11.11.15

Κινδυνεύουν τα Βαλκάνια με πόλεμο;



Εδώ και καιρό, παρακολουθώντας τα ξένα ΜΜΕ, μου έχει καρφωθεί μια άσχημη ιδέα στο μυαλό. Ότι η πλημμύρα των λαθρομεταναστών, που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, από τις ιδεοληπτικές ανεπάρκειες της Τασίας και του συντρόφου της Δρίτσα, σε αγαστή συνεργασία με τον όψιμο αντισυριζαίο Πανούση,  απειλεί να διαρρήξει τον ιστό της ΕΕ (βλ. φράχτες, κλπ), και να μας οδηγήσει σε νέους πολέμους, ειδικά στα «οπισθοδρομικά» πολιτικά Βαλκάνια.




Τώρα, με όλο αυτό το μπάχαλο που γίνεται, με μια Ευρώπη έρμαιο στο έλεος της λαθρομετανάστευσης, της ίδιας άποψης με εμένα τον ποταπό  είναι και μερικοί σαφώς πιο αρμόδιοι να μιλήσουν, δηλαδή Ευρωπαίοι πολιτικοί.
Γι αυτό μετέφρασα το παρακάτω άρθρο και σας το προσφέρω για … στοχασμό…

S.A.


Η μεταναστευτική κρίση που πλήττει την Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει στη κατάρρευση της ΕΕ, ή ακόμη και σε πόλεμο, λέει σε συνέντευξή του  ο μακροβιότερος (στην ΕΕ) υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn.
Ο  Asselborn, που είναι υπουργός από το 2004, μίλησε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, λέγοντας πως το ευρωπαϊκό όραμα για κατάργηση των συνόρων, που είχε συμφωνηθεί στη πόλη Σένγκεν το 1985, απειλείται.
«Έχουμε το πολύ μερικούς μόνο μήνες για να σώσουμε την κατάσταση», είπε. «Η ΕΕ μπορεί και να διαλυθεί… αυτό ίσως γίνει σύντομα, ειδικά όταν η απομόνωση και όχι η αλληλεγγύη γίνει ο κανόνας…».
Ο Asselborn δεν είναι ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός που προειδοποιεί για κάτι τέτοιο. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Miro Cerar είχε επίσης εκφράσει φόβους για την κατάρρευση της ΕΕ πριν από έναν μήνα, αν δεν βρεθεί  άμεση λύση για να μειωθεί η ροή προσφύγων και μεταναστών στησν Ευρώπη. 

Οι φόβοι όμως του Asselborn έχουν μεγαλύτερο βάρος, μιας και το Λουξεμβούργο είναι αυτό το διάστημα η προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ.
Ο κεντροαριστερός πολιτικός του Μεγάλου Δουκάτου άσκησε κριτική σε εκείνους τους πολιτικούς που χρησιμοποιούν τον φόβο απέναντι στους μετανάστες για να κερδίσουν ψήφους, λέγοντας πως «υπάρχουν κάποιοι στην ΕΕ που δεν έχουν εσωτερικεύσει την αξία της, η οποία δεν είναι απλά υλική…  η συγκολλητική ουσία που μας κρατάει ενωμένους είναι η κουλτούρα των ανθρώπινων αξιών. Ο ψευδοεθνικισμός μπορεί να μας οδηγήσει σε πραγματικό πόλεμο», κατέληξε χωρίς όμως να αναφέρει πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο πρακτικά, περιοριζόμενος, όπως πρόσφατα και η Άνγκελα Μέρκελ, να εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για τις εντάσεις που κυριαρχούν τελευταία στα δυτικά Βαλκάνια (την κύρια μεταναστευτική οδό).
«Όταν η Σουηδία και η Γερμανία κλείσουν το καπάκι, δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί στα Βαλκάνια…», αναρωτιέται, συμπληρώνοντας πως «η κατάσταση είναι ήδη πολύ κρίσιμη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου