24.11.15

Η «δημοκρατία» του Μαδούρο. Αλέξη, βλέπε να μαθαίνεις…



Οι επερχόμενες εκλογές (6/12) για το Κογκρέσο της Βενεζουέλας, προβλέπεται να είναι οι λιγότερο δημοκρατικές που έχει δει η λατινική Αμερική τα τελευταία χρόνια, με την εξαίρεση πάντα της Κούβας.
Και όμως, η αντιπολίτευση μάλλον θα νικήσει με διαφορά, πυροδοτώντας εξελίξεις που θα σηματοδοτήσουν την αρχή του τέλους του διεφθαρμένου σοσιαλιστικού καθεστώτος της χώρας.




Ο εκλογικός νόμος που επέβαλλε το κρατικά ελεγχόμενο εκλογικό συμβούλιο CNE είναι παντελώς άδικο. Οι κανόνες του είναι τέτοιοι, που η αντιπολίτευση θα χρειαστεί να πάρει περισσότερο από το 60% των ψήφων, και να αποφύγει δεκάδες «βρώμικα κόλπα» προκειμένου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις έδρες του Κογκρέσου...


Δεν είναι τυχαίο που ο πρόεδρος Nicolás Maduro δεν επιτρέπει την παρουσία διεθνών παρατηρητών από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, ούτε όμως κι από την ΕΕ. Το CNE αποδέχεται μόνο παρατηρητές που είναι φιλικοί προς το καθεστώς, εκ μέρους της νοτιοαμερικανικής UNASUR, οι οποίοι σύμφωνα με ανεξάρτητους αναλυτές απλά θα κάνουν τουρισμό στην Βενεζουέλα.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το καθολικό πανεπιστήμιο Andres Bello της Βενεζουέλας, σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Δημοκρατίας και Διεθνούς Βοήθειας, υπογραμμίζει μια σειρά από παρατυπίες που αφορούν σε κρατική χρηματοδότηση κυβερνητικών υποψηφίων, κρατικό έλεγχο των ΜΜΕ, τρομοκράτηση των ψηφοφόρων, αυθαίρετες απαγορεύσεις συμμετοχής στις εκλογές πολιτικών στελεχών της αντιπολίτευσης, και φυλάκιση πολιτικών όπως ο Leopoldo Lopez.
Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, οι αραιοκατοικημένες επαρχίες που παραδοσιακά ψηφίζουν το κυβερνών κόμμα θα τύχουν ακόμη μεγαλύτερης εκπροσώπησης στο Κογκρέσο σε σχέση με τις πιο πυκνοκατοικημένες όπου κυριαρχεί η αντιπολίτευση. Για παράδειγμα, η επαρχία Λάρα με πληθυσμό 1.1 εκατομμύριο, όπου υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση, θα εκλέξει μόνο δυο νομοθέτες, ίδιο αριθμό με την επαρχία Αμαζόνα, που έχει μόλις 87.000 πληθυσμό!
Επιπλέον, τα ψηφοδέλτια είναι έτσι τυπωμένα ώστε να μπερδεύουν τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης. Το λογότυπο σήμα του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, γνωστό από το ακρωνύμιό του MUD, έχει τοποθετηθεί στα ψηφοδέλτια ακριβώς δίπλα σε πανομοιότυπο λογότυπο με τα ίδια αρχικά, το οποίο όμως αντιστοιχεί σε κάποιο φιλοκυβερνητικό κόμμα!
Παρόλα αυτά, οι ειδικοί δημοσκόποι προβλέπουν μεγάλη νίκη της αντιπολίτευσης που θα οφείλεται στην οικονομική και κοινωνική κατάρρευση της χώρας, η οικονομία της οποίας συρρικνώθηκε κατά 8% φέτος, ενώ ο πληθωρισμός  200% είναι ο υψηλότερος του κόσμου. Χώρια οι τεράστιες ελλείψεις τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών.
Η δημοσκοπική εταιρία Datanalisis, που στο παρελθόν προέβλεψε με επιτυχία τις κυβερνητικές εκλογικές νίκες, αναφέρει τώρα ότι η αντιπολίτευση θα πάρει το 63% των ψήφων, ενώ τα φιλοκυβερνητικά κόμματα θα μοιραστούν το 28%.
Ο Alfredo Croes της εταιρίας  Venebarometro, μου είπε ότι ακόμη και με αυτόν τον άδικο εκλογικό νόμο, η αντιπολίτευση μάλλον θα κερδίσει 103 έδρες, σε σύνολο 167. Για να έχει την πλειοψηφία χρειάζεται απλά να ξεπεράσει τις 84 έδρες, έτσι ώστε να ελέγχει τον κρατικό προϋπολογισμό, και να ξεκινήσει έρευνες σε σχέση με την διαφθορά και το εμπόριο ναρκωτικών.

Μέχρι πρόσφατα προσωπικά πίστευα ότι ο Μαδούρο θα κάνει κάποιο «πραξικόπημα» πριν τις εκλογές, ακυρώνοντάς τις, με πρόσχημα μια ακόμη συνωμοσιολογική  θεωρία για το πώς οι ΗΠΑ, η Κολομβία, ακόμη και η Γουιάνα θέλουν να τον αποσταθεροποιήσουν. Τώρα όμως είναι αργά. Όπως μου μεταφέρουν φίλοι μου στην Βενεζουέλα, αν κάνει κάτι τέτοιο, τότε ρισκάρει μια γενικευμένη κοινωνική έκρηξη.
Βέβαια, μπορεί κάλλιστα να το κάνει μετά τις εκλογές. Μπορεί φερ’ ειπείν να αποφασίσει ότι δεν γίνεται να επιτρέψει σε μια ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση Εθνική Συνέλευση να ξεκινήσει έρευνες για διαφθορά και εμπόριο ναρκωτικών εναντίον της κυβέρνησης. Μπορεί να προσπαθήσει να ελέγξει το νέο κογκρέσο, είτε εξαγοράζοντας βουλευτές της αντιπολίτευσης, είτε περιορίζοντας τις νομοθετικές αρμοδιότητες του σώματος.
Αυτή την φορά όμως δεν θα είναι εύκολο για τον Μαδούρο να περάσει δικτατορικά μέτρα. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Με τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου σε ιστορικό χαμηλό, δεν έχει τόσα χρήματα ώστε να μπορεί να εξαγοράζει κόσμο τόσο μέσα όσο και έξω από την Βενεζουέλα. Η εξίσου γονατισμένη οικονομικά Βραζιλία ήδη ξεκίνησε την αποστασιοποίησή της από την Βενεζουέλα, ενώ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της Αργεντινής ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Mauricio Macri θα κερδίσει τις εκλογές στη χώρα του (σημ. ήδη έγινε). Συνεπώς, η Βενεζουέλα δεν θα μπορεί πλέον να βασίζεται στο ότι τα μεγαλύτερα κράτη της Νοτίου Αμερικής θα συνεχίσουν να «επικυρώνουν» τις εκλογικές της καταχρήσεις.

Andres Oppenheimer
Απόδοση:S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου