21.6.15

Οι φυλές του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Λένιν στον Κέυνς…



 «Στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας απομονωμένος, ριζοσπάστης, απρόθυμος να κάνει τη συμφωνία που απαιτείται για να κρατήσει τη χώρα του στο ευρώ. Αλλά αυτός, δεν είναι ο τρόπος που βλέπουν τα πράγματα οι φίλοι και σύμμαχοί του στο ΣΥΡΙΖΑ, έναν ετερόκλητο συνασπισμό στον οποίο υπάρχουν από λενινιστές μέχρι Κεϊνσιανοί», αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg με τίτλο «Αν κατανοήσει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ τότε η κατάσταση της Ελλάδας βγάζει πολύ μεγαλύτερο νόημα».




«Για αυτούς», συμπληρώνει το Bloomberg, «έχουν γίνει ήδη πάρα πολλές παραχωρήσεις και το να φτάσουμε σ' αυτό το σημείο ήταν ένα μέτρο του πραγματισμού του 40χρονου πρωθυπουργού»…





«Είναι μια παρεξήγηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια σκληρή γραμμή», λέει ο Βασίλης Φούσκας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου που μετέχει στο κόμμα από την ίδρυσή του και προσδιορίζεται στο αριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον κ. Φούσκα, ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει ένα πολύ μετριοπαθές κεϋνσιανό πρόγραμμα, που θέλει απλώς να ανακουφίσει κάποιες από τις συνθήκες που προκάλεσαν το χάος στην Ελλάδα».
Αυτό αποτελεί απόρριψη της στρατηγικής της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα που ξεκίνησε το 2009.
Η σύγκρουση και η ιδεολογική κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ – το 2008 ο Τσίπρας εξήρε το σκεπτικό πίσω από την Πολιτιστική Επανάσταση της Κίνας - έχει οδηγήσει σε ένα αγεφύρωτο χάσμα.
Η ελληνική οικονομία και η ιδιότητα του μέλους του ευρώ, κρέμεται από μια κλωστή, με το πακέτο διάσωσης να λήγει στις 30 Ιουνίου.
«Στο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν συμφωνία, ακόμη και να κάνουν παραχωρήσεις, αλλά θέλουν να πεισθούν ότι πρόκειται να υπάρξει μια επόμενη ημέρα για την κοινωνία. Η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει άλλα» δηλώνει ο πολιτικός επιστήμονας Μιχάλης Σπουρδαλάκης.
Πρόκειται για νοοτροπία που συνενώνει την απείθαρχη ομάδα και δείχνει στον Τσίπρα πόση λίγη δύναμη διαθέτει απέναντι στα άλλα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Χωρίς μια συμφωνία η οποία αναιρεί ορισμένες από τις τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας «θα αναλάβουμε την ευθύνη να πούμε το μεγάλο όχι στη συνέχιση των καταστροφικών πολιτικών» δήλωσε ο Τσίπρας στις 17 Ιουνίου.
Η δεξιά πτέρυγα του κόμματος περιλαμβάνει πρώην αξιωματούχους από το σοσιαλιστικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ όπως ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Αν και λιγότερο ριζοσπαστικός αναφορικά με την οικονομική πολιτική από τους κομμουνιστές έχει μια λαϊκίστικη τάση η οποία αντανακλάται στην αντίθεσή του σε πράγματα όπως περικοπές στις συντάξεις.
Ενώ στα νιάτα του ο ίδιος ο Τσίπρας ήταν οπαδός της πιο ριζοσπαστικής πολιτικής, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε αυτό την ομάδα – η οποία έχει εμπειρία στην διακυβέρνηση - για να στελεχώσει τις εκατοντάδες των διοικητικών θέσεων που απαιτούνται για να διακυβερνηθεί η χώρα.
Υπάρχει μια ομάδα των μετριοπαθών, οι οποίοι δεν θα απείχαν και πάρα πολύ από την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ.
Σ' αυτήν περιλαμβάνεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και η υφυπουργός Απασχόλησης Ράνια Αντωνοπούλου, μια ανώτερη υπότροφος του Ινστιτούτου Οικονομικών Levy στη Νέα Υόρκη, από το Δ.Σ. του οποίου έχει περάσει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και κριτικός κατά της λιτότητας Joseph Stiglitz.
Μια ομάδα γνωστή ως Αριστερά Πλατφόρμα, με περίπου 40 έδρες στη Βουλή, αποτελείται από πρώην κομμουνιστές και άλλους σκληροπυρηνικούς αριστερούς. Είναι έμπειροι με οργανωτικές δυνατότητες πολύ κοντά στη βάση των εργατικών συνδικάτων.
Πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν τα πάντα, από τη μονομερή αθέτηση του χρέους μέχρι την έξοδο του ευρώ και την εθνικοποίηση των τραπεζών. Επικεφαλής αυτής της ομάδας είναι ο Υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Γι' αυτόν το λόγο όταν ο Τσίπρας μιλά για κόκκινες γραμμές, δεν μπλοφάρει» λέει ο καθηγητής Φούσκας. Αυτός είναι και ο λόγος που η απόρριψη από την ΕΕ των κεϋνσιανών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, προτάσεων που θεωρούνται αρκετά μετριοπαθείς με βάση τα στάνταρ του κόμματος, προκαλεί έκπληξη εντός του κόμματος.
«Οι επιλογές του Τσίπρα είναι κατά κάποιο τρόπο περιορισμένες» προσθέτει ο Φούσκας. «Αν οι Γερμανοί δεν υποχωρήσουν, τότε θα ζητήσει εντολή από τον Ελληνικό λαό να πάει πίσω στο εθνικό νόμισμα».
Ανάμεσα από όλες τις εσωτερικές ομάδες στο κόμμα, η πιο ισχυρή είναι εκείνη που βρίσκεται γύρω από τον Τσίπρα. Αποκαλούνται «οι προεδρικοί» και είναι οι πραγματιστές που κυβερνούν τη χώρα, διευθύνουν το κόμμα και έχουν λόγο στις τελικές αποφάσεις του Τσίπρα.
Η επιρροή τους θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες και αναφορικά με το αν θα απαντήσουν στην έκκληση της Κ. Λαγκάρντ: «Η βασική ανάγκη είναι να εξασφαλιστεί ένας διάλογος ανάμεσα σε ενηλίκους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου