6.10.15

Υπάρχει σύγκριση;



Έγινε λοιπόν κι η επίσκεψη του πρωθυπουργικού ζεύγους στις ΗΠΑ, έγιναν και οι κρίσιμες συνομιλίες των τριάντα δευτερολέπτων με τον Ομπάμα, και πολλοί ανέβασαν φωτογραφίες της αντίστοιχης επίσκεψης του ζεύγους Καραμανλή, επί προεδρίας Κένεντυ.



Η διαφορά στις φωτογραφίες βρίσκεται στους δύο έλληνες πρωθυπουργούς, τον τότε και τον σημερινό.
Όπως και να το κάνουμε, ο παλιός Καραμανλής είναι αεράτος, φαίνεται να εκπέμπει αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, ως ένας άνθρωπος που έχει ζήσει κατοχή κι εμφύλιο και τώρα συντελεί στην ταχεία ανοικοδόμηση της πατρίδας του…


Αντίθετα ο Τσίπρας αποπνέει ενοχή κι μιζέρια έτσι όπως στέκεται αμήχανος και σκυφτός, ίσως επειδή έχει στο μυαλό του όλη την εχθρότητα που ένιωθε-ίσως μάλιστα να νιώθει ακόμη-για τις ΗΠΑ, από τις οποίες τώρα απελπισμένα ζητά πολιτική στήριξη.
Σα μπαγαμπόντης που φοβάται μη τον κάνουν τσακωτό…
Και πάμε και στις κυρίες. Έγιναν πολλές ενδυματολογικές συγκρίσεις τις προηγούμενες ημέρες, ήταν όμως για μένα τελείως περιττές καθώς τα αισθητικά πρότυπα, εκτός από μεταβαλλόμενα, είναι και εντελώς υποκειμενικά. Η κάθε γυναίκα έχει το προσωπικό της γούστο και φινέτσα, απλά πράγματα, και σε τελική ανάλυση αδιάφορα για την πορεία της χώρας.
Ανέκυψε όμως ένα άλλο ζήτημα, ένα ζήτημα προκατειλημμένης αντιμετώπισης.
Τις προάλλες η-κάποτε θεωρούμενη από μένα  φιλελεύθερη-Φιλοθέη Βαρσαμή δημοσίευσε ένα κείμενο, όπου αρχικά αναπαράγει φήμες της εποχής και απαξιώνει την-καλλιεργημένη για τον καιρό εκείνο-Αμαλία Μεγαπάνου ως γλάστρα, επειδή αποδεχόταν μια βίαιη και υποτιμητική συμπεριφορά από τον σύζυγό της.
Η αξιοσέβαστη λογοτεχνική διαδρομή της άλλοτε πρώτης κυρίας προφανώς δεν ελήφθη υπ’όψιν. Κατόπιν επαινεί την Περιστέρα Μπαζιάνα ως δυναμική επιστήμονα λόγω των πολυετών σπουδών της και των επιστημονικών δημοσιεύσεων της από κοινού με ντόπιους πανεπιστημιακούς που σήμερα κατέχουν κρατικές θέσεις.
Την κομματικοποιημένη φοιτητομητέρα Περιστέρα Μπαζιάνα. Την σκληρή αριστερή "Μπέτυ" Μπαζιανα των πανάκριβων μαιευτηρίων και σχολείων.
Και στο τελος του κειμένου, με υστερόγραφο, μεταβάλει πορεία και εκφράζει τον σεβασμό της στην Μεγαπάνου επειδή κάποια στιγμή τερμάτισε τον γάμο της και πήρε τον έλεγχο της ζωής της. Βγάλε άκρη...
Δε θα εικάσω για την σκοπιμότητα ενός τέτοιου κειμένου, θα αναρωτηθώ όμως για το έξης: Εφόσον η Μεγαπάνου ήταν "γλάστρα" επειδή ανεχόταν τον κακότροπο ΚΚ και δε χωνόταν στη δουλειά του, τότε τι ακριβώς είναι ο Τσίπρας, ο οποίος είχε αστειευτεί στον Ολάντ πως η γυναίκα του θα τον έδιωχνε απ'το σπίτι αν υπέγραφε νέο Μνημόνιο; Κακοήθεις φήμες θα μου πείτε, που σκοπό έχουν να βλάψουν το κύρος του υπερήφανου πρωθυπουργού μας. Πιθανώς. Όπως κι εκείνες που κυκλοφορούσαν τότε για την σύζυγο του Καραμανλή…

Φάνης Ουγγρίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου