17.10.15

Από το «πάρε κόσμε» στο «φέρε τον μπαλτά»…



Υπάρχουν δύο μέθοδοι για να λύσεις ένα πρόβλημα. Η μια είναι η αυτονοήτως κλασική: το έχεις μελετήσει σε βάθος, έχεις ενημερώσει και προετοιμάσει τους ενδιαφερομένους, ώστε να το κατανοήσουν και, μετά από  όλα αυτά, παίρνεις τα μέτρα που κρίνεις.



Η άλλη είναι η κλασική νεοελληνική: κοροϊδεύεις τους πάντες με ωραία λόγια, δίνεις υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα, παίρνεις την εξουσία και αμέσως μετά παίρνεις και τον μπαλτά. Και όποιους πάρει ο Χάρος.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα  με το Ασφαλιστικό και την δεύτερη φορά Αριστερά, που πάει να το «λύσει»….


Ο αρμόδιος υπουργός κορδώνεται, επειδή «μέσα σε 40 μέρες εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι δεν έκαναν οι άλλοι σε 40 χρόνια». Όμως, είναι ο ίδιος, άλλοι συνάδελφοί του υπουργοί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έλεγαν ακριβώς τα αντίθετα μέχρι πρότινος. Όχι μόνο ότι δεν πρόκειται να επιφέρουν καμιά νέα περικοπή στους μισθούς και στις συντάξεις, αλλά ότι όλο και κάτι παραπάνω θα έδιναν (πχ 13η σύνταξη).
Κι ενώ οι πρώτες εκλογές, του Γενάρη, έγιναν και για να μη μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, με την «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», που εφάρμοζε η επάρατη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, τώρα οι επικουρικές συντάξεις θα πετσοκοπούν με την συγχώνευση των ταμείων και λίγο μετά θα εξαφανιστούν με την ένταξή τους στις κύριες.
Και όλα αυτά δεν τα έλεγαν όσο ήταν στην αντιπολίτευση. Τα έλεγαν και ενώ κυβερνούσαν, είχαν δει από μέσα τα στοιχεία και ήξεραν ότι έλεγαν συνειδητά ψέματα. Έτσι, τους πίστεψαν πολλοί, οι εκλογές κερδήθηκαν και τώρα έρχεται ο λογαριασμός.
Τώρα ξαναδίνουν ψεύτικες υποσχέσεις. Αλλά ακριβώς από  την ανάποδη. Μέχρι να κερδίσουν τις εκλογές μας έλεγαν ότι το πρόβλημα «δεν λύνεται με περικοπές», αφού αυτή είναι «αδιέξοδη και νεοφιλελεύθερη λύση».
Σήμερα, αμέσως μετά, υιοθετείται ακριβώς αυτή η λύση. Και ο μπαλτάς θα πέσει επί δικαίους και αδίκους. Μέσα στον γενικό χαμό, ποιος θα πάρει υπόψη του ότι μια «υψηλή» σύνταξη 1500 ευρώ  χτίστηκε με υψηλές εισφορές επί 35 ή 40 χρόνια, ενώ μια «χαμηλή» των 1000 ευρώ με 15 χρόνια και ισχνές εισφορές;
Δεν γίνονται αυτά. Τώρα όλα θα περάσουν από τον Προκρούστη του αριστερού λαϊκισμού. Ο οποίος, στο όνομα της «προστασίας των φτωχών», θα τσακίσει τους «πλούσιους». Το σχέδιο της «προλεταριοποίησης» των πάντων είναι εν εξελίξει.
Κάθε λύση που θα δοθεί -και σ’ αυτό και σε άλλα προβλήματα- θα είναι επώδυνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση χάιδεψε όλα τα αυτιά. Και  ως… αντιμνημονιακή(!) κυβέρνηση εφτά μηνών εφάρμοσε τη μέθοδο της παραπλάνησης με ανέφικτες υποσχέσεις. Χωρίς να πάρει κανένα μέτρο. Μόνο λόγια.
Τα μέτρα που παίρνει σήμερα έρχονται ως νομοτελειακή αναγκαιότητα, επειδή τον άλλο μήνα έρχεται η Τρόικα. Ποια «επιτροπή σοφών» και ποιος υπουργός μπορούν να λύσουν ένα τέτοιο πρόβλημα με μελέτη ενός μήνα;
Μοιραία η «λύση» θα είναι μπάλωμα, για να βρεθούν τα 700 εκατομμύρια που λείπουν φέτος. Του χρόνου βλέπουμε.

Γιώργος Καρελιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου