15.11.15

Μισό αιώνα μετά, οι λύκοι επιστρέφουν στην Πάρνηθα!



Έπειτα από 50 χρόνια απουσίας, ένας κορυφαίος θηρευτής επιστρέφει στα παλιά λημέρια του: αυτόματες υπέρυθρες κάμερες που αφέθηκαν στο ύπαιθρο κατέγραψαν μια αγέλη λύκων στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, ανακοίνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ.


 
Η παρουσία της αγέλης, αποτελούμενης από 7 ή 8 άτομα, είναι μια σπάνια καλή είδηση για το ορεινό οικοσύστημα της περιοχής, τονίζει η οργάνωση.



Τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη μια τάση ανάκαμψης των μεγάλων σαρκοβόρων όπως ο λύκος, η αρκούδα και ο λύγκας, έδειχνε πρόσφατη μελέτη στο Science στην οποία συμμετείχε και η Καλλιστώ.
Οι λύκοι της Πάρνηθας εκτιμάται ότι έφτασαν εκεί από άλλες ημιορεινές ή ορεινές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, στις οποίες τα δάση έχουν ανακάμψει λόγω της πιο ορθολογικής διαχείρισης, αλλά κυρίως λόγω της εγκατάλειψης της υπαίθρου από τους ανθρώπινους πληθυσμούς.
Για τους ίδιους λόγους έχουν ανακάμψει εξάλλου είδη όπως ο αγριόχοιρος και το ζαρκάδι στην ηπειρωτική Ελλάδα και το ελάφι στην Πάρνηθα -βασικές πηγές τροφής για τους λύκους. Ρόλο πρέπει επίσης να έπαιξε η βελτίωση του νομικού καθεστώτος προστασίας της άγριας ζωής.
Οι κάμερες που τοποθέτησε ο βιολόγος της Καλλιστώς Δρ Γιώργος Ηλιόπουλος παρέμεναν ενεργές στο βουνό για έξι μήνες από τον Σεπτέμβριο του 2014. Σε συνδυασμό με άλλες παρατηρήσεις πεδίου, οι αυτόματες φωτογραφήσεις επιβεβαίωσαν την επιστροφή του είδους.
Η οργάνωση έχει ενημερώσει το δασαρχείο της Πάρνηθας για την επανεμφάνιση του κυνηγού, τονίζει πάντως ότι οι λύκοι φοβούνται τον άνθρωπο και δεν απειλούν τους περιπατητές.
Λόγο να ανησυχούν ίσως έχουν ωστόσο οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, καθώς η αγέλη θα μπορούσε να επιτεθεί στα κοπάδια τους. Για την περίπτωση αυτή η Καλλιστώ συνιστά τη χρήση ηλεκτροφόρου περίφραξης αλλά και καλών τσοπανόσκυλων -μάλιστα η οργάνωση έχει αναπτύξει πανελλαδικό δίκτυο για δωρεές και ανταλλαγές κατάλληλων σκύλων.
Μαζί με τη γερμανική εταιρεία Adelphi, η Καλλιστώ έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για τη Συνύπαρξη Ανθρώπων και Μεγάλων Σαρκοφάγων, η οποία μεσολαβεί και δίνει λύσεις σε περιπτώσεις σύγκρουσης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων με τους κορυφαίους θηρευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου