21.10.15

ΦΠΑ στην παιδεία… μια ακόμη απάτη του ΣΥΡΙΖΑ!



Ερρίφθη ο κύβος για την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της σημερινής κοινής σύσκεψης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) στο Μέγαρο Μαξίμου. 




Η κυβέρνηση δεν πήρε τελικά το μέτρο πίσω, αλλά πρόκρινε τη λύση της μείωσής του και την εφαρμογή του με κλίμακες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κλίμακες διαμορφώνονται ως εξής:
·       0% σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία 
·       6% ΦΠΑ σε ΙΕΚ, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία
·       13% σε ιδιωτικά σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια)


 
Η κυβερνητική απόφαση για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση
Συνεδρίασαν από κοινού υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού το Κυβερνητικό  Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής.
Στην συνεδρίαση υπήρξε διεξοδική συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.
Επίσης, αποφασίστηκε η απόσυρση του μέτρου για συνολική επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ισοδύναμα, τα οποία θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας. 
Το καθεστώς του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποφασίστηκε να τροποποιηθεί ως εξής:
·       Στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, όπου οι θέσεις στα αντίστοιχα δημόσια είναι περιορισμένες, δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ. (0%)
·       Στα  φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τις σχολές ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία κλπ,  τα οποία κρίνονται σημαντικά για την εξωσχολική παιδεία που παρέχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στα παιδιά τους, επιβάλλεται μειωμένος ΦΠΑ 6%. 
·       Τέλος στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, θα ισχύσει καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ 13%
Φίλης: Πολύ καλή εξέλιξη στο θέμα του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
Για πολύ καλή εξέλιξη στο θέμα του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προϊδέασε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, εξερχόμενος από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. «Θα υπάρξουν κυβερνητικές ανακοινώσεις, δεν θέλω να προτρέξω, υπάρχει πολύ καλή εξέλιξη», δήλωσε για το θέμα του 23% ΦΠΑ.
Ωστόσο νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μιλώντας στα Παραπολιτικά FΜ, είχε παραδεχθεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει ισοδύναμα και ότι θα προχωρήσει σε εκλογίκευση του μέτρου, ενός μέτρου που όπως είπε «μας απομακρύνει από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το λειάνουμε. Ξεκινώ από την πιο ήπια αντιμετώπιση δημοσιονομικά. Θα υπάρξει πρόβλημα για τις επιχειρήσεις, είναι σαφές». «Άλλο πράγμα το ιδιωτικό σχολείο, πάνε εύποροι συμπολίτες μας τα παιδιά τους. Άλλο είναι το φροντιστήριο. Άλλοι οι παιδικοί σταθμοί και άλλο τα νηπιαγωγεία. Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένη εξαγγελία. Ψάχνουμε μια ελάφρυνση του μέτρου», πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας, ενώ όταν ρωτήθηκε γιατί δεν το καταργούν, απάντησε: «Δεν μπορούμε να το καταργήσουμε γιατί έχουμε δεσμευθεί από τον Αύγουστο. Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσα πεδία φορολογούνται για πρώτη φορά μπαίνουν στο 23%. Πρέπει να συννενοηθούμε και με την τρόικα γι αυτό. Θα συνεννοηθούμε με την τρόικα για να μειώσουμε τον συντελεστή. Δυστυχώς δεν είναι θέμα που λαμβάνει μόνη της την απόφαση η κυβέρνηση. Η τελική απόφαση θα βγει τις προσεχείς μέρες. Δεν πληρώνει ο κόσμος τώρα».
Για τους διορισμούς και τα κενά στα σχολεία είπε ότι «έχουν καλυφθεί με προσλήψεις αναπληρωτών. Έχουν φύγει 25.000 εκπαιδευτικοί και έχουν προσληφθεί λιγότεροι από 1.000.
Οι αναπληρωτές δεν αποτελούν λύση και είναι ευκαιριακή μορφή εκπαιδευτικού λειτουργήματος. Οι πρώτοι διορισμοί που θα γίνουν θα έχουν ισχυρή δόση Παιδείας και θα είναι μέσα στο 2016. Δεν μπορώ να πω αριθμό γιατί θα είναι ανεύθυνο. Η κυβέρνηση έχει χρέος να προχωρήσει σε μέτρα με κοινωνικά αντισταθμίσματα, με ένα παράλληλο πρόγραμμα και θα το αποδείξει στον χώρο της εκπαίδευσης. Να δούμε τι ακριβώς θα γίνει στο Ασφαλιστικό. Αυτά που γίνονται είναι νόμοι που δεν είχαν ψηφιστεί από εμάς. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί δικαιολογία. Θα γίνει μια συνολική ασφαλιστική μεταρρύθμιση με μια όσο το δυνατόν αξιοπρεπή σύνταξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου