21.10.15

Τρύφων ο αμετροεπής ή παρεισφρυσάκιας ή παρλαπίπας ή…



Διεκδικεί άνευ συναγωνισμού τον τίτλο του star της κυβέρνησης. Κάτι σαν «Αδωνις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».
Από αρχισυνδικαλιστής των εφοριακών υπουργός φορομπηχτικής.
Ως εφοριακός επί δεκαετίες ασφαλώς και γνωρίζει όχι μόνον τις τρύπες του συστήματος, αλλά και τα τεχνάσματα κάθε φορολογουμένου προς φοροδιαφυγή. Εξ ίσου καλά γνωρίζει όλες τις διατάξεις που επιτρέπουν σε πλείστους όσους να φοροαποφεύγουν.




Ξέρει, λοιπόν, και πώς να κλείσει αυτές τις τρύπες και να εξουδετερώσει τα τεχνάσματα, αλλά επιδίδεται σε άγρια φορολόγηση των πάντων. Και όταν στριμώχνεται, πετάει ένα «παρεισέφρυσε» η τάδε διάταξη και καθαρίζει. Δηλαδή πώς μπορεί να παρεισέφρυσε ολόκληρη διάταξη που επιτείνει την φορολόγηση των ασθενέστερων και ελαφρύνει τη φορολόγηση των οικονομικά ισχυρών; Το έψαξες το θέμα; Τίνος διέφυγε η διάταξη και εισχώρησε άνευ αδείας στο νομοσχέδιο; Ανεζήτησες ευθύνες για την ξεφτίλα;


Σε θυμάμαι ω Τρύφων ως αρχισυνδικαλιστή που έβγαινες στα ραδιόφωνα και έκανες προτάσεις για τη σύλληψη της φορολογητέας ύλης. Γεμάτος ιδέες καθώς ήσουν, απορούσες γιατί οι κυβερνώντες δεν βλέπουν αυτά που είναι μπροστά στα μάτια τους. Και τώρα που απέκτησες τη δύναμη να υλοποιήσεις όλες αυτές τις ιδέες, είσαι ολημερίς στα παράθυρα των καναλιών και αναγγέλλεις μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής των μανάβηδων, των μπακάληδων, των υδραυλικών κ.λπ.
Τί συμβαίνει και δεν παίρνεις μέτρα για τη μεγάλη φοροδιαφυγή εφαρμόζοντας τις προτάσεις που πούλαγες τόσον καιρό; Έπαψες να βλέπεις αυτά που έβλεπες εσύ, αλλά δεν έβλεπαν οι άλλοι;
Παράδειγμα: γνωρίζεις άριστα ότι υπάρχουν 18.000 offshore εταιρείες [τάδε έφη Στουρνάρας] που έχουν στην κυριότητά τους ακίνητα. Σχεδόν όλα εκμισθώνονται έναντι υψηλών μισθωμάτων, τα οποία, όμως, δεν δηλώνονται.
Με δεδομένο ότι τα Ε9 είναι πλέον συνδεδεμένα με τη ΔΕΗ, γιατί δεν έβαλες μερικά τσακάλια να συγκρίνουν κατανάλωση ρεύματος με δήλωση μισθωμάτων και να καλέσεις τον εκπρόσωπο της offshore να δώσει εξηγήσεις; Αλλά και πριν τον καλέσεις για εξηγήσεις, γιατί δεν έστειλες έναν υπάλληλο να ερευνήσει ποιος κατοικεί στο ακίνητο; ΄Ετσι, για να διαπιστώσεις αν το ακίνητο κατοικείται από τον ιδιοκτήτη της offshore ή από κάποιον άλλο. Κι’ αν ιδιοκατοικείται, κατά πόσο το ακίνητο δηλώθηκε ως ιδιοκατοικούμενο [σιγά μην], ώστε να υπολογισθεί το τεκμαρτό εισόδημα εκ μισθωμάτων ή απλώς ως κενό.
Αλλά μια και είσαι θιασώτης των γερμανικών τακτικών, όπως υπερηφανεύτηκες, γιατί δεν στήνεις μια επιχείρηση με αστυνομικούς, εφοριακούς και εισαγγελείς να μπουκάρουν εξήμιση το πρωί στους οφσοράδες του Κρανιδίου και να τους πάρεις κατάθεση με τα σώβρακα, ακόμη και τα σώβρακα; Λέω εγώ τώρα καθότι αδαής από αλλαξοκωλιές.

Απλά πράγματα Τρύφωνα. Αλλά και συ μετέχεις σε μία κυβέρνηση που πρέπει να πληρώσει τη δόση. Και για να βρει τη δόση επιπίπτει επί των ισχνών εισοδημάτων. Οι συνταξιούχοι είναι εύκολη λεία.
Όσο για το πρωθυπουργό σου, όταν του μιλάνε για ηθική, αυτός κάνει συγκρίσεις με την ηθική των άλλων. Θυμήθηκε τον Τσουκάτο και το εκατομμύριο της Siemens, όταν του μιλούσαν για τον Φλαμπουράρη και τον Σταθάκη. Γαμώ τη συμψηφιστική ηθική σας. Αλλά, όταν μιλούσε ο Τσίπρας για τον Τσουκάτο, κανείς δεν τόλμησε να του πει ότι η Ζωή ετοιμαζόταν να προχωρήσει το σχετικό ζήτημα ξεθάβοντας τη δικογραφία. Κανείς δεν τόλμησε να τον ρωτήσει τότε: «γιατί δεν συνεννοήθηκες με τη Ζωή για να ξεθάψετε τη δικογραφία το πρώτο 7μηνο της διακυβέρνησής σου;». Δεν είναι δα και ο φάκελος της Κύπρου! Ή μήπως είναι; Μούγκα στη στρούγκα όλοι οι αντιπρόσωποι του Έθνους.
Το ωραιότερο, όμως, Τρύφωνα είναι που σκοπεύετε να καταργήσετε τον προληπτικό έλεγχο των δημόσιων δαπανών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως διαβάζω.
Τί σκατά σχέδιο είναι αυτό; Εσείς οι ηθικοί που θα φέρνατε έναν άνεμο ισότητος και κοινωνικής δικαιοσύνης θα αφήσετε ασύδοτα τα τρωκτικά του δημόσιου χρήματος και μετά θα ψηφίζετε διαταξούλες που θα νομιμοποιούν τις παράνομες δαπάνες με τις λαδιές τους; Τον κατασταλτικό έλεγχο τον έχουμε γνωρίσει.
Από τότε που καταργήθηκε ο προληπτικός έλεγχος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ελέω ευρωπαϊκού δικαίου, πολλαπλασιάσθηκαν οι ανακλήσεις αδειών λειτουργίας ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Ναι ρε, των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, στις οποίες σπρώχνετε τον λαό διαλύοντας την κοινωνική ασφάλιση. Και γαμώ τους αριστερούς.
Αλλά για το θέμα αυτό της κοινωνικής και της ιδιωτικής ασφάλισης θα μιλήσουμε άλλη φορά Τρύφωνα μεταρρυθμιστή. Βέβαια, πρέπει να σου πω πως μου πέρασε και η ιδέα ότι στη διάρκεια της σταδιοδρομίας σου έκανες τα στραβά μάτια, ει μη τι άλλο, σε πολλούς έχοντες και κατέχοντες, οπότε τώρα σου είναι δύσκολο να τους τσακίσεις. Όχι πως πιστεύω κάτι τέτοιο, αλλά άνθρωπος είμαι κι’ εγώ, βλέπω περίεργα πράγματα γύρω μου, ακούω κάτι για αγορά θέσεων διευθυντών σε πολυσύχναστες Εφορίες ακόμη και σήμερα και ταράζομαι. 




Και κάτι τελευταίο. Διαβάζω την κ. Παπαδάκου στο «ΒΗΜΑ»:
«Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2015, γίνεται δεκτή προσφυγή του πρώην υπουργού για πρόστιμο που του είχε επιβληθεί με βάση τον φορολογικό έλεγχο ο οποίος έγινε για τα οικονομικά έτη 2001-2011. Ακυρώνει μάλιστα για τυπικούς λόγους τις προσωρινές πράξεις επιβολής έκτακτης εισφοράς των οικονομικών ετών 2008-2010 και 2011. Αναπέμπει την υπόθεση στη διοίκηση ΔΟΥ Κηφισιάς για τα δέοντα…
Στην αιτιολογία της απόφασης αναφέρεται ότι «το δικαστήριο έκρινε ότι μη νομίμως διενεργήθηκε από το ΣΔΟΕ προσωρινός έλεγχος επί μη επιτηδευματιών και συντάχθηκε η πληροφοριακή έκθεση, η οποία αποτελεί έκθεση προσωρινού φορολογικού ελέγχου με αποτέλεσμα τα προσβαλλόμενα φύλλα ελέγχου να στερούνται νόμιμης βάσης και για τον λόγο αυτό να είναι ακυρωτέα… Αναπέμπεται λοιπόν ο φάκελος στην αρμόδια ΔΟΥ…»
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επίμαχα έτη του ελέγχου είναι το αντικείμενο της δίκης στο Εφετείο. Τώρα, αν ο νέος έλεγχος δεν γίνει σύντομα, τα χρήματα θα επιστραφούν. Την προσφυγή είχε υποβάλει το ζεύγος Παπαντωνίου με πληρεξούσια δικηγόρο την καθηγήτρια κυρία Γλυκερία Σιούτη.
Τώρα, λέει, θα πρέπει το Δημόσιο να επιστρέψει στον Γιάννο € 650.000. Πού θα τα βρει; Μα από τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Κοίτα απορίες που έχω!
Αλήθεια, ρε Τρύφωνα, οι συνάδελφοί σου ελεγκτές, επόπτες και διευθυντές πώς συνέβη και υπέπεσαν σ’ αυτό το τραγικό λάθος στην υπόθεση του Γιάννου, ώστε να πάει περίπατο ο έλεγχός τους και ν’ αρχίζουμε φτου κι’ απ’ την αρχή με πενταετή ορίζοντα μέχρι το τέλος;
Για πες μου πόσες φορές έχουν κάνει το ίδιο «λάθος» για μικρομεσαίους επιχειρηματίες; Θα ελεγχθούν γι’ αυτή τη μακακία τους που όλως τυχαίως παρεισέφρυσε; Κουφάλες!

Σώτος (Σωτήριος Καλαμίτσης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου