21.10.15

«Πενταροδεκάρες» για τον Φίλη το 6% και 13% ΦΠΑ στην εκπαίδευση!



Από 500 έως 1.690 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά- «Θα μπλοκάρουμε το νόμο στα δικαστήρια» το μήνυμα των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων - Κρίσιμη συνάντηση Φίλη με ΟΙΕΛΕ - Γονείς προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από τη Λεόντειο - ΝΔ: Πρόκληση οι αβάσταχτοι φόροι και «κουβέντες της πενταροδεκάρας»




«Πενταροδεκάρες» χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης την επιβάρυνση με 6% και 13% της ιδιωτικής εκπαίδευσης που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα βάρη σε ετήσια βάση έως και 1.690 ευρώ σε μια οικογένεια.




Σύμφωνα με τον κ. Φίλη η επιβάρυνση αυτή δεν αφορά την πλειοψηφία της κοινωνίας που στέλνει τα παιδιά του σε δημόσια σχολεία. «Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και Κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως» πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας.
«Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής» συμπλήρωσε.
Χαρακτήρισε, επίσης, «συμβολική» την επιβάρυνση με 6% της φορολόγησης των φροντιστηρίων, των ΙΕΚ και των σχολών χορού καθώς, όπως είπε, οι κλάδοι αυτοί καλύπτουν άλλες ανάγκες οι οποίες δεν καλύπτονται από τη δημόσια εκπαίδευση.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους η επιβάρυνση για τις οικογένειες μπορεί να φτάσει έως και τα 1.690 ευρώ το χρόνο για σχολεία με υψηλά δίδακτρα.
Συγκεκριμένα:
- στα ιδιωτικά δημοτικά με μέση τιμή διδάκτρων τα 4.217 ευρώ, το κόστος αυξάνεται στα 4.826 ευρώ
- στα ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια με μέση τιμή διδάκτρων τα 5.064 ευρώ, το κόστος αυξάνεται στα 5.722 ευρώ
Ειδικότερα στα χαμηλά δίδακτρα από 2.500 έως 3.000 ευρώ, με το ΦΠΑ 13% οι τιμές διαμορφώνονται στα 2.825-3.390 ευρώ. Στα μεσαία δίδακτρα το κόστος από 3.000 έως 7.000 ευρώ αυξάνεται στα 3.390 έως 7.910 ευρώ ενώ στις περιπτώσεις σχολείων με υψηλά δίδακτρα από 7.000 έως 13.000 ευρώ οι νέες τιμές διαμορφώνονται στα 7.910 έως 14.690 ευρώ.
Αντίστοιχα από τον ΦΠΑ 6% επιβαρύνονται τα φροντιστήρια της Α΄ Λυκείου από τα 100-150 ευρώ στα 106-159 ευρώ, της Β΄ Λυκείου από τα 200-250 ευρώ στα 212-265 ευρώ και της Γ΄ Λυκείου από τα 300-400 ευρώ στα 318-424 ευρώ.
Αναβρασμός για γονείς και εκπαιδευτικούς
Η εκπαιδευτική κοινότητα περνά κρίσιμες ώρες ενώ χιλιάδες γονείς περιμένουν με «κομμένη ανάσα» για να δουν πόσο βαθιά πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Η αναστάτωση έχει προκληθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα από  την επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Ο μηδενικός ΦΠΑ διατηρήθηκε μόνο για τα  νηπιαγωγεία και τους  παιδικούς σταθμούς  ενώ στο 6%  είναι στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία  και ΙΕΚ και 13% σε ιδιωτικά σχολεία.
«Θα μπλοκάρουμε τον νόμο στα δικαστήρια» είναι η άμεση απάντηση στο protothema.gr  του εκ νέου εκλεγέντος προέδρου της Ενωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων Χαρ. Κυραιλίδη.
Ο πρόεδρος χαρακτηρίζει  ως  επιπολαιότητα την κατάσταση που  έχει διαμορφωθεί και κάνει λόγο για «εμπαιγμό και επιπολαιότητα», όπως λέει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κυραιλίδης λέει χαρακτηριστικά ότι η ιδιωτική εκπαίδευση «βρίσκεται υπό ιδεολογικό δωγμό» και τονίζει ότι χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση για το 13% , καθώς αναφέρεται το 23% στη νέα δανειακή σύμβαση του Αυγούστου.
«Δεν θα μα χρυσώσουν το χάπι» τονίζει ο πρόεδρος, ο οποίος επισημαίνει ότι ο κλάδος θα κινηθεί νομικά για να μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου.
Αναστάτωση επικρατεί και στα φροντιστήρια, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Φροντιστών Ελλάδας Γιάννης Βαφειαδάκης, ο οποίος αφού επισημαίνει τη χαμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης εστιάζει στη μέση ελληνική οικογένεια που ήδη «σηκώνει» πολλά βάρη για να σπουδάσει τα παιδιά της.




Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός αναφέρεται ως πρώτο σχόλιο στην αδυναμία της ελληνικής οικογένειας να πληρώσει περισσότερα χρήματα στα ιδιωτικά σχολεία καθώς όπως τονίζει δεν στέλνουν σε αυτά τα παιδιά τους  μόνο οι έχοντες.
Ο κ.Κουρουτός κάνει λόγο και για τα ΙΕΚ τα δίδακτρα των οποίων θα αυξηθούν κατά 6%  και στα οποία φοιτούν εργαζόμενοι συνήθως νέοι.  Σήμερα πάντως πραγματοποιήθηκε συνάντηση    ανάμεσα στο ΔΣ της ΟΙΕΛΕ και τον υπουργό Παιδείας κ. Φίλη.
Από την πλευρά τους οι γονείς  έχουν προγραμματίσει και σήμερα  συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω  από το  συγκρότημα της Λεοντείου  στα Πατήσια.
«Η απόφαση για επιβολή 13% στα ιδιωτικά σχολεία απογοητεύει και βρίσκει κάθετα αντίθετους  τους γονείς των 85.000 μαθητών που φοιτούν σε αυτά.Η διάκριση των σχολείων από τις υπόλοιπες μορφές ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι άδικη και αυθαίρετη, αφού :τα ιδιωτικά σχολεία καλύπτουν τα κενά και τις ανεπάρκειες της δημόσιας εκπαίδευσης, όσο και τα φροντιστήρια και τα νηπιαγωγεία. Στα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία φοιτούν παιδιά σκληρά εργαζόμενων και ήδη βαριά φορολογημένων πολιτών», επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας και ζητεί την πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, όπως την ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην προεκλογική του δέσμευση.
ΝΔ: Πρόκληση οι αβάσταχτοι φόροι και «κουβέντες της πενταροδεκάρας»
Έφτασε σήμερα στο σημείο να χαρακτηρίζει «πενταροδεκάρες» τους φόρους, που επιβάλλει στην κάθε ελληνική οικογένεια, για τη μόρφωση των παιδιών της», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Φαίνεται ότι στην Αριστερά η μετάλλαξη είναι κολλητική. Μετά τον κ. Τσίπρα, ακολουθεί τώρα ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης.  Έφτασε σήμερα στο σημείο να χαρακτηρίζει «πενταροδεκάρες» τους φόρους, που επιβάλλει στην κάθε ελληνική οικογένεια, για τη μόρφωση των παιδιών της.  Αβάσταχτοι φόροι και “κουβέντες της πενταροδεκάρας” είναι πρόκληση για όλους τους Έλληνες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συγγρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου