6.10.15

Η «ρατσιστική μάσκα» της φιλελεύθερης Σουηδίας…



Η Σουηδία υποτίθεται ότι είναι μια φιλελεύθερη ουτοπική χώρα, με ένα γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας, που συμμετέχει ενεργά και σε σημαντικό βαθμό στην διεθνή βοήθεια και αλληλεγγύη.
Αυτή όμως η ευγενής εικόνα της κρύβει μιαν άσχημη αλήθεια.




Ο ρατσισμός έκανε την εμφάνισή του και στη σουηδική κοινωνία, και σύμφωνα με μια πρόσφατη αναφορά του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, οι αφρικανικής καταγωγής πολίτες της Σουηδίας αντιμετωπίζουν καθημερινές παρενοχλήσεις και εγκλήματα μίσους.
Παρόλα αυτά, η Σουηδία είναι τόσο πεισμένη για την φήμη της περί ανοχής, που αρνείται να αναγνωρίσει το πρόβλημα...


Σύμφωνα με την αναφορά:
Η σουηδική φιλοσοφία περί ισότητας, και η δημόσια εικόνα της ως μια χώρα που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα, την φιλελεύθερη δημοκρατία, και την μη προκατάληψη, την εμποδίζουν να δει τον «θεσμικό» ρατσισμό που υφίστανται οι Αφρο-Σουηδοί πολίτες.
Έχει σημειωθεί μια αύξηση κατά 31% των αναφερόμενων εγκλημάτων μίσους (αφροφοβία) από το 2010 ως το 2014, σύμφωνα με το σουηδικό Εθνικό Συμβούλιο Πρόληψης Εγκλημάτων.
Ο ΟΗΕ αναφέρει πως υπάρχει «πραγματικός φόβος στις κοινότητες των μεταναστών, ειδικά ανάμεσα στους νεαρούς μαύρους, που ανησυχούν για μια ανά πάσα στιγμή επίθεση εναντίον τους».
Ο θεσμικός αυτός ρατσισμός σημαίνει ότι οι μαύροι της Σουηδίας έχουν μειωμένη πρόσβαση στη δημόσια υγεία και στην παιδεία, ενώ από την πλευρά της, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η σουηδική αστυνομία βλέπει τους Αφρικανούς ως εγκληματίες, και όχι ως μια ευάλωτη κοινότητα που χρήζει ιδιαίτερης προστασίας.
Η Σουηδία όμως είναι τόσο σίγουρη για την φήμη ανεκτικότητας που την συνοδεύει, έτσι ώστε η κυβέρνηση αφαίρεσε την λέξη «φυλή» από τον νόμο περί Διάκρισης, επειδή ο εν λόγω νόμος τεκμαίρει πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και ανήκουν στο ανθρώπινο είδος.
Ο ΟΗΕ δεν εντυπωσιάστηκε, αφού σύμφωνα με την Ομάδα Εργασίας του, η απαλοιφή της λέξης «φυλή» από το lexical corpus, δεν καταργεί τις φυλετικές διακρίσεις, απλά αγνοεί, ελαχιστοποιεί, ή θολώνει την πραγματικότητα του φυλετικού ρατσισμού που αντιμετωπίζει ένα μέρος του σουηδικού πληθυσμού.
Υπάρχουν περίπου 200.000 Αφρικανοί και άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής, που ζουν στην Σουηδία, και που αποτελούν το 2% του συνολικού πληθυσμού της χώρας (9.6 εκατομμύρια).
Το ξενοφοβικό πολιτικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες, κέρδισε το 13% των ψήφων στις εθνικές εκλογές του 2013 και κατέστη το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας. Παρόλα αυτά, πάντα σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Σουηδία παραμένει προσκολλημένη στο να βλέπει τον εαυτό της ως μια ανεκτική και ανθρωπιστική κοινωνία.
Σίγουρα η χώρα διατηρεί την καλύτερη φήμη σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στις κοινωνικές και οικονομικές της πολιτικές, και καλώς είναι περήφανη για αυτό. Αν όμως αυτή η καλή φήμη δεν ισχύει στην πραγματικότητα, τότε κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια μάσκα για την μη ανοχή την οποία η Σουηδία επιμένει ότι αποφεύγει.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου