5.11.15

Η επιστημονική άποψη του κ. Φίλη…



Ο κ. Φίλης δεν είναι επιστήμονας. Το γεγονός αυτό δεν του απαγορεύει να φέρει επιστημονικές απόψεις. Είναι όμως επιστημονική η άποψη ότι οι διώξεις των Ποντίων δεν αποτελούν γενοκτονία αλλά εθνοκάθαρση;
Απολύτως όχι. Η επιστήμη δεν είναι ένα απλό ζήτημα ορισμών.



Η επιστήμη, πολύ απλά, αποτελείται από ένα σώμα γνώσης στη μορφή ελέγξιμων εξηγήσεων και προβλέψεων για τον κόσμο. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχουν ορισμοί στην επιστήμη, αλλά έχουν καθαρά συμβατικό χαρακτήρα. Η βάση της επιστήμης είναι κυρίως στην εμπειρική παρατήρηση και πολύ λιγότερο στον ορισμό των εννοιών της...


Τα εμπειρικά δεδομένα δεν αλλάζουν αν τα ονομάσουμε διαφορετικά και η ονοματοδοσία  με τη σειρά της δεν αποτελεί εξήγηση. Στην περίπτωση των Ποντίων, η ιστορική πραγματικότητα είναι γνωστή και τα εμπειρικά στοιχεία δεδομένα. Το αν η δίωξη των Ποντίων θα ονομαστεί γενοκτονία, εθνοκάθαρση, γενοκάθαρση ή εθνοκτονία δεν πρόκειται να αλλάξει τα πραγματικά γεγονότα ούτε να τα εξηγήσει.
Ο όρος «γενοκτονία» άλλωστε δεν είναι επιστημονικός αλλά καθαρά νομικός όρος και έχει νομικές προεκτάσεις. Θα μου πείτε, είναι δυνατόν ο κ. Φίλης να ενδιαφέρεται για τις νομικές προεκτάσεις, όταν o ίδιος δεν έχει καν πάρει το πτυχίο της νομικής σχολής; Προφανώς έχετε δίκιο. Ουδόλως ενδιαφέρεται ο κ. Φίλης για τις νομικές προεκτάσεις του όρου.
Ο κ. Φίλης στην πραγματικότητα ενδιαφέρεται μόνο για τις πολιτικές προεκτάσεις της θέσης του. Καμία επιστημονική άποψη δεν φέρει, δεν γνωρίζει ούτε κατανοεί τι είναι η επιστήμη.
Φέρει μία πολιτική άποψη γιατί πιστεύει ότι υπηρετεί την ιδεολογία της Αριστεράς με το να υποβαθμίζει εθνοτικές επιδιώξεις. Η διεθνιστική Αριστερά που εκπροσωπεί είναι άλλωστε γενικά ενάντια σε θέσεις που υποδαυλίζουν τις εθνοτικές διαμάχες.
Δεν θα κρίνω τις πολιτικές του θέσεις στο παρόν κείμενο. Δεν έχει σημασία αν είμαι υπέρ ή κατά. Η άποψή του όμως είναι καθαρά πολιτική και ως τέτοια πρέπει να την κρίνουμε.

Αλέξιος Αρβανίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου