25.7.15

Τασία σουρεάλ…



Οι πρόσφυγες είναι μια τουριστική ατραξιόν. Ξεναγοί στο Πεδίον του Αρεως μπορούν κάλλιστα να δείχνουν τη δυστυχία των Σύρων και των Αφγανών ως μια ιδιαιτερότητα: «από εδώ μια μάνα που θηλάζει το μωρό της και το βυζί της βγάζει αίμα, το αίμα του πολέμου», «από εδώ ένας πεινασμένος που έχασε το σπίτι του, μην τον κοιτάτε με τα κουρέλια, ήταν γιατρός στην πατρίδα του».




Ακούγεται κακόγουστο; Ακούγεται χυδαίο; Ακούγεται απάνθρωπο;
Απλά μεταφέρουμε σε εικόνες όσα δηλώνει για τους πρόσφυγες που ζουν στο Πεδίον του Αρεως η αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου…



Εχει ενδιαφέρον να μεταφέρουμε επακριβώς την απάντηση στην ερώτηση «τι θα λέγατε σε έναν τουρίστα» για την εικόνα εκατοντάδων ανθρώπων που κοιμούνται στα παγκάκια και στους δρόμους.
 Οι τουρίστες «πάνε στην Ινδία όπου πεθαίνουν τα παιδιά στον δρόμο. Πάνε στην Αίγυπτο όπου κοιμούνται οι άνθρωποι στα νεκροταφεία».
«Δεν πάει κανείς πουθενά χωρίς να γνωρίζει».
Εν ολίγοις ο τουρίστας στα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες μπορεί να αντικαταστήσει τις σέλφι των κοκτέιλ με σέλφι που θα έχουν φόντο ξυπόλητα παιδάκια και ανθρώπους να κοιμούνται στο δρόμο.
Οι δηλώσεις της υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες, για μετανάστες που λιάζονται στην Ομόνοια και που εξαφανίζονται με μαγικό τρόπο,  είχε πει: ξέρουμε πώς μπαίνουν στη χώρα, δεν ξέρουμε πώς βγαίνουν.
Ενώ λοιπόν το κέντρο της Αθήνας έχει γεμίσει δυστυχείς και το μοναδικό πάρκο της πόλης μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο καταυλισμό (με αντίσκηνα, χωρίς νερό, χωρίς υποδομές υγιεινής) η Τασία Χριστοδουλοπούλου έχει συμπεριφορά παρατηρητή και όχι υπουργού.
Αναζητεί χώρους, αναζητεί κονδύλια, εκπλήσσεται, απορεί, δυσανασχετεί πλην όμως δεν δίνει λύση. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο γνώριζε ότι από τη Συρία θα έρθουν χιλιάδες πρόσφυγες, γνώριζε ότι μαζί με αυτούς θα έρθουν πολλοί παράτυποι μετανάστες από άλλες χώρες.
Η Τουρκία διευκολύνει, τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων είναι πιο οργανωμένα από ποτέ, το ISIS επελαύνει και η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ελκυστική-ούτε έλεγχοι, ούτε εγκλεισμοί, περάστε κόσμε.  
Η εισροή μεταναστών σε αριθμούς- για να μην λέει καθένας ό,τι θέλει: σύμφωνα με στοιχεία  της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015 πέρασαν στα ελληνικά νησιά 48.000 πρόσφυγες.
Η κατάσταση απαιτεί σχέδιο, το όποιο σχέδιο.
Ελπίζει άραγε κανείς ότι το σχέδιο θα προκύψει από τις προτάσεις της αρμόδιας υπουργού;
Είπαμε, η Αθήνα είναι σαν το Δελχί, η Αθήνα είναι σαν το Κάιρο και η φτώχεια γίνεται ατραξιόν.

Kέζα Λώρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου