9.10.15

Να ζήσεις γιατρέ μας, και Χρόνια Πολλά...



Μέσα στο γενικό αλαλούμ που ζούμε σαν χώρα, ειδικά τα τελευταία χρόνια όπου το μνημόνιο έσφιξε πολλούς κώλους, ξεχωρίζει το μεγαλύτερο αλαλούμ όλων… το ελληνικό δημόσιο.




Στο οποίο ανέκαθεν γίνονταν πάρτι από πλευράς επιτηδείων, αλλά κανείς δεν πολυέδινε σημασία αφού η γενική αρχή (κατόπιν πολιτικής βούλησης) ήταν να κυκλοφορεί το χρήμα (μαύρο ή μη δεν είχε σημασία) ελεύθερα, και να τρώει ψωμάκι ο κοΖμάκης...




Έτσι η διαφθορά σε όλα τα επίπεδα του δημοσίου γιγαντώθηκε, τόσο από πλευράς αργομισθιών, όσο και από πλευράς μάσας.
Θα μου πείτε παντού στον κόσμο  ο δημόσιος τομέας είναι βρώμικος, αλλού πιο πολύ κι αλλού λιγότερο. Ακόμη και στην Αμερική όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι πραγματικοί μπάστακες, η διαφθορά υπάρχει. Εξάλλου εκεί, όπου τα μεγέθη στα πάντα είναι μεγαλύτερα, ακόμη και στο συνδικαλιστικό κίνημα κουμάντο έκανε και κάνει η μαφία… όχι όπως εδώ, όπου σαν πιο δημοκράτες, και πιο φιλελεύθεροι, οι δικοί μας συνδικαλιστές είναι αυτόνομοι, και εκτός από τα κόμματα δεν δίνουν λογαριασμό (ούτε προμήθεια) σε κανέναν.
Κάτι πήγε να κάνει επ’ αυτού ο Σαμαράς, ετοιμάζοντας έναν συνδικαλιστικό νόμο που θα έβαζε επιτέλους μια τάξη στα αυθαίρετα προνόμια του συντεχνιασμού (που στην ουσία, αλλά και στην πολιτική επιστήμη  είναι ο ορισμός του φασισμού), όμως του  έβαλε βέτο ο πούρος δημοκράτης Μπένι, και έτσι και αυτή η μεταρρύθμιση μπήκε στις καλένδες, μέχρι που ήρθε στα πράγματα ο «κόκκινος» Κατρούγκαλος και έφυγε ο φόβος, ενώ όλα επανήλθαν στην προτεραία τους κατάσταση, με τις μπουτούδες του Σύριζα να χορεύουν νυχθημερόν στο Σύνταγμα.
Τα θυμήθηκα όλα αυτά διότι βλέποντας χθες βράδυ τις ειδήσεις, έμαθα για δυο τρεις καραμπινάτες υποθέσεις διαφθοράς στο δημόσιο, που μου έκαναν εντύπωση αν όντως είναι αληθινές, και όχι συκοφαντίες των ανάλγητων σαμαροβενιζέλων που έπιναν το αίμα του λαουτζίκου με μπουρί αφού…
Η μια περίπτωση είναι αυτή με έναν εργολάβο στη Λακωνία (νομίζω) που ανέλαβε να φτιάξει τμήμα εθνικής οδού, εισέπραξε 17  εκατομμύρια από κοινοτικά κονδύλια, και μετά κήρυξε πτώχευση. Το έργο βέβαια δεν ξεκίνησε καν, πλην όμως, και εδώ είναι το μεγάλο κλου της υπόθεσης, παρελήφθη κανονικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δημοσίου!
Και ναι, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι που το παρέλαβαν συνεχίζουν να υπηρετούν κανονικά στην υπηρεσία τους το… δημόσιο συμφέρον!
Μια άλλη παρόμοια περίπτωση αφορά πάλι σε εργολάβο, που ξεκίνησε να φτιάχνει μια απαραίτητη σήραγγα στη Φθιώτιδα… σε λάθος όμως σημείο! Ναι, ο εν λόγω τρύπησε λάθος βουνό μέσα στην απόλυτη ερημιά. Το τούνελ τελικά έμεινε στη μέση (του πουθενά), αλλά ο συγκεκριμένος εργολάβος πληρώθηκε κανονικά 12 ολόκληρα εκατομμύρια από το δημόσιο που λέγαμε. Το αν η τρύπα παρελήφθη επίσημα ή όχι, δεν το γνωρίζω.
Και τώρα περνάμε στις πιο κωμικές, ή μάλλον τραγελαφικές περιπτώσεις, όπως εκείνη με την αυθαίρετη τουαλέτα σε σπίτι της Πάργας, που η πολεοδομία διέταξε να κατεδαφιστεί. Κάθε φορά όμως που πήγαινε επί τόπου το αρμόδιο συνεργείο κατεδάφισης (με κόστος για το δημόσιο 5.000 ευρώ την ημέρα), μια ταλαίπωρη 90χρονη γιαγιά ήταν μέσα στο καμπινέ, κάνοντας την ανάγκη της. Το συνεργείο δεν μπορούσε να γκρεμίσει την παράνομη κατασκευή με την γιαγιάκα μέσα, οπότε έφευγε άπρακτο (με τα λεφτά όμως στην τσέπη).
Μια μάλιστα φορά, το συνεργείο περίμενε την γιαγιά να κάνει την ανάγκη της επί … 24 ολόκληρες ώρες, αλλά φευ… ήταν μάλλον δυσκοίλια. Δεν ξέρω τι είχε φάει, πάντως και πάλι η κατεδάφιση της συνεχώς απασχολημένης αυτής αυθαίρετης τουαλέτας αναβλήθηκε.
Και τέλος φτάνουμε στην περίπτωση του γιατρού του ΕΣΥ, που διατηρούσε παράλληλα και «παράνομο» ιατρείο, έχοντας αδικαιολόγητες καταθέσεις δυο εκατομμυρίων ευρώ.
Στο οποίο ιατρείο, όταν μπούκαραν οι «αδιάφθοροι» του ΣΔΟΕ, βρήκαν στην αίθουσα αναμονής επτά  ταλαίπωρους ασθενείς να περιμένουν την σειρά τους. Ο ετοιμόλογος όμως γιατρός πέρασε στην αντεπίθεση ισχυριζόμενος ότι εκεί μένει, και ότι είχε κόσμο καλεσμένο διότι…  γιόρταζε τα γενέθλιά του!!!!
Οι ελεγκτές παραξενεύτηκαν που στο σαλόνι δεν υπήρχε ούτε τούρτα με κεριά, ούτε μουσική, ούτε καν πρώτα κεράσματα, όμως οι καλεσμένοι σιγοντάρισαν τον δόκτορα και μάλιστα άρχισαν όλοι μαζί, παρά τον πόνο και την αγωνία τους, να τραγουδάνε το «Να ζήσεις γιατρέ μας και χρόνια πολλά…»!



Βέβαια, την επόμενη φορά ο πολυμήχανος γιατρός θα είναι πιο υποψιασμένος, και μάλλον θα προμηθευτεί από το ΤΖΑΜΠΟ κεράκια, στρακαστρούκες, και χάρτινα χρωματιστά τριγωνικά καπελάκια, που θα τα έχει έτοιμα στο συρτάρι του, οπότε μόλις κάνουν ντου οι τσάκαλοι του ΣΔΟΕ, θα βρίσκουν μπροστά τους μια ατμόσφαιρα γιορτινή… κάτι σαν σκηνή από ταινία του Μελ Μπρουκς, με διάφορους κακόμοιρους να χορεύουν και να παριστάνουν ότι γλεντάνε…
Έτσι έχει η κατάσταση στην Ελλάδα του Σύριζα εν έτει 5 μ.Μ. (μετά Μνημονίου), την ώρα που άλλοι λαοί ανακαλύπτουν νερό στον Άρη και στον Πλούτωνα, και άλλοι λένε αντίο στην λιτότητα επιστρέφοντας στην πολυπόθητη ανάπτυξη… θα μου πείτε εκεί δεν έχουν ούτε Σύριζα, ούτε ΠΑΜΕ, ούτε καν Στρατούληδες… τι ψάχνεις να βρεις βρε ποταπέ;
Έλα μου ντε…

Strange Attractor

ΥΓ-Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Λέανδρου Ρακιντζή, η διαφθορά σε ολόκληρη την κοινωνία μας κοστίζει περί τα 33 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ, όπως λέει, αν για δέκα χρόνια δεν είχαμε φαινόμενα διαφθοράς, θα είχε εκλείψει το δημόσιο χρέος της χώρας, και όπως συμπληρώνω εγώ δεν θα είχε ανάγκη η ζουρλή να συστήνει επιτροπές αλήθειας και να καταγγέλλει το απεχθές και επονείδιστο χρέος, ούτε να εγκαλεί τον… Κλάους Μάους!
Εν ολίγοις, αν η Ελλάδα φορολογούσε την μαύρη παραοικονομία, θα ήμασταν τουλάχιστον Μονακό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου