με το όνομά τους και δεν θα τα μετ-ονομάτιζε ή δεν θα τα απονοματίζει στα non papers.
Εγκλωβισμένος στο πιθάρι (βλ.Αφοι Ταβιάνι, Το χάος) του αδιεξόδου διλήμματος (double bind) που δημιούργησε δεν μπορεί να βρει ακόμη την διαφορά του γιατί έχει από καιρό χάσει την ταυτότητά του.

Αλέξης Καραγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου