27.10.15

Δέκα απλοϊκές σκέψεις στο μυαλό…



Η αντίληψη που έχουμε για τα πράγματα πρέπει κανονικά να αλλάζει ευθέως ή και αντιστρόφως ανάλογα με την εξέλιξή τους. Για παράδειγμα, αν κάποτε δεν φορούσαμε ζώνη στο αυτοκίνητο και τώρα φοράμε.



Αν καπνίζαμε μέσα στα νοσοκομεία και τώρα δεν το κάνουμε, αν αγνοούσαμε στοιχειώδη οικονομικά μεγέθη και τώρα τα καταλαβαίνουμε και αν κάποτε ψηφίζαμε «μεσσίες» αλλά τώρα γελάμε, όταν τους βλέπουμε καβάλα στο πράσινο άλογό τους…



Ας υποθέσουμε ότι μια σημαντική μειοψηφία συνειδητοποιεί τα παραπάνω ως συνεχείς κοινωνικές και πολιτισμικές κατακτήσεις.
Ας υποθέσουμε πως οι λιγότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται την αξία τού να ανήκεις στον δυτικό κόσμο. Κάποια πράγματα όμως, μένουν καρφωμένα στη συνείδηση του μέσου ανθρώπου και δεν αλλάζουν ποτέ.
Βρήκα δέκα απλοϊκές σκέψεις που στοιχειοθετούν τη συλλογική «καλλιτεχνική» μας συνείδηση και, ταυτόχρονα, μας καθιστούν, αντί για κράτος, μια αδιάκοπη πρόζα. 
·       Υπάρχει κάπου, μια σκοτεινή ομάδα που παίρνει αποφάσεις εναντίον μας και καθορίζει τη μοίρα μας. Αυτοί φταίνε για όλα και οι συνεργάτες τους πάνω στη Γη: Οι άλλοι οδηγοί, οι γειτόνισσες, οι πεθερές, οι καθηγητές, οι εργοδότες μας και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι.
·       Η θρησκεία είναι ένας κώδικας πιο χρήσιμος από το Σύνταγμα. Μεταξύ των δύο, επιλέγουμε τον «θεϊκό» νόμο από τον ανθρώπινο.
·       Οι αριστεροί είναι καλοί άνθρωποι. Έτσι γεννιούνται και αυτό δεν αλλάζει, ακόμα και αν δεν κάνουν καλές πράξεις.
·       Είμαστε φτωχοί και όλοι οι άλλοι στον κόσμο είναι πιο πλούσιοι. Κι αυτό συμβαίνει επειδή μας κλέβουν πάντα τις λίρες από το μπαούλο με κόλπα και οργανωμένα σχέδια. 
·       Οι φόροι είναι ποινή των πολιτικών εναντίον μας και οι συντάξεις το μπόνους επειδή τους ψηφίζουμε.
·       Η Μακεδονία είναι ελληνική, γενικώς. 
·       Κακώς οι άλλοι λαοί θέλουν να έχουν σχέση μαζί μας. Είναι ενοχλητικοί και πολύ τους πέφτει που δεν τους κλείνουμε τα σύνορα.
·       Οι συνομιλητές μας είναι συνήθως υποδεέστεροι πνευματικά και μπορούμε να τους λέμε ψέματα. Επειδή τα ακούνε, σημαίνει ότι τα πιστεύουν.
·       Είναι καλό να εκλέγουμε κατώτερους πολιτικούς από μας γιατί δεν είναι εξυπνάκηδες. Ο ανεπαρκής διανοητικά αντιπρόσωπος είναι ένας από μας και ξέρει τα προβλήματά μας.
·       Η λογική είναι αναγκαίο κακό για την ανθρωπότητα και, δυστυχώς, μας επιβάλουν να τη χρησιμοποιούμε κι εμείς. Κάθε πράξη αντίστασης εναντίον της, είναι επαναστατική και επιβεβλημένη.
Όλες αυτές οι παραπάνω σκέψεις συνιστούν τον πυρήνα της νεοελληνικής συνείδησης. Αυτήν πρεσβεύουν οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας του πλήθους των Ελλήνων για να μπορούν να επικοινωνούν μαζί του και αυτή διαιωνίζουν, διαγράφοντας το ύφος και την παρεκβατική πορεία του έθνους στον δυτικό κόσμο. Η εξουσία είναι πάντα το ζητούμενο και το μέλλον «ανεπαισθήτως αβέβαιον»...

Ανδρέας Ζαμπούκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου