5.8.15

Οι νεο-κομμουνιστές της δραχμής και ο Βαρουφάκης…



Ο κύβος ερρίφθη και το ξεκαθάρισμα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να περιμένει, όταν μάλιστα ο Τσίπρας θέλει να πάρει την συνολική ευθύνη πάνω του και φέρεται αποφασισμένος να ανταποκριθεί στην πρόκληση εφαρμογής ενός τόσο δύσκολου προγράμματος όπως είναι το τρίτο πακέτο.




Καθώς μάλιστα η Αριστερή Πλατφόρμα δεν κρύβει τη βούληση για διαζύγιο με το ευρώ, είναι προφανές πλέον ότι η δομή του κόμματος αυτού πρέπει να ξεκαθαριστεί οριστικά. Μέσα σε όλα αυτά εντάσσεται και το ζήτημα Βαρουφάκη, το οποίο έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τα διαδοχικά δημοσιεύματα που αναδεικνύουν τον ρόλο του στην προετοιμασία υιοθέτησης παράλληλου νομίσματος…




Ο Βαρουφάκης όμως πάντα έλεγε πράγματα τρελά, όπως η στάση πληρωμών ή οι ακραίες επιθέσεις κατά του τραπεζικού συστήματος ως βασικού υπεύθυνου για την κρίση στην Ευρωζώνη.
Ηθελα να θυμίσω εδώ στους αναγνώστες, όπως κάνω σε ειδικές περιπτώσεις, ότι το βήμα αυτό είχε ασχοληθεί με τον Βαρουφάκη όταν όλοι είχαν παραμυθιαστεί και έπεισαν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να τον κάνει υπουργό Οικονομικών πριν από τις εκλογές.
Στο άρθρο της 26/10/14 «Βαρουφάκης μαινόμενος με ποια ατζέντα;» ασκούσαμε κριτική για τα όσα έλεγε, δηλαδή ότι «οι ελληνικές τράπεζες έπρεπε να περάσουν υπό τον έλεγχο των πιστωτών και του ΕSM». Kαι αυτό γινόταν τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες είχαν εξασφαλίσει σημαντικά διεθνή κεφάλαια από τις αυξήσεις που έγιναν την προηγούμενη χρονιά, για να χαθούν όμως αυτά φέτος.
Προφανώς ο πρώην υπουργός δεν καταλάβαινε, ή έκανε πως δεν καταλάβαινε τότε, ότι η εξάντληση των περιθωρίων αυστηρότητας που δυνητικά θα έφερναν Ευρωπαίοι διοικητές και επίτροποι προς τους μικρομεσαίους Ελληνες επιχειρηματίες και τα κόκκινα δάνεια θα δημιουργούσαν ασφυκτικό κλοιό.
Ωστόσο ο Βαρουφάκης κινήθηκε το ίδιο αποτυχημένα και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Δαιμονοποιώντας, παρά το καθηγητηλίκι του, τις ιδιωτικοποιήσεις, ποντάροντας στην υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα και καταθέτοντας διαρκώς ανεπαρκείς προτάσεις, κατέστη γρήγορα ο αποδιοπομπαίος τράγος. Οπως όμως ο ίδιος παραδέχεται, κρυβόταν πάντα πίσω από το παράλληλο νόμισμα, το οποίο, όπως ομολόγησε στην «Telegraph», ήταν το επιστημονικό έργο της ζωής του.
Πόσα πράγματα είπε και έκανε στην κατεύθυνση αυτή μόνος του, πόσα παραπάνω από όσα του ζήτησε αρχικά ως εξέταση για εναλλακτικό σενάριο το Μαξίμου, αυτό πρέπει να πει.
Ο  ίδιος ο Βαρουφάκης με όσα λέει φέρεται ότι όχι μόνο δεν είναι ευρωπαϊστής αλλά έχει πάρει διαζύγιο με την Ευρωζώνη προ πολλού. Η κοινωνική πολιτική χτίζεται με ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο άνθρωποι ευσυνείδητοι με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, όπως ο Σάββας Ρομπόλης, επιχειρούν εδώ και μήνες να ανασυντάξουν.
Τέτοιοι άνθρωποι όμως αρνούνται τα υπουργιλίκια και τις φιγούρες και εργάζονται συστηματικά για να ορθοποδήσει ό,τι διέλυσε το PSI.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια πιθανότητα να αποκτήσει κυβερνησιμότητα ώστε η χώρα να ακολουθήσει ευρωπαϊκή πορεία, αυτή είναι η κατεύθυνση. Και όχι τα καπετανάτα της νεο-κομμουνιστικής δραχμής που θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα πίσω ακόμα και από το πρώην ανατολικό μπλοκ.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, πολλοί πολιτικοί αναλυτές έπεσαν έξω σε σχέση με τις προθέσεις και τις πρωτοβουλίες της Αριστερής Πλατφόρμας, οι οποίες είναι σεβαστές μεν αλλά ανεδαφικές, κατά την άποψή μας.

Παν. Μπουσμπουρέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου