8.11.15

Η Βρετανία αντιμετωπίζει κρίση… στο κάρι!



Η Βρετανία έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, που έχει σχέση με την ιδιαίτερα δημοφιλή ινδική κουζίνα κάρι.
Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν τα υλικά και οι πρώτες ύλες, αλλά δυστυχώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε εξειδικευμένους σεφ που μπορούν να μαγειρέψουν πιάτα όπως chicken tikka masala ή  jalfrezi.




Οι περιορισμοί στη μεταναστευτική πολιτική έχουν προκαλέσει τεράστια έλλειψη σε ειδικούς σεφ από χώρες της Νότιας Ασίας…


Το πρόβλημα έχει οξυνθεί τελευταία αφού η πρώτη γενιά, κυρίως μεταναστών από το Μπαγκλαντές, που άνοιξαν curry houses (έτσι λέγονται στη Βρετανία τα ινδικά εστιατόρια) στις δεκαετίες του ΄50 και του ’60, αρχίζει να αποσύρεται από την κουζίνα.
Σήμερα, η Βρετανία δέχεται συγκεκριμένο αριθμό εξειδικευμένων μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ κάθε χρόνο, και απαιτεί να πληρώνονται τουλάχιστον 29.570 λίρες (πάνω από $45.000) τον χρόνο. Τέτοιου είδους μισθοί είναι δύσκολο να δοθούν από τα οικογενειακά κυρίως curry houses, τα οποία συνήθως απασχολούν έως δυο σεφ, και οκτώ άτομα για την κουζίνα, σερβιτόρους, κλπ.
Όπως λέει ο Oli Khan, σεφ και αντιπρόεδρος της Bangladesh Caterers Association UK, που εκπροσωπεί περίπου 12.000 curry houses σε ολόκληρη τη χώρα, δυο με τρία τέτοια εστιατόρια κλείνουν κάθε εβδομάδα! Φοβάται μάλιστα πως η συγκεκριμένη «βιομηχανία» απειλείται με κατάρρευση αν η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν χαλαρώσει τους αυστηρούς μεταναστευτικούς περιορισμούς, και δεν μειώσει τις απαιτήσεις όσον αφορά στο ύψος των κατώτατων μισθών.
Αν και τα περισσότερα τέτοια εστιατόρια είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, ελάχιστοι νέοι ενδιαφέρονται να διαδεχθούν τους γονείς τους όταν αυτοί συνταξιοδοτούνται, σημειώνει. Αυτό συμβαίνει επειδή η νέα γενιά Ασιατών είναι μορφωμένη, εφοδιασμένη με πανεπιστημιακά πτυχία, και άρα προτιμάνε άλλου είδους επαγγέλματα, πιο καλοπληρωμένα, και εκτός κουζίνας…
Εδώ και δεκαετίες τα ασιατικά αυτά πιάτα με κάρι είναι από τα πιο αγαπημένα των Βρετανών, μαζί με τα fish and chips, και το κυριακάτικο ψητό.
Η αγάπη των Βρετανών για τα μπαχαρικά και τα καυτερά φαγητά αναπτύχθηκε λόγω των πολλών αιώνων αποικιοκρατίας. Το πρώτο ινδικό curry house του Λονδίνου άνοιξε  το 1809. Μετά από δυο αιώνες, και 70 χρόνια μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας, η ινδική κουζίνα παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μέχρι και το βρετανικό Κοινοβούλιο διαθέτει την δική του επιτροπή κάρι, ενώ δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο οι Βρετανοί γλεντζέδες να κλείνουν τα μεθυσμένα ξενύχτια τους επισκεπτόμενοι ένα curry house.



Τα εν λόγω εστιατόρια απασχολούν συνολικά περί τις 150.000 άτομα, και έχουν ετήσιο τζίρο γύρω στα 4.5 δισεκατομμύρια στερλίνες, αναφέρει ο Khan! Με άλλα λόγια, μιλάμε για ένα σημαντικό μερίδιο της βρετανικής οικονομίας.
Ο Συντηρητικός βουλευτής Paul Scully, επικεφαλής της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας που είναι αρμόδια για τα curry houses, προκρίνει ως λύση στο πρόβλημα την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
«Αν φύγουμε από την ΕΕ και αρχίσουμε να ελέγχουμε τα σύνορά μας, θα μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι στην μεταναστευτική μας πολιτική, ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε αθέλητες συνέπειες με τους παραδοσιακούς εταίρους μας στην Κοινοπολιτεία, όπως π.χ. η έλλειψη εξειδικευμένων σεφ ινδικής κουζίνας…», έγραψε στο Φέισμπουκ, συμπληρώνοντας πως τα πιάτα κάρι ίσως και να είναι πιο νόστιμα μετά από ένα Brexit!
Μια άλλη λύση θα ήταν να εκπαιδευτούν Βρετανοί ή άλλοι Ευρωπαίοι στο να μαγειρεύουν πιάτα κάρι. Αυτό όμως δεν είναι τόσο εύκολο, λένε οι σεφ.
Το τέλειο πιάτο κάρι  είναι μια «τέχνη» που χρειάζεται χρόνια για να τελειοποιηθεί, αναφέρει ο Khan, «είναι μέσα στο αίμα μας, και μόνο εμείς έχουμε τόση εμπειρία».
Ένα άλλο πρόβλημα είναι αυτό της γλώσσας. Όπως μας λέει ο Mohammad Azad, που είναι ο επικεφαλής chef στο  Cafe Saffron του Shrewsbury, «όταν υπάρχει πολλή δουλειά μέσα στη κουζίνα, και αρχίζεις να φωνάζεις στα bengali, είναι πολύ δύσκολο για έναν Ρουμάνο να σε καταλάβει…»!

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου