25.7.15

Ο Αλέξης, ο Althusser, και η κουλτούρα της εξαπάτησης…



Σε προσωπικό επίπεδο, τον Αλέξη τον λυπάμαι. Σε πολιτικό τον απεχθάνομαι.
Σίγουρα έχει άστρο… αλλιώς δεν εξηγείται αυτή η μετεωρική του ανάδυση στο πολιτικό μας σκηνικό, χωρίς όμως να διαθέτει τα ανάλογα εφόδια.



Σε μια χώρα όπου κυριαρχούν τα τζάκια, και όπου για να γίνει κανείς βουλευτής, εκτός από πάμπολλα χρήματα θα πρέπει να έχει και τις κατάλληλες γνωριμίες, τους κατάλληλους «σπόνσορες», ο Αλέξης κατάφερε στα 40 του να γίνει πρωθυπουργός. Χωρίς να γνωρίζει καν αγγλικά!
Είμαι σίγουρος βέβαια ότι το μετάνιωσε πικρά, όπως το είχε μετανιώσει και ο μέντοράς του Αλαβάνος που τον προώθησε σε ηγετικές θέσεις μέσα στον Σύριζα….



Προσωπικά, τον Αλέξη τον θεωρώ ως έναν ημιμαθή, αλαζονικό, επιτήδειο επαγγελματία πολιτικάντη, ενδεικτικό παράδειγμα της γενιάς των καταλήψεων, που μεγάλωσε μέσα στην ατιμωρησία και στην επίπλαστη ευμάρεια, και που κατάφερε να επωφεληθεί της εμφάνισής του, και των εσωτερικών συσχετισμών του Σύριζα, που σε συνδυασμό με τις κρίσιμες συγκυρίες της οικονομικής κρίσης από το 2010 και μετά, τον βοήθησαν να μας κατσικωθεί στο σβέρκο. Και να μας καταστρέψει ολοσχερώς.
Πουλώντας ανέξοδο αριστερό βερμπαλισμό, πουλώντας αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας τους πάντες και τα πάντα, και υποσχόμενος ότι του κατέβει στο κεφάλι, προκειμένου να τσιμπήσει ψήφους.
Και τα κατάφερε μια χαρά… μόνο που όταν το αυγό μπήκε στον κ…ο, όταν έπεσε πάνω στον τοίχο της πραγματικότητας, τότε θυμήθηκε πως η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, έκανε την θεαματική του κωλοτούμπα, και τώρα εκτός από τον Σόιμπλε και τους δανειστές, έχει απέναντί του το μισό κόμμα, την Ζωζώ, αλλά και τον πολύ Λαφαζάνη (χώρια τον σπινθηροβόλο Στρατούλη).
Με μόνο στήριγμά του τον … συγκαμένο, που όπως όλα δείχνουν τελικά θα ενταχθεί και αυτός στον Σύριζα ως μια ακόμη συνιστώσα, όπως η ΡΟΖΑ, ή το ΔΗΚΚΙ του Πάντζα.
Βέβαια, καλά να πάθει ο Αλέξης, αφού όχι μόνο έπρεπε να γνωρίζει, αλλά τον είχε προειδοποιήσει κιόλας πολύ εύγλωττα ο Μπένυ. «Αγόρι μου, θα σε γ…..ουν στα τέσσερα», νομίζω πως του είχε πει…
Ο Αλέξης όμως εκεί… στις εμμονές τους, και στις ιδεοληψίες του. Που δήθεν είναι μαρξιστικές, αλλά που στην ουσία πόρρω απέχουν από τον Μαρξισμό, τον οποίο αμφιβάλλω πάρα πολύ αν έχει τα πνευματικά εφόδια να μελετήσει ο Αλέξης. Ίσως έμαθε κάποια αποσπάσματα ή κάποια εύπεπτα τσιτάτα, από την εποχή που μαθήτευε στην ΚΝΕ, την περίοδο που κατέρρεε η ΕΣΣΔ, και ο  κομμουνισμός απαξιώνονταν σε παγκόσμιο επίπεδο (τότε επέλεξε ο Αλέξης να γίνει κομμουνιστής, αφού πιο πριν μέχρι και αφίσα του Ανδρέα είχε στο δωμάτιό του).
Η «απάτη» του Αλέξη φαίνεται ξεκάθαρα και από τις αναφορές του στον Γάλλο μαρξιστή φιλόσοφο Luis Althusser, που κάποτε ήταν μόδα ανάμεσα στους αριστερούς της Δύσης.
Δεν ξέρω κατά πόσο ο Αλέξης όντως διάβασε ή κατάλαβε τον Althusser, πάντως θα έπρεπε να γνωρίζει ολόκληρη την ιστορία του. Διότι στο τέλος, χώρια του ότι ήταν διαγνωσμένος ψυχασθενής, είχε παραδεχτεί (σε αυτοβιογραφία του) ότι ήταν και ένας κοινός απατεώνας του πνεύματος!
Ο ίδιος ο Althusser παραδέχτηκε ότι δεν είχε διαβάσει αρκετά, και άσχετα αν κατείχε χιλιάδες βιβλία, είχε ξεφυλίσσει μόνο κάποιες λίγες εκατοντάδες!
Όσον αφορά στη φιλοσοφία, παραδέχθηκε ότι ήξερε καλά τη σκέψη των Descartes και  Malebranche, αλλά όχι του Spinoza. Είχε διαβάσει, είπε Πλάτωνα και Pascal, αλλά καθόλου Αριστοτέλη και καθόλου Kant! Τον δε Hegel, τον είχε απλά «ξεφυλίσσει».
Όσον αφορά στον ίδιο τον Μαρξ, με τις θεωρίες του οποίου έγινε διάσημος, ο Althusser παραδέχθηκε ότι δεν τον είχε μελετήσει επαρκώς, και κυρίως διάβασε τα πρώιμα έργα του Γερμανού στοχαστή, καταφέρνοντας όμως στη συνέχεια να γράψει δικά του περισπούδαστα βιβλία… επάνω στη μαρξιστική φιλοσοφία!
Πως το κατάφερε; Προφανώς διέθετε ένα απίστευτο ταλέντο στο να μπορεί  να εντοπίζει κεντρικά σημεία σε βιβλία, σε σχόλια, σε συζητήσεις, και να χτίζει πάνω σε αυτά, πείθοντας τους τρίτους ότι αποτελούν προϊόν της δικής του σκέψης.
Μάλιστα ο ίδιος ο Althusser περιγράφει το πως εντυπωσίασε έναν από τους πρώτους δασκάλους του, τον θεολόγο  Jean Guitton, παραδίνοντας μια εργασία, το περιεχόμενο της οποίας ήταν μια πρόχειρη συρραφή των διορθωτικών σημειώσεων που είχε κάνει ο Guitton σε μια ανάλογη εργασία ενός συμμαθητή του! Τόσο καλά….
Παραδέχτηκε επίσης ότι έβγαζε από το μυαλό του ρήσεις, τις οποίες απέδιδε σε διάσημους φιλοσόφους, μερικές από τις οποίες χρησιμοποιούσε και στα γραπτά του, αυτά που τον έκαναν διάσημο στους κόλπους της αριστερής διανόησης!
Ομολογεί επίσης ότι ζούσε μέσα σε έναν διαρκή φόβο ότι η απάτη του θα αποκαλύπτονταν, και ότι θα ατιμάζονταν στα μάτια των συναδέλφων του αλλά και των αναγνωστών του. Κάτι που δεν έγινε ποτέ, μέχρι που επέλεξε ο ίδιος να αυτοκαθαρθεί, έστω αργά.
Αυτός λοιπόν ήταν ο περίφημος Luis Althusser, τον οποίο αναφέρει συνεχώς και ο δικός μας διανοητής ο Αλέξης.
Το αν τον διάβασε όντως, αμφιβάλλω… το αν γνωρίζει ότι εν έτει 2015 κάνει φιλοσοφικές αναφορές σε έναν (κατά ομολογία του) «απατεώνα», ούτε αυτό το γνωρίζω.
Αυτό που γνωρίζω είναι ότι όλοι αυτοί στον Σύριζα που μας τα έχουν κάνει τσουρέκια με τον Μαρξ, αγνοούν (μάλλον σκόπιμα, αλλιώς δεν εξηγείται) ότι καμία σχέση δεν έχουν οι θεωρίες του Γερμανού φιλόσοφου, με αυτό που μας πουλάνε οι ίδιοι σήμερα.
Ο Μαρξ ούτε για τους δημοσίους υπαλλήλους έγραψε, ούτε για τους λαθρομετανάστες , ούτε πίστευε στους μπαχαλάκηδες, στους συνδικαλιστές,  και στην γενικευμένη ατιμωρησία, ούτε καν πίστευε στην επανάσταση σε μια μη καπιταλιστικά ολοκληρωμένη χώρα. Τουναντίον…
Τέλος πάντων. 

Όλοι μπορούμε να πούμε ψέματα. Αρκεί να υπάρχει κάποιος λόγος.
Το να εξαπατούμε όμως, είναι ολόκληρο επίτευγμα.
Προϋποθέτει να έχεις εξαπατήσει και τον ίδιο τον εαυτό σου. Άρα, δεν είναι κάτι που γίνεται σκόπιμα, όπως η ψευδολογία, αλλά κάτι πιο βαθύ, και εγγενές στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου. Και αυτό βλέπουμε σήμερα στο τσίρκο που μας κυβερνά.
Ο ψεύτης προσποιείται ότι σοκάρεται όταν αποκαλύπτονται τα ψέματά του, αλλά αυτή η προσποιητική συμπεριφορά είναι απλά μέρος της στρατηγικής του.
Από την άλλη, ο απατεώνας σοκάρεται πραγματικά όταν αποκαλύπτεται, αφού έχει μάθει να ζει μέσα σε έναν κύκλο εξαπάτησης και άρα  εμπιστοσύνης, στον οποίο κατέχει πρωτεύουσα θέση. Έχει μάθει να ζει στο ψέμα, το οποίο έχει οικειοποιηθεί και έχει πιστέψει ότι είναι αλήθεια (θυμηθείτε τον Μπαρουφάκη).
Anyway, θα μου πει κάποιος: «και τι σχέση έχουν όλα αυτά με αυτό που ζούμε σήμερα; Τι σχέση έχει ο … Althusser με τις ουρές στα ΑΤΜ, και με την δαμόκλεια σπάθη της δραχμής»;
Και εν πάση περιπτώσει … την νοιάζει την Κυρά Σούλα από το ισόγειο, που ψήφισε Αλέξη και ΕΛΠΙΔΑ, με δυο χέρια, για να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να πάρει αύξηση, ποιος και τι ήταν ο Althusser;
Σαφώς και όχι… όμως η περίπτωση του Γάλλου απατεώνα, που τον αναφέρει κάθε τόσο  ο Αλέξης, είναι ενδεικτική της πολιτικής εξαπάτησης κάποιων επιτήδειων στοχαστών και πολιτικάντηδων, που μας έφεραν σε αυτό το μαύρο χάλι… να επιδιώκουμε δηλαδή με τα ίδια μας τα χέρια να γίνουμε … Σομαλία!

Strange Attractor


ΥΓ- Διάβασα κάπου (δεν θυμάμαι που) ότι όταν σπούδαζε η Περιστέρα, «συνελήφθη» από τον καθηγητή της να κλέβει σε διαγώνισμα ή να χρησιμοποιεί κλεμμένα στοιχεία (plagiarism) σε κάποια εργασία της.
Του έκανε λοιπόν μήνυση(!), και στο δικαστήριο την εκπροσωπούσε η … Ζωζώ!
Αλθουσερισμός στην πράξη.
Να ποια έμαθε τον Althusser στον Αλέξη…
 

4 σχόλια:

  1. Πάντως αν κρίνω από την τεκμηρίωση, πρέπει να τον έχετε μελετήσει καλά τον Althusser...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έγραψες όμως για το τέλος αυτού του ανθρώπου, του ιερού τοτέμ της αριστεράς: τρελάθηκε, σκότωσε τη γυναίκα του και πέθανε έγκλειστος σε ψυχιατρείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή