20.11.15

Τα πιο εύκολα λεφτά από γεννήσεως καπιταλισμού με κυβέρνηση αριστεράς!



Ποτέ άλλοτε στην ιστορία του καπιταλισμού δεν θα έχουν βγει τόσο εύκολα λεφτά, όπως αυτά που θα βγάλουν οι ξένοι επενδυτικοί τραπεζίτες ( ανάδοχοι ) των ελληνικών τραπεζών. Πουλάνε εύκολα χαμηλότερα,  κάτι που έχει μεγαλύτερη αξία και στο τέλος  θα πληρωθούν με extra bonus  !! 


Γιατί άραγε, όμως, δεν έκλεισε η συμφωνία με τους δανειστές  πριν να ανοίξουν τα βιβλία των τραπεζών ; ή γιατί να βάλει κάποιος τα χρήματα του σε μια τράπεζα χώρας που δεν έχει κλείσει καν την αξιολόγηση ; Μόνο μια περίπτωση υπήρχε μ΄αυτές τις προϋποθέσεις : Πλήρης εξαφάνιση ( wipe out ) όπως λένε οι γνωρίζοντες.
 


Όπως θα θυμούνται όλοι ο “κακός” κ. Α. Σαμαράς τηλεφωνούσε σε επιχειρηματίες για να κλείσει η αύξηση της Εθνικής Τράπεζας στα 2,29 ευρώ. Ο “κακός” αλλά έμπειρος  κ. Ε.Βενιζέλος,  προ ημερών,  προειδοποίησε στην Βουλή ρωτώντας σε ποιές τιμές θα γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου. Λες και γνώριζε τα επερχόμενα.
Και τι έκαναν οι κ.κ  Δραγασάκης, Βαρουφάκης ( ο οποίος φέρει ακέραια την ευθύνη για τους κεφαλαιακούς ελέγχους και για την σημερινή εικόνα των τραπεζών  ), Τσακαλώτος ;
Όλοι παρόλο που υποστήριζαν – όπως και ο Τσίπρας- την κρατικοποίηση των τραπεζών προχώρησαν σε μια ιδιωτικοποίηση των τραπεζών ( μισή γιατί αφορά μόνο 2 τράπεζες ) με τους χειρότερους όρους παγκοσμίως. Πουθενά στον κόσμο δεν έχει συμβεί τέτοια εξαφάνιση μετόχων. Ακόμη και η Bank of Ireland πραγματοποιήθηκε στα 0,09 λεπτά. Αντίθετα, οι ελληνικές τράπεζες όπως ανακοινώθηκε ξεκινούν απο 0,01 λεπτό, 0,03 λεπτά.
Με λίγα λόγια, τα παιδιά σας θα χρεωθούν 40 δισ. ευρώ συν άλλα 10 δισ. ευρώ για να μείνουν ιδιωτικές οι τράπεζες με αυτούς τους εξευτελιστικούς όρους.
Να αποτιμάται μια τράπεζα με ενεργητικό 86 δισ. ευρώ μόλις 11 εκατ. ευρώ. Προσωπικά είμαστε υπερ της ιδιωτικής ελεύθερης αγοράς. Πραγματικής αγοράς η οποία να ξεχωρίζει από παπατζήδες. Ακόμη και οι παπατζήδες σου λένε που είναι ο παπάς, που είναι η μπάλα ; ( σ.σ ο παπάς παίζεται στην Αθήνα. Στο Λονδίνο παίζουν με μια μπάλα).
Εδω δεν υπάρχει ούτε παπάς, ούτε μπάλα. Δεν υπάρχει τίποτα.
Η τωρινή  ανακεφαλαιοποίηση ξεπέρασε κατά 1100 φορές την μεγάλη ληστεία του τραίνου της Αγγλίας.
Καλύτερα να έμεναν κρατικές οι τράπεζες και να έπαιρναν τα χρήματα συντεταγμένα από το ΤΧΣ, παρά αυτός ο εξευτελισμός.
Αντί να δοθούν οι μετοχές στα 2 ευρώ, 1 κλπ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αν πουλήσει σε υψηλότερες τώρα θα πουλήσει εντός πενταετίας και πολύ χαμηλότερα. Στο δε χρέος θα προστεθούν άλλα 50 δισ. ευρώ για τα παιδιά μας ή καλύτερα για τα δισέγγονα μας που θα πληρώνουν μέχρι τα βαθειά γεράματα τους.                           
Τέλος, οι Έλληνες μέτοχοι τραπεζών εξαϋλώθηκαν κυριολεκτικά. Ποιοί ακριβώς εξαϋλώθηκαν όμως  ; Ο κόσμος  που επέμεινε να μην βγάλει τα λεφτά τους έξω απο την χώρα. Ενω οι υπόλοιποι που έβγαλαν τα χρήματα  σήμερα θα αγοράσουν τις τράπεζες στα 1-2 λεπτά.
Όταν λοιπόν φορτώνεις την χώρα σου με μια ζημιά 50 δισ. ευρώ, φέρεις ακέραιες τις ευθύνες. 

Δημήτρης Παφίλας


Υ. Γ Επειδή δε είναι Χριστούγεννα καλό θα ήταν αρκετοί από αυτούς τους επενδυτικούς τραπεζίτες  να χαρίσουν τα bonus τους στους μη έχοντες στην Ελλάδα. Δεν το θέλει ούτε ο θεός να βγάζεις 800- χιλιάδες ή 1 εκατ. για προμήθεια 80 εκατ. ευρώ στην τράπεζα σου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου