29.11.15

Επιστήμη και φυσική εναντίον πολιτικής…



Σπάνια βλέπουμε τη φυσική να χρησιμοποιείται ως αποτελεσματικό εργαλείο σχολιασμού της επικαιρότητας, όμως οι αστροφυσικοί Tom van Doorsslaere και Giovanni Lapenta του βελγικού  KU Leuven εκμεταλλεύτηκαν την απλή νευτώνεια μηχανική για να δείξουν ότι αυτά που αναφέρουν τόσο η ρωσική όσο και η τουρκική πλευρά σε σχέση με την κατάρριψη του βομβαρδιστικού, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.




Χρησιμοποιώντας το βίντεο του συμβάντος καθώς και τους χάρτες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ρώσοι και οι Τούρκοι αρμόδιοι, οι δυο επιστήμονες αποδεικνύουν πως τα πράγματα δεν έγιναν έτσι όπως παρουσιάζονται...


Πρώτον τα γεγονότα. Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την τουρκική αεροπορία επειδή ο πιλότος υποτίθεται ότι αγνόησε επανειλημμένες προειδοποιήσεις πως παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Οι Τούρκοι λένε πως τον προειδοποίησαν δέκα φορές μέσα σε πέντε λεπτά. Όταν οι προειδοποιήσεις απέβησαν άκαρπες, ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός έδωσε την εντολή για κατάρριψη. Τα ρωσικά αεροσκάφη βρίσκονταν στον τουρκικό εναέριο χώρο μόνο 17 δευτερόλεπτα, όπως λένε οι τουρκικές αρχές.
Και τώρα η επιστήμη: Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, φαίνεται το ένα από τα δυο αεροσκάφη να δέχεται πλήγμα και να πέφτει στο έδαφος. Ο συνολικός χρόνος μέχρι να φτάσει κάτω είναι περίπου 30 δευτερόλεπτα.
Επειδή η κάθετη κίνηση εξαρτάται αποκλειστικά από τη βαρύτητα (g=9.81m/s², z=gt²/2), μπορούμε να υπολογίσουμε πως το αεροπλάνο βρίσκονταν σε ύψος τουλάχιστον 4.500 μέτρων, αναφέρουν οι δυο επιστήμονες. Αυτό το ύψος ταιριάζει με τον τουρκικό ισχυρισμό ότι τα αεροσκάφη πετούσαν στα 5.800 μέτρα.
Στον χάρτη που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Τούρκοι, φαίνεται ότι το αεροσκάφος κατέπεσε σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από εκεί που πρωτοχτυπήθηκε. Διένυσε δηλαδή 8 χιλιόμετρα. Μια απλή διαίρεση μας δίνει αρχική ταχύτητα 980 χμ/ω, που συμβαδίζει με πτήση σε τέτοιο υψόμετρο.
Μέχρι εδώ όλα καλά… Στη συνέχεια, οι φυσικοί παίρνουν αυτή την ταχύτητα και τη συγκρίνουν με την απόσταση που διένυσαν τα ρωσικά αεροσκάφη μέσα στον τουρκικό εναέριο χώρο, σύμφωνα με τον τουρκικό χάρτη, δηλαδή περίπου δυο χιλιόμετρα.
Ένα αεροσκάφος που πετάει με ταχύτητα 980 χμ/ω θα κάλυπτε αυτή την απόσταση σε 7 δεύτερα, και όχι σε 17 όπως αναφέρουν οι τουρκικές πηγές. Για να καλύψει την εν λόγω απόσταση σε 17 δεύτερα, θα πρέπει να πετούσε με μόλις 420 χμ/ω. Το βίντεο όμως μας δείχνει πως αυτό δεν ισχύει, αν το σημείο πρόσκρουσης είναι ακριβές. Δηλαδή έχουμε: Φυσική-Τουρκία=1-0
Η τουρκική αεροπορία επιμένει ότι προειδοποίησε τα ρωσικά αεροπλάνα δέκα φορές μέσα σε πέντε λεπτά. Σε πέντε λεπτά, ένα αεροσκάφος που πετά με 980 χλμ/ω θα κάλυπτε απόσταση ίση με 80 χιλιόμετρα.
Συνεπώς, οι φυσικοί καταλήγουν στο ερώτημα: Πως μπόρεσε η τουρκική αεροπορία να προβλέψει ότι τα ρωσικά αεροπλάνα θα έμπαιναν στον τουρκικό εναέριο χώρο;




Τα πολεμικά αεροσκάφη  είναι ιδιαίτερα ευέλικτα, και θεωρητικά τα ρωσικά τζετ θα μπορούσαν να στρίψουν την τελευταία στιγμή αποφεύγοντας τον τουρκικό εναέριο χώρο. Άρα, οι τουρκικές προειδοποιήσεις ήταν απλά εκτιμήσεις, όταν έγιναν.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι προειδοποιήσεις δεν μπορεί να έγιναν την ώρα που τα ρωσικά αεροσκάφη βρίσκονταν εντός της Τουρκίας. Εκτός και αν οι Τούρκοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας μπορούν και μιλάνε πολύ γρήγορα, προλαβαίνοντας να κάνουν δέκα προειδοποιήσεις μέσα σε επτά δευτερόλεπτα, δηλαδή κάτι το αδύνατο. Άρα, Φυσική-Τουρκία=2-0.
Σε τέτοιου είδους ζητήματα σπάνια φταίει μόνο η μία πλευρά. Μιλάμε για διεθνή γεωπολιτική, όπου η αλήθεια είναι πάντα εύπλαστη σαν πλαστελίνη.
Στον ρωσικό χάρτη φαίνεται ότι το αεροσκάφος κάνει μια στροφή 90ο μόλις χτυπιέται, που μάλλον είναι απίθανη. Σύμφωνα με τους φυσικούς, ο μόνος τρόπος που μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο είναι αν η ορμή του επερχόμενου πυραύλου ήταν τόσο πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του αεροσκάφους ώστε η δεύτερη να είχε καταστεί αμελητέα. «Μια αλλαγή πορείας κατά 90ο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ένα αντικείμενο που είναι κατά πολύ ταχύτερο και βαρύτερο του αεροπλάνου», λένε.
Από αυτό συμπεραίνουμε ότι τα δυο βομβαρδιστικά δεν προσπαθούσαν να αποφύγουν τον τουρκικό εναέριο χώρο, όπως ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά.
Φυσική 3, Τουρκία 0, Ρωσία 0.
Ο καθένας μπορεί να αποφασίσει από μόνος του το τι πολιτικό συμπέρασμα βγαίνει με βάση τα παραπάνω στοιχεία. Οι επιστήμονες δεν αγγίζουν την πολιτική, απλά εστιάζουν στις διαθέσιμες αντικειμενικές πληροφορίες. Κάτι το σπάνιο, και το αξιοθαύμαστο, σε μια εποχή όπου όλα είναι πολιτικά χρωματισμένα…

Alejandro Tauber
Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου