1.10.15

Η «Κύριε ελέησον» Αριστερά…



Στις 17 Μαΐου 2015, η Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τότε, σε άρθρο της στην εφημερίδα «Αυγή», με αφορμή την περιφορά της εικόνας της Αγίας Βαρβάρας στο νοσοκομείο του Αγίου Σάββα, υπό τον τίτλο «Τα ιερά λείψανα και ο χωρισμός κράτους – Εκκλησίας», σημείωνε μεταξύ άλλων: «Γιατί όμως ξέσπασε αυτή η άγρια κόντρα, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, είπε τα αυτονόητα; Ξέσπασε γιατί στη χώρα μας δεν έγιναν ποτέ σαφή τα όρια ποιμνίου-πολιτών. Γιατί για να γίνουν σαφή πρέπει να πραγματοποιηθεί ο χωρισμός κράτους-Εκκλησίας• και σε αυτό το θέμα τα ιδεολογήματα, οι μισοειπωμένες «αλήθειες» της Ιστορίας μας, οι στρεβλώσεις περί του πώς συγκροτήθηκε το έθνος-κράτος περισσεύουν. Για την Αριστερά το ζήτημα χωρισμού κράτους-Εκκλησίας αποτελεί ένα από τα κορυφαία στοιχεία συγκρότησης της ταυτότητάς της».




Με το συμπάθιο, αλλά όλα αυτά που έγραφε η νυν αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι τρίχες…



Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσωπώντας την Αριστερά, ανέλαβε την εξουσία και τώρα προσπαθεί να μετεξελιχθεί σε κάτι άλλο. Τι ακριβώς, δεν είναι ακόμη σαφές και ξεκάθαρο.
Κεντροαριστερά ή Σοσιαλδημοκρατία δεν θα το έλεγες, πάντως.
Εάν παρακολουθήσει κάποιος προσεχτικά τις κινήσεις της κυβέρνησης, μετά την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην τοποθέτηση της υπουργού για την απλοποίηση της διαδικασίας απαλλαγής ενός μαθητή από τα μάθημα των θρησκευτικών, θα διαπιστώσει το προφανές. Ότι ούτε είχαν ποτέ στο μυαλό τους οι άνθρωποι να υλοποιήσουν «ένα από τα κορυφαία στοιχεία συγκρότησης της ταυτότητας» της Αριστεράς ούτε κυρίως είναι σε θέση να φέρουν στο τραπέζι κάποιας διαπραγμάτευσης το ζήτημα διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας.
Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, πήγε στην Αρχιεπισκοπή, είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαταραχθούν οι σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας και αποχώρησε.
Έχω την αίσθηση ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι να ξαναδιαβάσουμε τις απόψεις της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας για το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας.
Θεωρώ πιθανότερο ότι στην επόμενη άφιξη κάποιας εικόνας στην Αθήνα, αυτή θα συνοδεύεται και από εκπρόσωπο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι όταν με το καλό αναλάβει και η Σταυρούλα Ξουλίδου τα καθήκοντα της γενικής γραμματέως του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στις λίγες ώρες χαλάρωσης ο Νίκος Φίλης και η Σία Αναγνωστοπούλου θα έχουν πολλές φορές την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί της το όραμα του «Αγίου Εφραίμ», που είχε δει η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ και τελικά ψήφισε «ναι», τα ξημερώματα της 12ης Ιουλίου και η κυβέρνηση δεν έπεσε.
Ας είναι καλά η «δεύτερη φορά Αριστερά», που έκανε το χειλάκι μας να γελάσει.  

Θωμάς Τσάτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου